Concert în amintirea prieteniei dintre Brâncuși și Joyce
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-in-amintirea-prieteniei-dintre-brancusi-si-joyce/

Inspirată de prietenia dintre Constantin Brâncuşi şi James Joyce, pianista Ana Silvestru a pus în scenă un concert de muzică clasică. Acesta va avea loc la Sala Radio de la Bucureşti chiar de ziua lui Constantin Brâncuşi, pe 19 februarie, de la ora 19:00.

Un articol de Liliana Matei|18 februarie 2022

Constantin Brâncuși, sculptorul român considerat unul din primii mari creatori ai artei moderne, a fost prieten cu multe personalități remarcabile. James Joyce, considerat unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX, l-a vizitat pe în atelierul său din Paris, iar artistul român i-a desenat „portretul-spirală”, o lucrare stilizată și abstractă, considerată un adevărat simbol al lui Joyce.

„Invit publicul din România să ne fie alături pentru o seară specială, în care să ne bucurăm împreună de muzică bună. Sunt extrem de fericită că am avut ocazia să pun în scenă un concert care celebrează două personalități atât de mari, care sunt o inspirație continuă pentru orice artist, indiferent de domeniul în care activează”, a declarat Ana Silvestru.

„Concertul prieteniei dintre James Joyce și Constantin Brâncuși” are loc în contextul în care anul acesta se împlinește un secol de la publicarea celebrului roman „Ulise” și 140 de ani de la nașterea lui James Joyce (2 februarie 1882), iar Ana Silvestru și invitații săi doresc să aducă un omagiu muzicalității remarcabile a lui Constantin Brâncuși, precum și unor teme importante din creația celor doi mari artiști: exilul, patria lăsată în urmă, dar care le-a rămas aproape, în suflet, tragedia războiului, fluiditatea și evoluția infinită a operei de artă.

Alături de Ana Silvestru, pe scena de la Sala Radio vor fi artiștii Paul Handschke – violoncelist al Orchestrei Tonhalle Zürich, violonistul Cosmin Bănică – concertmaistru al Orchestrei Tonhalle din Zürich, violonistul Rafael Butaru – concertmaistru al Filarmonicii „George Enescu” din București și clarinetistul Emil Vișenescu – solo clarinetist al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”.

Concertul va începe cu Sonata a III-a „în caracter popular românesc” pentru vioară și pian a lui George Enescu – o emblemă a culturii române, în care, la fel ca în „Coloana Recunoștintei fără sfârșit“, arta țărănească este ridicată la sublim.

Va urma Trio Contraste de Béla Bartók, o lucrare cu care Brâncuși, rafinat meloman, era familiarizat. Prin alăturarea Sonatei a III-a de George Enescu cu Trio Contraste publicul va putea admira două abordări diferite ale aceleiași culturi de către doi dintre cei mai importanți compozitori ai secolului XX.

Apoi va fi interpretată Sonata pentru violoncel și pian de Claude Debussy, una dintre capodoperele compuse în timpul Marelui Război, perioadă pe care James Joyce a petrecut-o la Zürich, unde a frecventat Cabaretul Voltaire și unde i-a cunoscut pe Tristan Tzara și Marcel Iancu.

Seara se va încheia cu Trio pentru pian, vioară și violoncel pe teme populare irlandeze de Frank Martin, una dintre cele mai iubite lucrări inspirate de folclorul irlandez.

„Concertul prieteniei dintre James Joyce și Constantin Brâncuși” este organizat de Asociația „Ana Silvestru Classics din Zürich”, co-produs de Radio România Muzical și se va desfășura în conformitate cu toate prevederile în vigoare referitoare la organizarea spectacolelor.

Biletele pot fi achiziționate de pe www.iabilet.ro.

29
/09
/21

Miercuri, 29 septembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Din cer au căzut trei mere de Narine Abgarian, roman distins cu Premiul Iasnaia Poliana, recent apărut în traducerea Luanei Schidu în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu – povestea unei iubiri târzii care salvează lumea într-un sat de piatră aflat pe vârful unui munte armean, unde magia și misterul și-au păstrat neatinse puterile. Participă: Sabina Fati, scriitoare și jurnalistă, Cristian Pătrășconiu și Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.

27
/09
/21

„Faptul că sunt cu el, cu Ovidiu, mă determină să fac o călătorie în tinerețea mea și să-mi dau seama ce e cu adevărat fericirea. Dar, din păcate, fericirea nu o trăiești, ți-o amintești numai”, scrie Rodica Mandache în deschiderea cărții despre actorul Ovidiu Iuliu Moldovan.

23
/09
/21

Când s-a stins cel mai mare scriitor rus, cenzura lucra de zor, „dar sentimentele poporului rus nu puteau fi înăbușite”, notează americanul Jay Parini în ultimele pagini din cunoscutul roman „Ultima gară”.

09
/09
/21

În Etiopia anului 1935, Hirut lucrează ca servitoare în căminul unui ofițer din armata împăratului. Iar când armatele lui Mussolini se apropie și bărbații trebuie să se mobilizeze, Hirut și celelalte femei își doresc să facă mai mult pentru cauza războiului decât să aibă grijă de răniți și să îngroape morții.

30
/08
/21

PREVIEW Trei filme realizate în anii `60 în Republica Moldova, la ale căror scenarii au contribuit scriitori basarabeni, au fost aduse la Bucureşti în cadrul unui proiect inediat intitulat „Romanul românesc din stânga Prutului”. Filmele pot fi văzute marţi, 31 august, la ARCUB.