Concert Musica Viva – o călătorie prin lumea dansului popular european
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-musica-viva-o-calatorie-prin-lumea-dansului-popular-european/

Sâmbătă, 15 februarie, de la ora 17:00, Fundaţia Calea Victoriei vă invită la o întâlnire cu muzica de cameră, în compania pianistei Andreea Butnaru şi a violoncelistului Florin Mitrea, membri ai ansamblului ,,Musica Viva”.

Un articol de Elena Simion|12 februarie 2014

 Sâmbătă, 15 februarie, de la ora 17:00, Fundaţia Calea Victoriei vă invită la o întâlnire cu muzica de cameră, în compania pianistei Andreea Butnaru şi a violoncelistului Florin Mitrea, membri ai ansamblului ,,Musica Viva”. Invitata concertului este violonista Laura Şandru.

Concertul, găzduit de Universitatea Naţională de Muzică, se înscrie în seria evenimentelor lansate în 2012 –DIALOGURI MUZICALE, proiect iniţiat de Fundaţia Calea Victoriei şi pianista Andreea Butnaru. Elementul de originalitate al acestui proiect este faptul că distanţa dintre muzicieni şi public dispare, prin dialogul dintre muzicieni şi participanţi de la final. Înaintea fiecărei bucăţi muzicale, spectatorii vor afla poveşti despre compozitori, despre contextul în care au creat şi despre specificul bucăţilor muzicale interpretate.

,,Expresie a bucuriei, a comuniunii şi a ritualului, dansul, în culturile europene, este unul din marile izvoare de inspirație ale muzicii culte. Vă invităm la expresii de dans și de joc care au dăinuit peste veacuri, într-o înlănțuire de partituri sonore celebre: Bach, Sarasate, Schumann, Martinu, Elgar, Monti si Dimitrescu.“

Andreea Butnaru, pianistă, membră a Musica Viva

Programul concertului este:

Bach – Preludiu, Loure și Gavotte en Rondeau pentru vioară solo

R. Schumann – Piese în ton popular pentru violoncel și pian

P. Sarasate – Zigeunerweisen (Melodii țigănești) pentru vioară și pian

B. Martinu – Variațiuni pe teme slovace pentru violoncel și pian

E. Elgar – Salut d’amour

Monti – Csardas

C. Dimitrescu – Dans țărănesc

INFO

Concertul va avea loc în Sala Dinu Lipatti a UNMB.

Elevii şi studenţii care nu au mijloace materiale pot solicita gratuitate (printr-un mesaj pe [email protected]) şi vor participa la concert, în limita locurilor disponibile.

Foto Musica Viva: Fundația Calea Victoriei

08
/10
/14

În urmă cu 150 de ani, în octombrie, 1864, prin decretul lui Alexandru Ioan Cuza, se înfiinţa Conservatorul de Muzică şi Declamatiune din Bucureşti. S-a numit, de-a lungul timpului, Academie Regală de Muzică şi Artă Dramatică, Conservator de Stat, Academie de Muzică şi Universitate Naţională, iar istoria sa a reflectat întru totul istoria vremurilor tulburi pe care le-a parcurs într-un deceniu şi jumătate.

07
/10
/14

Supranumită „Carmen a secolului XX”, VIORICA CORTEZ, una dintre cele mai aplaudate voci lirice feminine din toate timpurile,  va cânta la Sala Radio într-o gală extraordinară care îi este dedicată.

05
/10
/14

Teatrul de Operetă și Muzical „Ion Dacian” a organizat un amplu casting la nivel național, în vederea distribuirii rolurilor principale din musicalul „Fantoma de la Operă” de Andrew Lloyd Webber, una dintre cele mai de succes producții de divertisment din toate timpurile.

04
/10
/14

Cea de-a noua ediție a celui mai important eveniment dedicat dansului contemporan și performance-ului din România, eXplore dance festival — Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival a început la WASP — Working Art Spance and Production.

03
/10
/14

Cea de-a treia ediție a Festivalului de Arte Noi InnerSound a adus la București 70 de artiști din 10 țări și o seară unică, dedicată filmului mut de scurtmetraj: Regizorul Gabriel Durlan (România) a câștigat Trofeul InnerSound pentru filmul “ÎnCerc”. Muzica a fost scrisă de Șerban Marcu (Cluj)

01
/10
/14

După ce fost scena de derulare a singurului festival internaţional al orchestrelor radio din Europa – RadiRo, produs şi organizat de Radio România (20-27 septembrie), Sala Radio se pregăteşte pentru deschiderea oficială a noii stagiuni, 2014-2015! Invitaţi speciali din ţară şi din străinătate, partituri devenite „hit-uri” ale muzicii clasice, dar şi lucrări în primă audiţie, muzică simfonică sau de cameră, alături de jazz, tango, pop, muzică populară etc., o largă paletă de evenimente este pregătită pentru cele nouă luni de stagiune şi de muzică bună!

30
/09
/14

Pe 23 septembrie 2014, în Cadogan Hall (Londra), a avut loc deschiderea stagiunii 2014/15 pentru Royal Philharmonic Orchestra, printr-un concert de excepție sub bagheta dirijorului român Cristian Mandeal, alături de violinista Tianwa Yang. Din program au făcut parte Beethoven - Egmont Overture, Brahms - Violin Concerto și Franck – Simfonia în re minor.

30
/09
/14

Joi, 2 octombrie, de la ora 19.00, Filarmonica “George Enescu” inaugurează stagiunea simfonica 2014 - 2015 cu un concert extraordinar în cadrul căruia Orchestra şi Corul Filarmonicii "George Enescu" (dirijor Christian Badea) vor interpreta Simfonia nr. 9 de Beethoven. Concertul se va relua si vineri, 3 octombrie la aceeaşi oră.

29
/09
/14

Ca Făt-Frumos din poveste, Innersound crește spectaculos de la an la an și devine sub ochii bucureștenilor un eveniment cultural emblematic al lunii septembrie. Acest festival se datorează Asociației Opus cu ai săi directori artistici – compozitoarele Diana Rotaru, Sabina Ulubeanu – și directorul executiv, compozitorul Cătălin Crețu.

29
/09
/14

Practica și mentalitatea din țara mea, unde am ales sa trăiesc și să funcționez, se arată din ce în ce mai ostilă față de felul independent și suveran de a-mi exersa profesia și de a-mi duce existența în mod privat, fără să reprezint vreo greutate pentru fondurile publice. Bănuiesc că așa simt și ceilalți suverani și independenți - indiferent de profesia aleasă...