,,Copilăria lui Beethoven” – concert pentru copii, la Ateneul Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/copilaria-lui-beethoven-concert-pentru-copii-la-ateneul-roman/

Duminică, 7 iunie (ora 11.00), la Ateneul Român, va avea loc concertul-spectacol ,,Copilăria lui Beethoven”, din cadrul seriei educative ,,Clasic e fantastic”.

Un articol de Liliana Matei|21 mai 2015

Interpretează: Filip Ristovski, Valeria Cristia, Sabrina Iaschievici, Alexandra Badea, Monica Ciuta, Alexandru Unguru, Monica Bustean si Raluca Ouatu. Cu participarea Cvartetului Virtuoso. Comentează: Cristina Sârbu

Ludwig van Beethoven a fost şi el considerat copil minune asemenea lui Wolfgang Amadeus Mozart. Sub atenta şi neândurătoarea supraveghere a tatălui său, Ludwig era obligat să execute ore întregi la pian, chinuitoare exerciţii de degete. Dar, de câte ori putea, copilul prefera să încerce să redea prin sunete, prin improvizaţii inspirate, sentimentele omeneşti, bucuria, pasiunea, tristeţea, deznădejdea…..folosind din ce în ce mai multe note, armonii tot mai bogate şi nuanţe cât mai diverse de la piano ( foarte încet) la fortissimo ( foarte tare). În casa Beethoven pianul se auzea zi şi noapte spre disperarea şoriceilor care nu reuşesc să mai doarmă nicio clipă. Greu de făcut liniște într-o casă de muzicieni în care copiii, tatăl și mai înainte bunicul au trăit din muzică! Lola nu pare să sufere prea mult căci, se ştie, pisicilor le place întunericul, ele văd noaptea la fel de bine ca şi ziua.

Ludwig van Beethoven avea 10 ani cand i s-a publicat prima compoziţie: o Temă cu variaţiuni. Aşa a început drumul care a dus mereu în sus, pană la celebra Simfonie nr. 9 al cărei final, Oda bucuriei este astăzi imnul Uniunii Europene.
Sică, Rică şi Lola au rămas mulţi ani alături de compozitor, l-au însoţit în călătoriile lui prin Europa, au învăţat lucruri minunate despre muzică şi povestesc, povestesc, povestesc….

INFO

Biletele se pot cumpăra de la casa de bilete a Ateneului Român începând cu miercuri 27 mai, ora 12
Program:Marti – Vineri 12:00 – 19:00

Telefon: 021.315.68.75

Pentru rezervări grupuri şcolare : [email protected], înainte de data în care se pun biletele în vânzare.

04
/07
/16

Între 23 septembrie și 1 octombrie 2016 Radio România organizează ediția a III-a a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo, singurul eveniment muzical internațional care își propune, din 2012, la fiecare 2 ani, să aducă în atenție profilul unic și excelența artistică a ansamblurilor simfonice radio din întreaga lume.

30
/06
/16

Summer Music Academy Sinaia, organizat de jmEvents, este un program internațional, constând într-o serie de master-classes la cele mai înalte standarde pentru vioară, violă, violoncel, flaut și muzică de cameră cu artiști de elită și profesori de la academii europene de prestigiu. A 5-a ediție, desfășurată la Sinaia, are loc în perioada 14 - 26 iulie.

27
/06
/16

Cu un program impresionant – Concertul nr.5 « Imperialul » și Simfonia nr. 7 de Bruckner -, Orchestra simfonică a Filarmonicii bucureștene, dirijorul german Gerd Schaller și pianistul israelian Alon Goldstein închid, joi 30 iunie și vineri 1 iulie, o stagiune care a cunoscut multe momente de vârf.

26
/06
/16

A fost idolul unei țări întregi. Adolescentele de la pension dormeau cu poza lui sub pernă, visând să devină artiste. „Prințul operetei românești” are astăzi bust în parcul Kisellef. O stradă din Bucureşti se numește „Nae Leonard” și un teatru din Galaţi îi poartă numele: Teatrul Muzical „Nae Leonard”.

24
/06
/16

Al Pacino, actorul în vârstă de 76 de ani, devenit o legendă a cinematografiei americane prin rolurile sale din filme precum "Nașul" sau "Scarface", se numără printre laureații celei de-a 39-a gale anuale a Kennedy Center Honors, cele mai prestigioase distincții culturale din Washington.

23
/06
/16

Am ascultat în ultimul timp mai multe discuri, semnate de nume dintre cele mai importante ale lumii interpretative contemporane. Și mi se pare esențial că fiecare dintre acești mari muzicieni spun prin înregistrările lor și o poveste interesantă pentru oamenii de astăzi; muzica, mai ales muzica clasică, nu este doar un prilej pentru clipe de liniște, ci și un pretext pentru a intra într-un univers destul de îndepărtat de obișnuitul nostru cotidian.

23
/06
/16

Omar Sosa va prezenta la Jazz Night Out cel mai nou disc al său, Ilé, o revenire muzicală la rădăcinile afro-cubaneze, pe scenă fiindu-i alături Leandro Saint-Hill -saxofon și flaut, Childo Tomas- bas și vocal, Ernesto Simson la tobe. Joi, 30 iunie, de la ora 20.00, la Sala Radio.

22
/06
/16

Pe 23 iunie, Asociaţia Culturală „Patrimoniu pentru Viitor” și Muzeul Național de Artă al României vă invită să petreceți noaptea magică a Sânzienelor în curtea de onoare a MNAR (Calea Victoriei nr. 49-53). Vor fi alături de noi Victor Rebengiuc, Irina Sârbu & Ethnotic Project, Liliana Iorgulescu, Mihaela Vosganian, Corul „Sound” condus de Voicu Popescu şi mulţi alţii.

21
/06
/16

Obiecte de artă realizate de Kurt Cobain, precum şi obiecte personale, vor fi expuse într-un viitor turneu al unei expoziţii dedicate acestuia. Arta lui Kurt Cobain a apărut pentru prima oară în documentarul din 2015 "Cobain: Montage of Heck", al cărui producător executiv a fost Frances Bean.