Conflictul israeliano-palestinian din filme
https://www.ziarulmetropolis.ro/conflictul-israeliano-palestinian-din-filme/

Frontline Club Bucharest în parteneriat cu Ambasada Statului Palestina la Bucureşti vă invită la două zile de filme şi dezbateri despre conflictul palestiniano-israelian.

Un articol de Liliana Matei|28 noiembrie 2017

Acum 100 de ani, Declarația Balfour pornea de facto războiul pentru Țara Sfântă dintre palestinieni și evrei. Pentru prima dată în România, aveți prilejul să vedeți patru documentare remarcabile despre Israel, Palestina, ocupația și industria militară israeliană, tratamentul deținuților politici palestinieni, Shin Bet – serviciul secret israelian și modul în care se reflectă istoria conflictului în programele școlare din Israel și Palestina.

Festivalul de film Lupta pentru Țara Sfântă se desfășoară între 28 noiembrie și 29 noiembrie, la Point (strada General Eremia Grigorescu 10), și include proiecții cinematografice și discuții de interes pe tema războiului israeliano-palestinian.

 

Ce vedem?

This Is My Land

Cum se predă istoria patriei lor elevilor din sistemul de învățământ palestinian? Dar în cel israelian? Tamara Erde a documentat modul în care conflictul israeliano-palestinian este inoculat generațiilor următoare. Timp de un an regizoarea a observat cum diverși profesori israelinei și palestinieni predau istoria națională, a vorbit cu elevii și a participat la dezbateri pe marginea curriculei școlare și a restricțiilor impuse de ministere. Documentarul a fost nominalizat la secțiunea “Cel mai bun documentar” la Festivalul Internațional de Film din Hamptons și în Hong Kong.

The Lab (Laboratorul)

Documentarul realizat de Yotam Feldman, premiat la DocAviv în 2013 pentru cel mai bun film de debut, dezvăluie cum, după 9/11, industria militară israeliană trece printr-un boom nemaîntâlnit până acum. Marile companii israeliene dezvoltă și testează noi tehnologii de luptă care sunt vândute apoi în întreaga lume de către agenți privați israelieni cu ajutorul unei rețele de politicieni și comandanți militari israelieni. Armamentul vine la pachet cu strategii de anihilare a rezistenței civile bazate pe experiența căpătată în Teritoriile Palestiniene Ocupate.

The Gatekeepers

Pentru prima oară în istorie șase foști șefi ai Shin Bet, serviciile de informații interne israeliene, sunt de acord să vorbească despre ce înseamnă să faci parte dintr-o astfel de structură și să comenteze acțiuniile și deciziile luate. Cei șase fac lumină în ceea ce privește controversa legată de ocupație și consecințele războiului de șase zile. Filmul realizat de Dror Moreh a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun documentar și a câștigat numeroase premii, printre care premiul pentru cel mai bun documentar acordat de Academia Israeliană de Film, Cinema for Peace și Societatea Națională a Criticilor de Film din Statele Unite.

Ghost Hunting

Ghost Hunting (titlul original Istiyad Ashbah) reconstitute experiența traumatică la care sunt supuși prizonierii politici palestinieni în închisorile israeliene. El însuși fost deținut când avea doar 18 ani, regizorul Raed Andoni a reușit să recompună contextul interogatoriului, tratamentele inumane, tacticile de intimidare și umilință, atmosfera de tortură din centrul de anchetă Al-Moskobiya. Împreună cu câțiva supraviețuitori ai abuzului din închisoare își confruntă, pe parcursul filmărilor, propriile fantome ale trecutului de deținut politic, pe baza amintirilor care au lăsat răni adânci. Filmul lui Raed Andoni a câștigat cel mai important premiu pentru film documentar, acordat în premieră la Berlinala din acest an (Glasshütte Original Documentary Award). De asemenea, a fost distins cu Pemiul pentru Pace la Festival du Nouveau Cinéma de la Montreal.

Foto: The Gatekeepers

 

 

24
/08
/23

Festivalul de Artă „Film în Sat”, cel mai mare eveniment cultural din mediul rural, care la începutul lunii august a strâns peste 10.000 de spectatori în stațiunea turistică Peștișani (Gorj), ajunge pentru prima dată în comuna Cernătești (Dolj), în perioada 25-27 august.

23
/08
/23

Copiii celorlalți/ Les enfants des autres, al cincilea lungmetraj al regizoarei și scenaristei Rebecca Zlotowski, care a avut premiera în competiția Festivalului de Film de la Veneția 2022, aduce în fața publicului, cu sensibilitate și umor franțuzesc, povestea unei femei de 40 de ani, prinsă între ceasul ei biologic care ticăie și povestea de dragostea dulce-amăruie cu un tată singur.

22
/08
/23

Începând de azi și până pe 3 septembrie va debuta ediția aniversară a KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr, etapa Open Air, în Parcul Obor din București, cu un program de douăsprezece filme pentru toată familia, ateliere de creație și educație cinematografică, spectacole de jonglerii și magie și un târg de produse handmade, care va avea și o zonă gastronomică.

22
/08
/23

Cinema în aer liber continuă pe Insula Artelor din Parcul Titan cu încă trei săptămâni în care vor rula unele dintre cele mai bune filme ale ultimilor ani, nominalizate și premiate la festivaluri de film internaționale importante: premiile César, Globurile de aur, festivalurile de film de la San Sebastián, Veneția și Cannes și chiar la Oscaruri.

22
/08
/23

Documentarul Nopți albe, un proiect amplu ale cărui filmări sunt în derulare, aduce generațiilor care au trăit acele vremuri, dar și celor care au ocazia să le descopere acum, o poveste complexă a celei mai vii și intense perioade din fotbalul românesc: anii `80-2000 în care Echipa națională a scris nu doar istoria acestui sport, dar și pe cea a unei altfel de Românii, care a știut să iubească la unison și să celebreze performanța, mai presus de rezultate.

22
/08
/23

„Filmul surprinde esența unui moment istoric semnificativ și explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile, oferind, în plus, o imagine fascinantă a istoriei Europei de Est.” Aceasta a fost motivația juriului care a oferit Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE) filmului românesc Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, la cea de-a 29-a ediție a Festivalului de Film de la Sarajevo.

21
/08
/23

8 zile pline de întâlniri și revelații, 35 de spectacole, concerte, masterclass-uri și proiecții de film și peste 8.000 de participanți – așa a arătat Ideo Ideis Festivalul la ediția de majorat. Maratonul de evenimente dedicate comunității locale s-a încheiat vineri, pe 18 august, cu o seară de gală încărcată cu emoții și promisiuni. Pentru cei 100 de adolescenți din trupe, experiența începută în Alexandria va continua. Timp de un an de zile, trainerii și mentorii care i-au însoțit în procesele lor de explorare și dezvoltare în zilele de festival vor rămâne alături de ei, oferindu-le îndrumare, susținere, feedback și recomandări care să-i ajute să dea tonul transformărilor în comunitățile din care fac parte.

17
/08
/23

Pantofii de dans, entuziasmul de a-i întâlni pe creatorii care schimbă lumea prin intermediul filmelor de animație și curiozitatea de a urmări cele mai noi și mai promițătoare producții de gen nu trebuie să lipsească din kitul spectatorilor celei de-a 18-a ediții Animest.

16
/08
/23

CULMEA: Film și educație de mediu are loc între 6 și 10 septembrie, la Brașov, și este primul festival de film care își propune să folosească educația cinematografică în sprijinul copiilor și tinerilor care vor să cunoască mai multe despre mediu și criza climatică și să le ofere un instrument pentru dezbatere și implicare în aceste domenii.