Concertele Street Delivery se mută în grădini, în curți interioare și pe acoperișuri
https://www.ziarulmetropolis.ro/concertele-street-delivery-se-muta-in-gradini-in-curti-interioare-si-pe-acoperisuri/

Street Delivery se ţine şi în pandemie. Cum 2020 este un an atipic, şi ediţia de anul acesta va fi una specială: în weekendul 3-5 iulie, evenimentul-manifest, neîntrerupt din 2006, devine un puzzle de proiecte răspândite prin cartierele Bucureştiului şi recompuse online.

Un articol de Liliana Matei|3 iulie 2020

Proiecții de film pe acoperișuri, concerte în grădini, murale prin cartiere, intervenții urbane, turism pe biciclete, ateliere post-izolare, vernisaje de artă în scări de bloc, balcoane deschise și multe alte forme de reziliență civică își vor găsi locul și oamenii într-un București al ReSoluțiilor.

În 2020, dăm viață cartierelor păstrând distanța fizică, dar aducându-i pe oameni mai aproape de locul în care trăiesc, de imediata vecinătate. Ne dorim ca locuitorii Bucureștiului să gândească împreună soluții de îmbunătățire a vieții urbane, pentru a fi mai uniți si mai bine pregătiți pentru viitoare crize. Rezoluțiile din izolare pot deveni soluții reale la problemele comunităților noastre. ReSoluții pentru oraș!” (Timea Honț, coordonatoare Street Delivery)

Cele peste 40 de proiecte care au loc simultan prin tot orașul sunt împărțite în patru categorii: Activare Urbană, Cultură Participativă, Intervenții Artistice, Apropiere Comunitară și vor avea loc în mai toate cartierele Bucureștiului, din Chibrit până în Pantelimon, din Aviației până în Centru și mult dincolo. Totul păstrând măsurile de siguranță anti-CoViD-19, dar oferind oamenilor forme de cultură, interacțiune și civism vitale pentru comunități sănătoase.

Scena de muzică nu dispare, dar se transformă și va fi mutată în grădini, în curți interioare de bloc și pe acoperișuri, cât toată lumea să stea la distanță, dar să simtă împreună.

Cozy Poetry Night se transformă într-o mică adunare în inima Bucureștiului și va căuta noi metode de apropiere prin poezie, alături de Psihotrop și SPZ. Cătălin Rulea, Mihai Iordache și Tudor Popescu aduc proiectul UNCUT deasupra Bucureștiului – un live performance cu sunetele naturii și instrumente acustice și electronice. Iar Valeria Stoica și Jurjak cântă într-o grădină din Cotroceni, La umbra marelui urs – un mural proaspăt pictat de artistul Irlo.

Toate concertele se întâmplă offline, dar locurile sunt limitate și necesită rezervare în prealabil, însă acestea vor putea fi urmărite și într-un program special de transmisiuni live pe pagina evenimentului. Programul concertelor și lista întreagă de artiști se află detaliile evenimentului Street Delivery *Concerte cu ReSoluții*.

De prin cartiere – Ca în fiecare an, calcanul de pe Arthur Verona își schimbă muralul, doar că la această ediție nu va fi singurul perete cu o nouă înfățișare. Ziduri din Piața Chibrit, Tineretului, Griviței, gangul de pe Câmpineanu, fațada Industriei Bumbacului (Timpuri Noi) și încă multe alte ziduri vor fi readuse la viață de artiști locali. În plus, pe malul râului va avea loc un teaser pentru Dâmbovița Delivery, o acțiune de recuperare a spațiului public.

Nu vor lipsi nici expozițiile sau instalațiile de artă: colectivul Local Design Circle va inaugura o structură expozițională în cadrul UNArte, „PosterXPoem” ne propune un traseu poetic pe ziduri, designerul sârb Miloš Jovanović ne oferă realități augmentate prin care putem vizita istorii alternative ale câtorva puncte cheie din oraș, iar proiectul „Înăuntru” invită riveranii la un jurnal al experienței izolării prin proiecții arhitecturale.

Lista completă a proiectelor participante este disponibilă pe site, iar zonele activate în cadrul evenimentului pot fi localizate aici. Proiectele vor avea loc offline, dar vor putea fi urmărite și pe paginile de Facebook și Instagram ale Street Delivery București, într-un program special de transmisiuni live pe parcursul întregului weekend.

Street Delivery 2020 – ReSoluții pentru oraș! Este un eveniment organizat de Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România, co-finanțat prin #TimbrulDeArhitectură. Identitatea vizuală a ediției cu numărul 15 este semnată de Alina Bohoru, artist vizual.

 

02
/09
/19

"Știți ceva? Dat fiind că, așa am citit, Facebook-ul e un drog, iar eu am nevoie de o doză nouă, vin încă de săptămâna asta cu un nou artist pe-aici. Nu de alta, dar curând începe FILIT, iar zidul meu virtual va trebui să facă față cu brio evenimentului. Așa încât poftim ce-mi vine să zic acum: IRLO. Adică acel IRLO pe care mai toată lumea îl cunoaște ca muralist, cum îi place (și) lui să-și spună." - Lucian Dan Teodorovici

26
/08
/19

Artistul spaniol Lidó Rico vine în premieră la București, pe 4 septembrie 2019 pentru a deschide expoziția Brain inside(out) la Galeriile Carol, începând cu ora 18.00. Sculpturile lui Lidó Rico au la bază studii neurologice amănunțite, expuse în întreaga lume, lucrările sale au stat alături de cele ale lui Damien Hirst.

26
/08
/19

"Du-te! Îmbrăţişează Columna infinirii cu palmele mâinilor deschise. Apoi, înălţându-ţi ochii, priveşte-o şi vei cunoaşte, astfel, într-adevăr, sinele cerului." - Constantin Brâncuși. Turnată în fontă în septembrie 1937 la Atelierele Centrale din Petroșani, Coloana (cu o înălțime de 29, 35 metri) a fost inaugurată la 27 octombrie 1938.

21
/08
/19

„Cultura de masă în Epoca de Aur - Cîntarea României & Cenaclul Flacăra” este un proiect de cercetare ce prezintă și analizează politicile culturale din perioada lui Nicolae Ceaușescu, declinat în expoziție și publicație. Lansarea cărții omonime are loc pe 23 august 2019 la ora 11.00, în expoziția găzduită de Muzeul Nicolae Minovici București.

14
/08
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari va oferi, în premieră, iubitorilor de artă șansa de a admira expozițiile, în cadrul unor tururi nocturne. Experiența vizitării pe timp de noapte a Pavilionului va include, pe lângă tururi ghidate, sesiuni de pictură live (o lucrare de artă creată sub ochii vizitatorilor) și muzică live. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

13
/08
/19

În luna august Happy Cinema București prezintă trei documentare din seria “Expoziții pe marele ecran”: din 16 august Van Gogh & Japan, din 23 august Young Picasso și din 30 august Goya: Visions of Flesh and Blood.

02
/08
/19

Ultima lună de vară vine cu evenimente culturale de impact, precum Festivalul Anonimul, în Delta Dunării, Festivalul de Teatru Independent Undercloud, la Muzeul Țăranului din București, sau Festivalul Internațional George Enescu, ce-și deschide porțile în ultima zi din august.

31
/07
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, va găzdui, în premieră, un pavilion dedicat exclusiv artei secolului XXI: Pavilionul Supercontemporan. „Young Blood. Arta timpului tău”, curatoriat de Mihai Zgondoiu. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

28
/07
/19

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Strada Armenească are loc anul acesta între 2 și 4 august și aduce în inima Cartierului Armenesc din București o serie de evenimente pentru întreaga familie. Expoziții și workshopuri, meșteșugari, tururi ghidate, delicii culinare, dansuri tradiționale și concerte de neuitat, toate vă așteaptă în cele trei zile de festival pe strada Armenească. Intrarea este liberă.

21
/07
/19

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită artiști români să lucreze cu mămăligă, în cadrul rezidenței artistice Gastronom: artă contemporană cu patrimoniu culinar, la Timișoara.