„Constantin Daniel Rosenthal. Un artist în vremea revoluției”, expoziție nouă la MNAR
https://www.ziarulmetropolis.ro/constantin-daniel-rosenthal-un-artist-in-vremea-revolutiei-expozitie-noua-la-mnar/

Muzeul Naţional de Artă al României îşi aşteaptă vizitatorii la o nouă expoziţie temporară, dedicată artistului Constantin Daniel Rosenthal, la împlinirea a 200 de ani de la naşterea celui care ne-a dăruit lucrările emblematice „România Revoluţionară” şi „România rupându-şi cătuşele pe Câmpia Libertăţii”.

Un articol de Liliana Matei|1 octombrie 2020

Intitulată „Constantin Daniel Rosenthal. Un artist în vremea revoluției”, expoziția va putea fi vizitată în până în 20 februarie 2021 în Sălile Kretzulescu ale MNAR. Ea reunește 24 de lucrări aflate în patrimoniul muzeului, la care se adaugă 7 portrete sosite de la muzee din București și din țară, precum și dintr-o colecție particulară.

Aceasta este cea de-a doua și cea mai amplă expoziție monografică dedicată lui C.D. Rosenthal la noi în țară, anunță organizatorii. Prima, deschisă în 1970 de Muzeul de Artă al RSR, conținea doar 11 lucrări, fără o publicație însoțitoare.

„După cincizeci de ani de la singura expoziție dedicată lui C.D. Rosenthal, considerăm că evenimentul de față reprezintă un bun prilej atât pentru o meritată reevaluare a operei artistului în contextul tinerei arte moderne românești, cât și pentru o reflecție asupra intersecției dintre artă și politică, subiect perfect actual în toate timpurile”, a explicat Monica Enache, curatorul expoziției.

Catalogul care însoțește expoziția reunește toate lucrările artistului ce au putut fi identificate în țară și în străinătate, în colecții muzeale și particulare, unele necunoscute și nepublicate până astăzi. Cercetarea unui corpus mai vast de lucrări a prilejuit reevaluarea unor datări, identificarea unor personalități portretizate de C.D. Rosenthal, precum și propuneri de descifrare a unor elemente cu evident conținut simbolic, purtătoare de mesaje criptate, de multe ori cu certă notă conspirativă, informează MNR printr-un comunicat de presă.

Volumul include și toate scrisorile cunoscute până acum, păstrate în arhive din România – la Biblioteca Academiei Române și Biblioteca Națională –, pe care artistul-revoluționar C.D. Rosenthal i le-a adresat prietenului său C.A. Rosetti, împreună cu o scrisoare către doctorul Adolf Grünau. Multe dintre aceste documente au fost descifrate și traduse în premieră cu această ocazie, iar publicarea lor integrală dezvăluie o lume și un stil de viață aproape pierdute pentru omul secolului XXI.

„De la ’48 am învățat ceea ce ar fi trebuit să învățăm cu mult înainte, vai, anume de a începe reforma cu noi înșine, înainte de a ne amesteca în treburile altora”, îi scria C.D. Rosenthal lui  C.A. Rosetti pe 30 ianuarie 1851.

08
/02
/18

Iubitorii de poezie și nu numai sunt asteptați, astăzi (8 februarie), de la ora 19.00, la Muzeul Național al Literaturii Române,la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), la lansarea unui mărțișor literar aparte – Cărţişorul de Autor Nichita Stănescu.

07
/02
/18

1.060 de femei artiste din România indexate, un premiu pentru întreaga creație și 10 lucrări de artă donate celui mai vechi muzeu din țară. Sâmbătă 10 februarie 2018, orele 12:30, va avea loc un nou eveniment cuprins în proiectul de cercetare și cultură vizuală „Centenarul femeilor din arta românească”, coordonat de PostModernism Museum în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.

05
/02
/18

Manchester Art Gallery a retras temporar un tablou din perioada victoriană - "Hylas and the Nymphs", de JW Waterhouse - în care apar adolescente nud într-o acţiune menită să "încurajeze dezbaterea" despre cum astfel de imagini ar trebui afişate în epoca modernă. În urma reacţiilor apărute în mediul online tabloul a fost expus din nou, la o săptămână de la retragere.

27
/01
/18

Joi, 1 februarie 2018, începând cu ora 19:00, va avea loc o primul eveniment din cadrul expoziției aNORMAL a artistului Gheorghe Rasovszky, deschisă la etajul al treilea al Muzeului Național de Artă Contemporană București în perioada 23 noiembrie 2017 – 1 aprilie 2018.

22
/01
/18

O expoziţie de pictură intitulată „Bucureştiul de azi, Micul Paris de ieri”, cu lucrări semnate de artistul Zoltan Lörencz, va fi vernisată marţi, la ora 18.30, la Teatrul „Constantin Tănase”. Expoziţia este itinerantă şi va fi vernisată în luna martie şi la Paris. La Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti va rămâne deschisă până pe 28 februarie.

16
/01
/18

Secretarul de stat în Ministerul Culturii, şef al Departamentului Identitate Naţională, Paul Claudiu Cotîrleţ, a declarat luni, la Târgu-Jiu, că la nivel naţional au fost acceptate 2.200 de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri, pentru care Guvernul a alocat suma de 150 de milioane de lei.

14
/01
/18

Începând de astăzi, timp de 30 de zile, “Ziarul Metropolis” va prezenta  zilnic pe pagina sa de Facebook câte o fotografie din expoziția “On the Path of Hope”/ “Pe calea speranței”, realizată de fotografa Dimitra Stasinopoulou, în cadrul proiectului internațional “Rolul mass-media în tratarea temei refugiaților și migranților”.

12
/01
/18

Geta Brătescu, marea doamnă a artei conceptuale din România, a primit, în atelierul său de lucru, distincția oferită de Excelența Sa, Domnul Klaus Werner Iohannis, Președintele României. Decorația a fost înmânată pe 10 ianuarie 2018 de consilierul prezidențial pentru Cultură, Culte și Centenar, domnul Sergiu Nistor, și de doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român. 

11
/01
/18

Emisiunea cu ajutorul căreia telespectatorii răsfoiesc, de peste 52 de ani, singurul dicţionar enciclopedic pe micul ecran surprinde cu noutăţi la începutul anului 2018. Documentare realizate de profesioniştii de la reputatele companii ARTE, ORF, AMPERSAND etc. vor putea fi urmărite în premieră pe postul TVR 1, la Teleenciclopedia, începând cu sâmbătă, 13 ianuarie, ora 18.50.

07
/12
/17

Miercuri, 6 decembrie, Muzeul Național de Artă al României a redeschis Sala Constantin Brâncuși. Evenimentul a avut loc în prezența lui Lucian Romașcanu - Ministrul Culturii și Identității Naționale, a Directorului Liviu Constantinescu, a Directorului Științific Octavian Boicescu și a echipei de specialiști MNAR. Alături de aceștia au fost de față invitați ai corpului diplomatic și personalități ale vieții culturale românești.

04
/12
/17

Expoziţia „Frida Kahlo and Diego Rivera: Polish Context” a fost deschisă la ZAMEK Culture Centre din Poznan în încercarea de a da de urma tabloului „The Wounded Table” văzut ultima dată în 1955, la Varşovia.