Concursul George Enescu – deschidere cu ropote de aplauze
https://www.ziarulmetropolis.ro/concursul-enescu-deschidere-cu-ropote-de-aplauze/

Violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Amir Tebenikhin au ridicat publicul în picioare la Concertul de Gală care a deschis ediţia 2014 a Concursului George Enescu.

Un articol de Liliana Matei|7 septembrie 2014

Celor doi artiști din România și Kazakhstan li s-au alăturat dirijorii laureați ai Concursului Jeunesses Musicales, din China și Bulgaria, într-un concert cu valoare de simbol la Ateneul Român, în cadrul căruia s-au interpretat și lucrări de George Enescu.

Cea de-a XIV-a ediția a Concursului Internațional George Enescu (6-27 septembrie, București) a debutat sâmbătă seară, de la ora 19.00, la Ateneul Român cu un Concert de Gală susținut de doi dintre laureații Concursului, astăzi muzicieni de marcă: violonistul Alexandru Tomescu (România), laureat al ediției 1999 și pianistul Amir Tebenikhin (Kazakhstan), laureat al ediției din 2009, alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu. La pupitru s-au aflat luareații Concursului de dirijat Jeunesses Musicales: Li Haoran (China), Donka Miteva (Bulgaria) și Jiao Yang (China). Concertul a fost transmis live pe site-ul Festivalului și Concursului Enescu, www.festivalenescu.ro și pe TVR 2, TVRHD ,TVR Internațional și TVR+.

Concertul cu valoare de simbol a fost gândit special pentru a arăta tinerilor artiști oportunitățile pe care le oferă Concursul Enescu, parte a felului în care România contează pe piața internațională.
“Nu am fi fost astăzi aici dacă nu ar fi existat George Enescu”, a declarat pe scena Ateneului Român Alexandru Oprean, Secretar de Stat în Ministerul Culturii, reiterând sprijinul pe care Ministerul îl acordă Concursului și Festivalului George Enescu.

A dirijat Enescu la numai 28 de ani

Concertul de Gală a fost deschis de Orchestra Filarominicii George Enescu cu tânărul Li Haoran (China) la pupitru, câștigător al Premiului I la Concursul de dirijat Jeunesses Musicales, eveniment care beneficiază de susținerea Concursului Enescu. În vârstă de doar 28 de ani, Li Haoran a dirijat cu fermitate Rapsodia Română Nr. 1 de George Enescu spre încântarea publicului, care a aplaudat de trei ori și a strigat “Bravo!”.
Au urmat Concertul pentru vioară și orchestră în mi minor op.64 de Felix Mendelssohn-Bartholdy – solist, Alexandru Tomescu, dirijoare Donka Miteva. “Superb!” se auzeau vocile celor din sală la finalul concertului. La aplauze, mai mulți oameni din public i-au oferit flori violonistului Alexandru Tomescu.

IMG_9094În a doua parte a serii de gală, pianistul Amir Tebenikhin, laureat al ediției din 2009 a Concursului Enescu a interpretat Concertul pentru pian și orchestră în la minor op.16 de Edvard Grieg.

“Concertul a fost minunat, la fel și Alexandru Tomescu și Amir Tebenikhin pe care mi-l amintesc și acum interpretând Concertul Nr.3 pentru pian și orchestră de Rahmaninov în cadrul Concursului Enescu în urmă câțiva ani. A fost o interpretare perfectă, deși lungimea și dificultatea acestui concert sunt cunoscute printre muzicieni și îl fac aproape imposibil de cântat. Cu toate acestea, Amir Tebenikhin a dat dovadă de o mare virtuozitate! Mă bucur că s-a întors la București. Dirijorii au fost, de asemenea, remarcabili! Felicitări!”, a scris o ascultătoare pe pagina de Facebook a Concursului și Festivalului Enescu.
Concertul de Gală a fost o premieră în istoria Concursului Enescu și un moment-simbol, reunind pentru prima dată pe o scenă românească muzicieni în devenire și artiști consacrați din mai multe părți ale lumii.

INFO

Timp de 21 de zile, între 6 septembrie și 27 septembrie 2014, cea de-a XIV-a ediție a Concursului Enescu reunește la București 240 de tineri artiști din 36 de țări de pe 5 continente și muzicieni consacrați în plan mondial. Trei televiziuni străine importante promovează evenimentul.

Organizat pentru prima dată separat de Festivalul Enescu, Concursul Internațional George Enescu 2014 contribuie la prestigiul României în lume și deschide drumul către cariere internaționale pentru artiști din Coreea de Sud, Rusia, Japonia, SUA, Germania, Franța, România, Venezuela, Mexic, Argentina și Australia.
Concursul are patru secțiuni: 81 de candidați sunt înscriși la Secțiunea de Pian, 71 la Vioară, 37 la Violoncel, în timp ce 45 de lucrări intră în competiție la Secțiunea de Compoziție.

Pe lângă premiile în valoare de peste 100.000 de euro, Concursul Enescu oferă în premieră și alte oportunități importante laureaților acestei ediții: Academia din Viena și Kronberg Academy susțin Concursul Enescu și oferă laureaților acestei ediții posibilitatea de a studia cu importanți muzicieni în cadrul unor masterclass-uri în Austria și Germania. Laureații vor avea și oportunitatea de a cânta în cadrul unui tuneu pe scenele celor mai importante filarmonici din România (Iași, Arad, Bacău, Craiova, Ploiești, Oradea, Satu Mare, Sibiu și Târgu Mureș).

Accesul publicului la etapele din Concurs a fost liber, tocmai pentru a permite crearea unei atmosfere specifice unei săli de concert. Locurile au fost epuizate rapid, pe baza unei înscrieri prealabile pe site. Cei care nu pot intra în sală au posibilitatea să urmărească concertele în transmisiunile live ale TVR (gala de deschidere și finalele) şi ale Radioului Public, precum și pe site-ul festivalului (gala, semifinalele, finalele).
De asemnea, începând cu data de 16 septembrie, concertele și recitalurile din Concurs vor putea fi urmărite și pe un ecran amplasat în fața Ateneului Român.

Foto: Cătălina Filip

20
/06
/16

Miercuri, 22 iunie, Teodora Enache îşi va lansa cel de-al doilea album în cadrul unui concert ce va avea loc în clubul Tribute. Preţurile biletelor pentru concertul din din Tribute sunt curpinse între 58 şi 95 lei (în funcţie de loc)

15
/06
/16

Anna Țifu, Valentin Răduțiu, Ștefan Tarara, Josu de Solaun, Eun-Sun Hong, David Geringas, Peter Donohoe, Florin Croitoru, alături de Filarmonica „George Enescu” și de dirijorii Horia Andreescu, Alex Bloch, Christoph Poppen și John Axelrod sunt doar câțiva dintre artiștii care vor interpreta pe scena Ateneului Român în cadrul Concursului Enescu 2016, între 3 și 25 septembrie.

15
/06
/16

Începând din astăzi, 15 iunie, s-au pus în vânzare abonamentele pentru ediția a III-a a singurului festival internațional dedicat orchestrelor radio din Europa: Festivalul RadiRo, organizat de Radio România, care se va desfășura la București în perioada 24 septembrie – 1 octombrie 2016. Director de onoare al Festivalului va fi Kristjan Järvi, dirijor principal al Orchestrei Simfonice Radio MDR din Leipzig.

12
/06
/16

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră şi Arte vibrate!festival  se va desfăşura, la Braşov, în perioada 19 – 26 iunie. 

09
/06
/16

Joi, 16 iunie (19.00), Big Band-ul Radio (dirijor: IONEL TUDOR) își încheie stagiunea 2015-2016 printr-un frumos concert de jazz al cărei invitată specială este ELENA MÎNDRU. Stabilită la Helsinki (Finlanda), artista a obținut în 2012, în Elveția, premiul al II-lea și premiul publicului la celebrul Festival de Jazz de la Montreux (Montreux Jazz Voice Competition). 

08
/06
/16

Componenţii legendarului grup Abba s-au reunit pentru un mini-concert la Stockholm, după 30 de ani în care nu au mai cântat împreună, pentru a sărbători cei 50 de ani de când Björn Ulvaeus (71 de ani în prezent) şi Benny Andersson (69), s-au cunoscut.

08
/06
/16

Gheorghe Zamfir, Florin Călinescu, Bebe Cotimanis, Loredana Groza, Gabi Balint, Florin Dumitrescu, Mihai Margineanu şi Nicolae Furdui Iancu se numără printre vedetele care interpretează imnul suporterilor "Eu sunt 12!". Vineri, 10 iunie, începe Euro 2016, la care participă şi echipa naţională de fotbal a României. Cum v-a obişnuit, Ziarul Metropolis va avea o rubrică specială dedicată meciurilor turneului final din Franţa.

06
/06
/16

Vineri, 10 iunie (19.00), Orchestra Naţională Radio şi CRISTIAN MĂCELARU, dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia, ii invită pe melomani la Sala Radio pentru a a un concert în care se va interpreta si celebra partitură Aşa grăit-a Zarathustra, semnată de Richard Strauss. Solistă va fi IOANA CRISTINA GOICEA, la vioară.

06
/06
/16

Joi, 9 iunie, ora 19.30 asociaţia Merci Charity Boutique organizează al doilea concert caritabil din seria de evenimente culturale în aer liber în grădina Muzeului Naţional George Enescu (Calea Victoriei, nr. 141). Va cânta Maria Răducanu. 

04
/06
/16

A mai rămas o lună până la ediția care marchează 20 de ani de Gărâna Jazz Festival cu 90 de artiști și 3 scene amplasate în vârf de munte. Ultimele confirmări din line-up-ul festivalului îl readuc în România pe Carlos Bica, cel mai prolific contrabasist portughez, alături de proiectul de succes AZUL (Frank Möbus și Jim Black).

03
/06
/16

Orchestra de Cameră Radio şi invitata ansamblului, soprana Veronica Anuşca, vă propun miercuri, 8 iunie (19.00) un concert de muzică barocă la Sala Radio, ce va reuni compozitori ca Bach, Corelli sau Händel.

02
/06
/16

Pe 22 iunie, Teodora Enache şi Benny Rietveld Quintet vor putea fi urmăriţi live într-un concert de excepţie ce se va desfăşura în Club Tribute. Show-ul anunţă lansarea celui mai nou album al artistei - „Transfiguration“ - produs de Benny Rietveld (basistul şi directorul muzical al trupei Santana) şi înregistrat împreună cu muzicienii americani care compun Benny Rietveld Quintet şi doi invitaţi.