„Constantin Daniel Rosenthal. Un artist în vremea revoluției”, expoziție nouă la MNAR
https://www.ziarulmetropolis.ro/constantin-daniel-rosenthal-un-artist-in-vremea-revolutiei-expozitie-noua-la-mnar/

Muzeul Naţional de Artă al României îşi aşteaptă vizitatorii la o nouă expoziţie temporară, dedicată artistului Constantin Daniel Rosenthal, la împlinirea a 200 de ani de la naşterea celui care ne-a dăruit lucrările emblematice „România Revoluţionară” şi „România rupându-şi cătuşele pe Câmpia Libertăţii”.

Un articol de Liliana Matei|1 octombrie 2020

Intitulată „Constantin Daniel Rosenthal. Un artist în vremea revoluției”, expoziția va putea fi vizitată în până în 20 februarie 2021 în Sălile Kretzulescu ale MNAR. Ea reunește 24 de lucrări aflate în patrimoniul muzeului, la care se adaugă 7 portrete sosite de la muzee din București și din țară, precum și dintr-o colecție particulară.

Aceasta este cea de-a doua și cea mai amplă expoziție monografică dedicată lui C.D. Rosenthal la noi în țară, anunță organizatorii. Prima, deschisă în 1970 de Muzeul de Artă al RSR, conținea doar 11 lucrări, fără o publicație însoțitoare.

„După cincizeci de ani de la singura expoziție dedicată lui C.D. Rosenthal, considerăm că evenimentul de față reprezintă un bun prilej atât pentru o meritată reevaluare a operei artistului în contextul tinerei arte moderne românești, cât și pentru o reflecție asupra intersecției dintre artă și politică, subiect perfect actual în toate timpurile”, a explicat Monica Enache, curatorul expoziției.

Catalogul care însoțește expoziția reunește toate lucrările artistului ce au putut fi identificate în țară și în străinătate, în colecții muzeale și particulare, unele necunoscute și nepublicate până astăzi. Cercetarea unui corpus mai vast de lucrări a prilejuit reevaluarea unor datări, identificarea unor personalități portretizate de C.D. Rosenthal, precum și propuneri de descifrare a unor elemente cu evident conținut simbolic, purtătoare de mesaje criptate, de multe ori cu certă notă conspirativă, informează MNR printr-un comunicat de presă.

Volumul include și toate scrisorile cunoscute până acum, păstrate în arhive din România – la Biblioteca Academiei Române și Biblioteca Națională –, pe care artistul-revoluționar C.D. Rosenthal i le-a adresat prietenului său C.A. Rosetti, împreună cu o scrisoare către doctorul Adolf Grünau. Multe dintre aceste documente au fost descifrate și traduse în premieră cu această ocazie, iar publicarea lor integrală dezvăluie o lume și un stil de viață aproape pierdute pentru omul secolului XXI.

„De la ’48 am învățat ceea ce ar fi trebuit să învățăm cu mult înainte, vai, anume de a începe reforma cu noi înșine, înainte de a ne amesteca în treburile altora”, îi scria C.D. Rosenthal lui  C.A. Rosetti pe 30 ianuarie 1851.

04
/10
/22

Gaep prezintă „Ecologies of Repair” (10 septembrie – 5 noiembrie 2022), o expoziție de lucrări noi de la opt artiste emergente – Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr – care aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.