Concert: Thy Veils lansează o nouă piesă în noaptea de Anul Nou
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-thy-veils-lanseaza-o-noua-piesa-in-noaptea-de-anul-nou/

O serie de evenimente importante au loc pe scena muzicii electronice luna aceasta. Ansamblul de artă sincretică Thy Veils a lansat, înainte de Crăciun, cea mai nouă piesă, Neoradiant, în versiunea ei de studio. Aceasta face parte din albumul cu acelaşi nume care este încă în lucru şi care devine public, piesă cu piesă, pe măsură ce acestea sunt realizate. În egală măsură, albumul va fi soundtrack-ul filmului omonim, aflat în producţie. 

Un articol de Petre Ivan|21 decembrie 2018

Piesa Neoradiant, care poate fi ascultată pe Bandcamp, îi are pe Alira Mun la voce, Daniel Dorobanțu electronică / producție și Attila Lukinich mixaj și master.

Trupa Thy Veils va încheia 2018 (care a fost unul foarte activ: 4 spectacole, 4 single-uri lansate, filmări în 4 țări), cu un concert care va începe în noaptea de 31 decembrie 2018, în clubul Escape Venue din Timișoara. Pe lângă muzică vor fi prezentate și cele mai recente segmente de video art din filmul Neoradiant.

Ansamblul de artă sincretică Thy Veils e un nume rezonant pentru stilurile ambient, neoclasic, electronic şi world-fusion, atât în contextul artistic românesc, cât și în cel  internațional. Localizată la Timișoara, aceasta e singura trupă din România invitată la Festivalul Sziget (Budapesta, Ungaria) timp de trei ani consecutiv, în perioada 2014 – 2016.

Consacrați ca o voce coerentă pe piața muzicală, artiștii care formează Thy Veils și-au dovedit competențele în cele mai diverse situații, ofertând o paletă largă de public. Au cântat la Tbilisi (Georgia), într-un spațiu dedicat practicanților de yoga, în Berlin au performat într-un studio cultural, au apărut în fața publicului în Cetatea Oradea, iar cu un an înainte au cântat la Gărâna Jazz Festival.

În acest context, evenimentul de Anul Nou este dedicat muzicii și artelor vizuale electronice. Astfel, Thy Veils va deschide seara de Revelion la Escape Venue, și va fi  urmată, peste noapte, de DJ-i și producători de drum&bass și alte stiluri de muzică electronică underground.

Ansamblul Thy Veils se concentrează în prezent pe un proiect îndrăzneț, atât pentru peisajul muzical românesc cât și pentru cinematografia autohtonă. E vorba de producția filmului Neoradiant, un lungmetraj independent de science fiction. ”Neoradiant este numele pasului următor în odiseea formației. O nouă și vastă dimensiune, dar în același limbaj artistic pe care Thy Veils îl rafinează din 1996”, arată Daniel Dorobanțu, fondatorul formației.

Alături de membrii Thy Veils, la film vor lucra colaboratorii lor consacrați (de la muzicieni la designeri), actori din Timișoara și creativi din industria internațională. Noua direcție nu îi va surprinde pe admiratorii trupei timișorene. Pionieri ai muzicii ambientale, Thy Veils sunt recunoscuți pentru proiecțiile de artă video și cine-concertele spectaculoase care transportă audiența prin alte lumi. Videoclipurile semnate de Daniel Dorobanțu poartă amprenta celor mai actuale tehnici de producție. Ele anunță bogăția vizuală și tematică a filmului aflat deja în pre-producție.

Cât privește subiectul filmului, acesta rămâne, momentan, învaluit în mister. Cu siguranță va atinge constantele preocupări Thy Veils (mirarea față de Cosmos, straturile adânci ale realității) dar și teme noi, aflate la granița cunoașterii contemporane. Creatorul și producătorul Daniel Dorobanțu mizează pe potențialul vizionar al poveștii și pe montajul imaginativ.

”În perioada următoare, în paralel cu producția filmului, vor fi lansate capitole complementare. Acestea vor lua înfațișări diverse (piese noi, videoclipuri, ilustrații, povestiri, spectacole concept), dar vor face parte din același univers Neoradiant”, a mai spus Daniel Dorobanțu.

Publicul este invitat să urmărească producția acestui nou univers pe noua pagină dedicată acestuia alături de canalele de social media ale formației.

Foto:  Thy Veils – facebook

07
/06
/19

VAMA a lansat cel mai nou single al formației, Pe de rost. Versurile cântecului, construite din perspectiva unui elev de liceu, au fost inspirate de o întâlnire întâmplătoare dintre Tudor Chirilă și o elevă din clasa a 8-a, care a venit să-i ceară un autograf. Intrând în vorbă cu ea, Tudor a întrebat-o în treacăt dacă mai au de învățat pe de rost comentariile la română și, spre surprinderea lui, răspunsul a fost afirmativ.

30
/05
/19

SoNoRo Conac „À la française” continuă în lunile iunie și iulie și cheamă publicul într-o vacanță de vară armonioasă. Muzica de cameră va răsuna fantastic în impresionantele biserici fortificate din ținutul Haferland, dar si castele, vile, conace si alte clădiri istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural românesc din județele Brașov, Oradea, Sibiu, Argeș și Iași. 

29
/05
/19

În prag de vară, ritmul plin de foc și de pasiune al tango-ului este adus la Sala Radio prin muzica celebrului artist argentinian ASTOR PIAZZOLLA. Miercuri, 5 iunie (19.00), ORCHESTRA  DE CAMERĂ RADIO - sub bagheta dirijorului italian ROBERTO SALVALAIO - și violoncelistul RĂZVAN SUMA vă propun un program cu lucrări de Piazzolla, ca Le grand tango, Kicho, Tango no. 2 – Cantengue sau Recordando, suită pentru orchestră de coarde.

23
/05
/19

Un moment unic pentru cultura europeană! Pe 25 mai 2019, publicul român poate asista, în direct, la o dublă aniversare excepţională: Opera de Stat de Viena – Wiener Staatsoper – își sărbătorește cei 150 de ani de la inaugurare cu o nouă versiune a lucrării lui Richard Strauss, „Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră“, creaţie centenară în acest an.

22
/05
/19

Opera Națională București prezintă duminică, 26 mai 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Nuntalui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart. Regia poartă semnatura lui Alexander Rădulescu, scenografia a fost realizată de către Adriana Urmuzescu, maestru de cor Daniel Jinga, asistent de regie Ştefan Neagrău. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorașcu.