Copilăria unui lider, cu Bérénice Bejo și Robert Pattinson, închide Cinepolitica 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/copilaria-unui-lider-cu-berenice-bejo-si-robert-pattinson-inchide-cinepolitica-2016/

Inspirat de copilăria multor dictatori ai secolului XX, Copilăria unui lider/ The Childhood of a Leader este un portret ameninţător al Răului în devenire. Scenariul este inspirat de o nuvelă a lui Jean-Paul Sarte, “L’Enfance d’un chef”, publicată în 1939. Copilăria unui lider, filmul de debut al actorului Brady Corbet va închide cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica (13 – 17 aprilie, Bucureşti, Cinema Elvira Popescu).

Un articol de Petre Ivan|7 aprilie 2016

“Debutul regizoral al lui Brady Corbet este extrem de ambițios și înnebunitor, dar este o nebunie de bun augur” – Variety

Cu mult curaj creativ, regizorul american Brady Corbet țese într-o manieră unică, pe fundalul Tratatului de Pace de la Versailles, o poveste ce își propune să fie o adevarată psihanaliză a personajului principal, un băiețel chinuit de demonii vremurilor care îl vor transforma într-un viitor dictator.

Filmul, o coproducție Marea Britanie-Ungaria-Franța, dublu premiată în cadrul Festivalul de Film de la Veneția în 2015, a stârnit multe controverse prin abordarea sa nemaîntâlnită,  iar privitorul are nevoie de curaj.

Copilăria unui lider este o lucrare cu multe elemente experimentale și cu o coloană sonoră puternică și disonantă a legendarului și controversatului muzician Scott Walker.

Statul contra Fritz Bauer/ People vs. Fritz Bauer (r. Lars Kraume), un film despre condamnarea celui de-al treilea Reich, va deschide cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica.

În competiția festivalului au fost selectate 7 filme noi, cu mesaje puternice, pe teme politice actuale:

Prostul/ Durak (r. Yuriy Bykov, Rusia),

Fratele Dejan/ Brat Deyan (r. Bakur Bakuradze, Rusia – Serbia),

Yitzhak Rabin, ultima zi/ Rabin,

The Last Day (r. Amos Gitai, Israel-Franța),

Made in France: În interiorul celulei/ Made in France: Inside the Cell (r. Nicolas Boukhrief, Franța),

Cavalerii Albi/ Les Chevaliers Blancs (r. Joachim Lafosse, Belgia, Franța, 2015),

Noapte de miere/ Medena nok (r. Ivo Trajkov, Macedonia) și

Memoria vântului/ Memories of the Wind (r.Özcan Alper, Turcia-Germania-Franța-Georgia).

Foto: Cinepolitica 2016 –  cinepolitica.ro

11
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Chiar dacă îi știam și îmi plăcuse precedentul lungmetraj, „Marussia” (2013), tot m-a luat prin surprindere noul film realizat de Eva Pervolovici, regizoare română stabilită în Franța – documentarul „Delta Bucureștiului” (2020), proiectat în premieră mondială la TIFF.

11
/08
/20

„Acasă”, documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, a fost distins cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, înmânat de Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, pe scena Galei de închidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care a avut loc în Piața Unirii, sâmbătă, 8 august.

10
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Proiectat în premieră în România la TIFF, unde a obţinut marele premiu al secţiunii Zilele Filmului Românesc, documentarul „Acasă” (2020), debutul ca regizor al jurnalistului Radu Ciorniciuc, îi are ca protagonişti pe membrii ultimei familii care a locuit în Delta Văcăreşti înainte de transformarea locului în parc natural.

10
/08
/20

Cele mai bune filme ale ediției și cineaștii momentului au fost aplaudați sâmbătă seară, pe 8 august, la Gala de decernare a premiilor Festivalului Internațional de Film Transilvania, organizată pentru prima dată în istoria festivalului în aer liber, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

09
/08
/20

"Tot amânam întâlnirea cu Dan Chişu. Recent am reuşit să ne vedem şi mai ales să-i văd ultimul film regizat – ”5 minute”. Ce pot spune despre film? Surpriza a fost neaşteptat de...". Citiţi un text pentru Ziarul Metropolis al scriitorului Vasile Ernu.

07
/08
/20

TVR 1 difuzează sâmbătă, 8 august, de la ora 21.10, filmul „Grăbeşte-te încet“, în regia lui Geo Saizescu. Regăsiţi mai jos un interviu cu actorul Radu Gheorghe, care interpretează în film rolul globe-trotter-ului Bebe Ciupercuţă. Actorul povesteşte cu multă bucurie despre întâlnirea cu marii actori din distribuţia filmului, despre rolul său, dar şi multe lucruri amuzante (cum s-a ales cu o poreclă după acest film, ce dificultăţi i-a creat scena sărutului etc.).

05
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Proiectat în premieră la TIFF, „Casa cu păpuşi” (2020), documentarul de debut ca regizor al directorului de imagine Tudor Platon, este portretul tandru al unor femei în vârstă, dar pline de viaţă, care îşi deschid sufletul în faţa aparatului de filmat al tânărului cineast.

03
/08
/20

Parte a secţiunii pe care Festivalul Internaţional de Film Transilvania i-o dedică lui Federico Fellini la 100 de ani de la naştere, expoziţia de fotografie „Lights on! Fellini’s 8 ½”, disponibilă pe parcursul TIFF la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, surprinde momente din timpul realizării marelui film din 1963.

03
/08
/20

Ajuns deja la a treia ediție, festivalul Cinemascop își așteaptă vizitatorii până pe 5 august, în Grădina de vară din Eforie Sud. Aceasta a fost redeschisă în 2018, după o perioadă de 14 ani de abandon, iar localnicii și turiștii au avut ocazia să participe la proiecții de filme europene și alte activități culturale și educative în timpul primelor două ediții.

Pagina 1 din 26712345...102030...Ultima »