Constantin Brâncuși, imagini fără sfârşit
https://www.ziarulmetropolis.ro/constantin-brancusi-imagini-fara-sfarsit/

La 16 martie 1957 se stingea din viaţă Constantin Brâncuşi, unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX. Cu ocazia aniversării a 140 de ani de la naşterea sculptorului român, Centrul Georges Pompidou a proiectat, zilele trecute, în premieră, la Madrid, o serie de imagini inedite cu Brâncuşi.

Un articol de Petre Ivan|16 martie 2016

Imaginile de arhivă, scoase la lumină în 2011, în cadrul expoziţiei „Brâncuşi, imagini fără sfârşit” şi cumpărate de la o rudă îndepărtată a sculptorului român, îl prezintă pe Brâncuşi sărbătorind în atelierul său împreună cu Marcel Duchamp, Ezra Pound, Victor Brauner și alţi intelectuali din Parisul interbelic.

Filmările au fost făcute în perioada 1923 – 1939 de Constantin Brâncuşi, care primise cadou o cameră de filmat de la fotograful Man Ray. Realizate în perioada de maturitate artistică a lui Brâncuşi, care poate fi văzut în atelier sau participând la lucrările complexului de la Târgu Jiu, filmările proiectate la Madrid imortalizează nu doar opera lui Constantin Brâncuşi, ci şi personalitatea sa.

Publicul îl poate vedea, astfel, pentru prima dată pe Constantin Brâncuși analizându-şi lucrările în lumina atelierului său sau filmând scene de dans cu prietenele sale.

(video: tvr.ro)

Foto: Constantin Brâncuși – Captură film Constantin Brâncuși, imagini fără sfârşit

20
/06
/19

Un computer care se autodistruge în interiorul muzeului, drone care captează frânturi dintr-o corespondență paranormală, o mașină computațională care creează nori și se străduiește să devină parte a naturii, o frescă digitalizată a unei hărți celestiale din secolul XVI - o parte din propunerea Liminal, festivalul de artă, știință și tehnologie din București, care are loc zilele acestea.

19
/06
/19

Într-o epocă a dominației digitalului, cineastul francez Michel Gondry propune o întoarcere la un cinema artizanal, ca mijloc de distracție și de stimulare a imaginației și a creativității, la îndemâna oricui, prin „Uzina filmelor de amatori” inaugurată la Cluj-Napoca în timpul TIFF și deschisă până la sfârșitul lunii iulie.

15
/06
/19

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu se bucură în fiecare an de prezența unor reputați reprezentanți ai tuturor artelor spectacolului. Vă prezentăm seria de expoziții-instalație, de fotografie, grafice sau pictură care se regăsesc în programul festivalului, însoțite de vernisaje pentru celebrarea lucrărilor prezente timp de 10 zile printre cele 540 de evenimente ale ediției cu numărul 26 de FITS – le regăsiți o scurtă descriere și/sau detalii mai jos.

13
/06
/19

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, prin Unitatea de Management a Proiectului, organizează, în cadrul proiectului CultPlatform_21 – Creative Spaces of the 21st Century, Festivalul de Artă dedicat patrimoniului invizibil. Evenimentul va avea loc în perioada 18-20 iunie, la Centrul Cultural POINT (Strada General Eremia Grigorescu 10) din București.

13
/06
/19

Teatrul de Comedie găzduiește în perioada 20-23 iunie 2019, în foyerul Sălii Radu Beligan, expoziția de fotografie „Actor. Actori”, semnată de fotograful și actorul Andrei Runcanu. Expoziția cuprinde 45 de portrete ale actorilor Teatrului de Comedie, ideea centrală fiind explorarea ideii de dialog dintre actor și camera de fotografiat, cu atât mai mult cu cât, atât cel fotografiat, cât și cel care realizează fotografia, sunt actori.

11
/06
/19

A doua ediție a festivalului de artă, știință și tehnologie din București va avea loc în perioada 15-23 iunie și propune publicului o expoziție de artă trans-media, un workshop, un talk performativ și un eveniment de tehnologie si artă dedicat copiilor, Miniliminal.