Jurnalul unei iubiri, un spectacol de teatru-dans inspirat de povestea reală dintre compozitorul George Enescu și Maria Cantacuzino
https://www.ziarulmetropolis.ro/jurnalul-unei-iubiri-un-spectacol-de-teatru-dans-inspirat-de-povestea-reala-dintre-compozitorul-george-enescu-si-maria-cantacuzino/

Pe 26 şi 28 februarie 2024, începând cu ora 18:30, Opera Naţională Bucureşti vă invită la două noi reprezentaţii ale spectacolului Jurnalul unei iubiri.

Un articol de Petre Ivan|15 februarie 2024

Jurnalul unei iubiri este un spectacol în care teatrul-dans se îmbină cu multimedia, totul desfășurându-se pe muzica lui George Enescu și avându-i în rolurile principale pe actorii Irina Movilă, Marina Fluerașu, George Rotaru, Richard Bovnoczki, Alexandru Chindriș, alături de balerinii Operei Naționale București. Spectacolul este realizat prin proiectul ,,Lovitură de teatru la Operă”, un proiect care-și propune promovarea artiștilor români și a culturii române, în formule artistice variate.

Spectacolul, inspirat de jurnalul Mariei Cantacuzino – Enescu, are ca punct de plecare povestea reală de dragoste dintre compozitorul George Enescu și marea sa iubire, prințesa Maria Cantacuzino, poveste căreia regizoarea și coregrafa Andreea Tănăsescu îi dă viață prin imagini și sunete. La realizarea proiectului și-au adus o valoroasă contribuție artiștii: Cristina Barbu – scenograf, Dana Fries – designer vestimentar, Vali Chincișan – artist vizual, Cătălin Crețu – compozitor, Armine Vosganian – asistent regie, Andreea Vălean – balerină a Operei Naționale București, asistent coregrafie proiect, George Pleșca – asistent coregrafie proiect, coregraf independent.

Jurnalul unei iubiri – un spectacol unic în peisajul scenic actual, în care teatrul de cuvânt și expresie corporală se întâlnește cu dansul, cu baletul, și unde cuvântul se îmbină cu ritmul mișcărilor armonioase. Iar firul se deapănă pe sublima muzică enesciană și pe un text bine scris de Andreea Tănăsescu, cea care semnează și regia și coregrafia acestui eveniment teatral de neuitat. Proiectul a fost creat printr-un program nou inițiat de către Opera Națională București, numit „Lovitură de teatru la Operă”, program dedicat artiștilor creatori români.

,,Spectacolul, inspirat de jurnalul prințesei Maria Cantacuzino – Enescu este un omagiu adus iubirii și femeii. Își propune să reînvie anume pagini de istorie dintr-o ipostază inedită, fără a avea pretenția de a se constitui într-un documentar ci rămânând în fond doar o realizare artistică – o operă de artă și ca orice operă de artă- o interpretare subiectivăa istoriei. Mulțumesc pe această cale direcției Operei Naționale București, în special domnului Daniel Jinga, pentru reala susținere acordată în concretizarea acestui proiect de suflet”, Andreea Tănăsescu regizoarea, coregrafa spectacolului și autoarea textului.

Sunteți așteptați, așadar, pe 26 și 28 februarie, de la 18:30 la Opera Națională București spre a vă întoarce în timp, în vremurile de odinioară, pentru a fi martorii unei tumultuoase și pasionale povești de dragoste prin intermediul istoriei spuse pe scenă de actori și dansatori, în spectacolul Jurnalul unei iubiri.

 

Biletele pot fi achiziționate online, precum și de la casa de bilete a Operei Naționale din București

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.