Rodica Mandache semnează „O Carte frumoasă despre un Om frumos”
https://www.ziarulmetropolis.ro/rodica-mandache-semneaza-o-carte-frumoasa-despre-un-om-frumos/

„Faptul că sunt cu el, cu Ovidiu, mă determină să fac o călătorie în tinereţea mea şi să-mi dau seama ce e cu adevărat fericirea. Dar, din păcate, fericirea nu o trăieşti, ţi-o aminteşti numai”, scrie Rodica Mandache în deschiderea cărţii despre actorul Ovidiu Iuliu Moldovan.

Un articol de Petre Ivan|27 septembrie 2021

„Am scris această carte dintr-o durere pe care am simțit-o. Vă rog să o citiți. Pentru că toți colegii mei au dispărut, nu mai sunt. Un om e uitat cu adevărat atunci când nimeni nu-și mai aduce aminte de el. Cartea e un mod de a ne aduna și de a fi împreună cu cei care nu mai sunt.”, a declarat Rodica Mandache, la lansarea volumului său, „O carte frumoasă despre un om frumos”, publicată la Editura Oscar Print, cu sprijinul JTI. (https://bit.ly/3id4an0)

Volumul a fost prezentat în cadrul Festivalului George Enescu, la Sala Palatului, standul Cărturești, de către Ludmila Patlanjoglu, teatrolog și critic de teatru, profesor universitar doctor la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică: „Această carte e ca o poveste. E cu totul specială. Are o structură mozaicată, e o călătorie în amintiri, în trecut. Aparține unui om care i-a fost prieten autoarei. Rodica Mandache spune despre Ovidiu Iuliu Moldovan, ”inefabilul”, ”inegalabilul”. Era cunoscut pentru moralitate, pentru severitate, dar cine reușea să se apropie descoperea un om blând și tandru. Era un actor făcut pentru roluri principale, dacă era într-un rol secundar făcea astfel încât să fie în prim plan. Care e testamentul lui Ovidiu Iuliu Moldovan? Teatrul, arta, reprezintă o terapie. Noi suntem într-o anticameră a Apocalipsei, trăim în frică. Arta e o salvare pentru minte și suflet. Ovidiu Iuliu Moldovan spunea că cei care fac teatru trebuie să-și asume o condiție eroică, pentru că ei oferă tot. Actorii, oamenii de teatru trebuie să sădească în sufletele spectatorilor binele și speranța”.

„Este o carte despre un actor extraordinar, care ne-a părăsit prea devreme, scrisă într-un stil cum doar Rodica Mandache îl poate avea. E o carte despre libertate și despre eliberare, pentru că autoarea a scris acest volum în pandemie. E o carte de amintiri și de dragoste. Rodica Mandache e un om de cultură cum rar mai întâlnești astăzi, cu o curiozitate vie și un formidabil talent de scotocitor în suflete și biografii. Are o scriitură aparte, aparent simplă, dar cu miez și poezie, care îndeamnă la reflecție”, a adăugat Gilda Lazăr, Director JTI.

Cartea – album cuprinde, pe lângă scrisul inedit al autoarei, cronici, amintiri, interviuri și texte de George Banu, Petre Țuțea, Radu Stanca, Liviu Ciulei și mulți alții, dar și fragmente din recenzii și fotografii din colecții private sau publice.

Volumul se încheie cu o fotografie în care Ovidiu Iuliu Moldovan pare că își ia la revedere, cu un zâmbet calm și aceeași privire intensă pe care toți cei care l-au văzut jucând și-o amintesc. Sub fotografie, un citat dintr-un interviu al actorului: „Trebuie să ne străduim să ne deschidem inimile și să ne bucurăm că suntem împreună”.

04
/07
/22

Heather Morris, autoarea bestsellerurilor Tatuatorul de la Auschwitz, Călătoria Cilkăi și Trei surori, vândute în peste 15 000 000 de exemplare în întrega lume, vine la București și se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente, pe 4 și 5 iulie.

04
/07
/22

Încă un nume important al literaturii universale intră în portofoliul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M. Este vorba despre Roberto Bolaño, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX din America Latină, a cărui operă, publicată postum, a creat un adevărat cult în lumea literară internațională, fiind tradus pe toate meridianele globului.

24
/06
/22

Miercuri, 29 iunie, începând cu ora 19.00, la Palas Mall Iași, va avea loc o întâlnire cu Cristian Tudor Popescu, prilejuită de apariția volumului „Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative”, bestsellerul editurii Polirom la Bookfest 2022, la secțiunea nonfiction.

10
/06
/22

Sâmbătă, 11 iunie, la ora 11.00, cele trei echipe finaliste ale ediției a unsprezecea a Concursului Humanitas în licee vor fi faţă în faţă la Marea Finală, care se va desfăşura în sala de conferințe a Institutului Cervantes. Finala va fi prezentată de Mihaela Dedeoglu. Trofeul și premiul cel mare vor fi înmânate de Ioana Pârvulescu. Vă invităm să încurajați din sală cele trei echipe sau să urmăriți transmisia online pe paginile de Facebook Humanitas și Concursul Humanitas în licee.

07
/06
/22

După doi ani de pauză, Curtea Veche Publishing și-a dat întâlnire cu cititorii la Salonul Internațional de Carte Bookfest, ediția a XV-a, în perioada 1-5 iunie 2022. Publicul a părut foarte dornic să cunoască din nou autorii preferați, să afle despre noutăți și să își facă rezerva de carte pentru sezonul de vară. Așadar, nu au lipsit lansările, sesiuni de autografe și reducerile, care au fost anul acesta între 25-70% în standul editurii.

07
/06
/22

Zeci de mii de vizitatori au venit în standul editurii Corint la Salonul Internațional De Carte Bookfest, între 1 și 5 iunie 2022. Vânzările au atins cote record după doi ani în care publicul a fost privat de întâlnirile cu autorii și editorii.

31
/05
/22

Cea mai așteptată ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, a XV-a, începe mâine la Pavilionul B2 de la Romexpo: fără restricții sanitare, fără taxe de acces și fără costuri de parcare. Evenimentul va fi deschis oficial miercuri, 1 iunie, la ora 12.00, la scena ARENA, în cadrul unei ceremonii la care au fost invitați E.S. Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România, Lucian Romașcanu – Ministrul Culturii, Grigore Arsene – președintele Asociației Editorilor din România și Adrian Cioroianu – directorul Bibliotecii Naționale a României.