„Consultații poetice” în limba română
https://www.ziarulmetropolis.ro/consultatii-poetice-in-limba-romana/

Théâtre de la Ville din Paris şi Insula 42 continuă programul „Consultaţii poetice”/ „Les consultations poétiques”, desfăşurat concomitent în mai multe spaţii europene, prin telefon. Artiştii intră în dialog cu spectatorii, iar conversaţia se încheie cu recitarea unei poezii.

Un articol de Liliana Matei|9 iulie 2020

Cu ani în urmă, regizorul Emmanuel Demarcy-Mota și scriitorul Fabrice Melquiot și-au imaginat o serie de „consultări poetice”, pe care le-au oferit pe străzile din Reims și Paris. Principiul este foarte simplu: un artist vorbește cu un trecător necunoscut timp de 20 de minute. Schimbul este gratuit și se extinde la recitarea uneia sau a mai multor poezii inspirate din conversație. Actorul încheie dialogul propunând o „prescripție” poetică.

În centrul crizei actuale, consultările poetice au fost reinventate pentru a se adapta situației în care trăim cu toții. Până în prezent, peste 70 de actori francezi și străini s-au reunit într-o „trupă imaginară” pentru a oferi consultații prin telefon. Printre participanții români sunt și doi binecunoscuți poeți.

Consultațiile se desfășoară în limbile greacă, spaniolă, engleză, portugheză, maghiară, wolof, beti, lingala, sango, pidgin, congo, italiană, albaneză, germană, arabă, ebraică, mandarină… și română!

Consultațiile în limba română au fost lansate în parteneriat cu Insula 42, o inițiativă a dezbaterilor culturale europene inițiată și curatoriată de Corina Șuteu la București.

Ele au loc miercuri și vineri, la ora 11:30 dimineața, cu Matéi Visniec (autor, poet), Nicoleta Lefter (actriță) și Radu Vancu (scriitor, poet și director PEN în România).

O propunere gratuită, deschisă tuturor

Înscrierea se face pe site-ul Théâtre de la Ville, iar participantul își poate alege limba de desfășurare a consultației.

Pagina de înregistrare: https://bookeo.com/consultationspoetiques

Informații despre proiect: https://www.theatredelaville-paris.com/fr/spectacles/theatre-partage/temps-forts/poetic-dialogue-in-the-languages-of-the-world

În fiecare zi au loc 30 de ore de schimburi și dialoguri în toate limbile. Începând cu 23 martie, s-au înregistrat peste 2.500 de ore petrecute la telefon și 6.600 de participanți.

O nouă inițiativă de solidaritate europeană și intelectuală

Cu ajutorul telefonului, se naște o nouă legătură poetică. Fără contactul vizual, apropierea se face prin voce și auz, iar acest lucru dă o nouă greutate cuvintelor, sunetelor, limbilor. Întâlnirea de la distanță devine o călătorie nemișcată, împărțită între două persoane, de la un capăt al firului la celălalt.

Arta colectivului de a crea legături emoționale și poetice

Imaginate de Emmanuel Demarcy-Mota și scriitorul Fabrice Melquiot împreună cu trupa de actori, consultările poetice s-au născut din dorința de a acorda o atenție deosebită locuitorilor din diferite spații, printr-un act unic de oralitate și comunicare, acela de a spune o poezie cuiva.

11
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Chiar dacă îi știam și îmi plăcuse precedentul lungmetraj, „Marussia” (2013), tot m-a luat prin surprindere noul film realizat de Eva Pervolovici, regizoare română stabilită în Franța – documentarul „Delta Bucureștiului” (2020), proiectat în premieră mondială la TIFF.

11
/08
/20

Daniel Dorobanțu pregătește un concert cinematic ce prezintă în avanpremieră următorul album. Artistul va cânta în Munții Parâng, iar concertul va fi transmis LIVE, duminică, 16 august, de la ora 21:00.

11
/08
/20

Din juriul de concurs al GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP, ediția a 23-a, fac parte: ADRIAN BATISTA – regizor și producător TV, IOANA BOGĂŢAN – actriţă, SILVIA GHIAȚĂ – producător TV, ANDREI și ANDREEA GROSU – regizori, ILEANA LUCACIU – critic de teatru.

11
/08
/20

Teatrul Mic anunță programarea primelor spectacole în aer liber, în cadrul unei stagiuni estivale ce se va desfășura pe scena Teatrului de Vară Herăstrău, începând cu luna august, bineînțeles, respectând măsurile și regulile pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

11
/08
/20

Duminică, 16 august 2020, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la al cincilea concert al Stagiunii Estivale, eveniment care îi are ca invitați pe actorul Marius Manole și ansamblul Young Beats, coordonat de Zoli Toth. Concertul este intitulat „Ave Maria” și va fi dirijat de Anna Ungureanu – dirijor principal al renumitului ansamblu coral.

11
/08
/20

„Acasă”, documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, a fost distins cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, înmânat de Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, pe scena Galei de închidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care a avut loc în Piața Unirii, sâmbătă, 8 august.

10
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Proiectat în premieră în România la TIFF, unde a obţinut marele premiu al secţiunii Zilele Filmului Românesc, documentarul „Acasă” (2020), debutul ca regizor al jurnalistului Radu Ciorniciuc, îi are ca protagonişti pe membrii ultimei familii care a locuit în Delta Văcăreşti înainte de transformarea locului în parc natural.

10
/08
/20

Cele mai bune filme ale ediției și cineaștii momentului au fost aplaudați sâmbătă seară, pe 8 august, la Gala de decernare a premiilor Festivalului Internațional de Film Transilvania, organizată pentru prima dată în istoria festivalului în aer liber, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

09
/08
/20

"Tot amânam întâlnirea cu Dan Chişu. Recent am reuşit să ne vedem şi mai ales să-i văd ultimul film regizat – ”5 minute”. Ce pot spune despre film? Surpriza a fost neaşteptat de...". Citiţi un text pentru Ziarul Metropolis al scriitorului Vasile Ernu.

Pagina 1 din 90612345...102030...Ultima »