Concursul Internațional „George Enescu” 2020 prelungește termenul final de înscriere a candidaților
https://www.ziarulmetropolis.ro/concursul-international-george-enescu-2020-prelungeste-termenul-final-de-inscriere-a-candidatilor/

Date fiind solicitările primite de la potenţialii candidaţi şi prelungirea stării de urgenţă, termenul de înscriere la Concursul Internaţional „George Enescu” a fost prelungit pentru toate cele patru secţiuni, până la data de 29 mai 2020. Condiţiile de participare rămân neschimbate, iar procedura de înregistrare se derulează online, pe site-ul www.festivalenescu.ro.

Un articol de Liliana Matei|17 aprilie 2020

Organizatorii Concursului Enescu au decis prelungirea termenului de înscriere, pentru a  veni în ajutorul tinerilor muzicieni care doresc să intre în competiție, oferindu-le astfel timpul necesar pregătirii materialelor necesare pentru preselecție. O serie de tineri muzicieni au arătat, în dialogul cu organizatorii Concursului, faptul că au întâmpinat dificultăți în încercarea de a înregistra materialul muzical care trebuie depus, din cauza regulilor de distanțare socială din țările lor.

Ediția din această toamnă a Concursului Enescu este în continuare în curs de pregătire. Organizatorii Competiției au încredere în efectele măsurilor implementate pe plan național și internațional pentru gestionarea COVID-19. Tinerii muzicieni sunt încurajați să se înregistreze în Concurs până pe 29 mai și sunt asigurați că, în caz de forță majoră, taxa de participare va fi returnată integral tuturor celor înscriși (inclusiv celor care nu au trecut de etapa de preselecție).

„În contextul situației de urgență cauzate la nivel global de pandemia COVID-19, majoritatea școlilor de muzică sunt încă închise și mare parte din populația lumii stă acasă, respectând restricțiile impuse de autorități. Prin urmare, cei mai mulți dintre studenți nu au posibilitatea tehnică de realizare a materialelor necesare aplicației (în mod special a înregistrărilor pentru etapa de preselecție). În aceste condiții, dorim să ajutăm în procesul de înscriere al candidaților noștri. Am decis ca data finală pentru înscrieri să fie 29 mai 2020, sperând că până atunci situația va fi mai echilibrată, atât în România, cât și pe plan internațional. Ne dorim foarte mult ca aceste măsuri să fie de ajutor și îi încurajăm pe tinerii artiști să nu renunțe, ci să profite de această oportunitate deosebită oferită de Concursul Enescu, a declarat presei Mihai Constantinescu, directorul executiv al ARTEXIM.

Concursul George Enescu funcționează ca o platformă internațională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii și de promovare a compozițiilor marelui muzician român în rândul noii generații de artiști din toată lumea, fiind astfel o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internațional organizat în România. Ediția din acest an este programată să aibă loc între 29 august și 20 septembrie 2020. Concursul are patru secțiuni – vioară, violoncel, pian și compoziție – iar standardele internaționale după care este organizat îl poziționează în vârful ierarhiei evenimentelor de gen desfășurate în peisajul muzicii clasice din România. Ediția din acest an are programate 19 concerte și recitaluri deschise publicului larg.

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.