Coregraful Mats Ek și balerina Ana Laguna, onorati de UNATC
https://www.ziarulmetropolis.ro/coregraful-mats-ek-si-balerina-ana-laguna-onorati-de-unatc/

Coregraful suedez Mats Ek şi balerina Ana Laguna au primit luni titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”. Ceremonia de acordare a distincţiilor a avut loc în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul zilei UNATC „I. L. Caragiale”.

Un articol de Petre Ivan|31 ianuarie 2017

„În artă, ca și în sport, există reguli. Există, însă, și diferențe majore. Dacă în sport încălcarea regulilor este eliminatorie, în artă, uneori, subminarea lor este soluția integratoare a unei noi reguli. (…) Încălcând regula, Mats Ek a fost excepția, o excepție excepțională. (…) Excepționalismul său a constat în faptul că nu a folosit povestea în felul în care aceasta structura discursul coregrafic în secolul al XIX-lea.” –  a spus prof. univ. dr. Sergiu Anghel, președintele Senatului UNATC

Ana Laguna este unul dintre puținii interpreți-creatori care ne demonstrează că dansul, spre deosebire de oricare altă artă spațial-temporală, își inventează limba în care ne vorbește concomitent cu mesajul pe care vrea să ni-l transmită. – Sergiu Anghel despre Ana Laguna.

Cei doi artiști au afirmat că îi vor da tot sprijinul profesorului Sergiu Anghel, care a inițiat un proiect de unificare a mai multor arte din dans în cadrul Uniunii Artei Coregrafice din România, „pentru a oferi unui public cât mai larg posibilitatea de a le descoperi și înțelege”.

Mats Ek

Despre Ana Laguna

Ana Laguna s-a născut în Zaragoza (Spania) și a început să studieze dansul la „Conservatorio Superior de Danza”, școală fondată de Maria de Avila, una dintre personalitățile marcante ale baletului clasic spaniol din secolul XX.

Despre Mats EK

Mats EK, născut în 1945 la Malmo (Suedia), a crescut într-o familie de artiști. El a intrat în lumea dansului relativ târziu, la vârsta de 17 ani. Pentru început, a urmat cursurile Academiei de Balet din Stockholm. Apoi, a părăsit dansul pentru 10 ani și a studiat actoria la Colegiul Marienborg, în Norrkoping.

La terminarea studiilor a lucrat ca regizor la Teatrul de Păpuși și la Teatrul Regal, în capitala Suediei. Abia în 1973 se alătură companiei fondate de mama sa, Cullberg Ballet, în calitate de coregraf și, ulterior, de director artistic (1981-1993).

Producțiile lui au fost prezentate pe cele mai importante scene ale lumii, activitatea lui artistică fiind recompensată cu importante premii, printre care: Emmy Award (pentru „Carmen”), Dance Magazine Award, Premiul „Benois de la Danse”, Olivier Award pentru Dans, Premiul „Europa” pentru Teatru.

Foto: Mats Ek & Ana Laguna – RIPARI YOUNG GROUP

18
/09
/14

Continuă a IV a ediţie a Stagiunii “Sunetul muzicii” de la Castelul Peleş, eveniment organizat de ExcesMusic şi Muzeul Naţional Peleş. Sâmbătă 27 septembrie 2014, de la ora 16, la Sinaia, în sala de concerte a castelului, va evolua un ansamblu cameral românesc de mare valoare - Duo Atris.

17
/09
/14

Juriul de specialitate a decis concurenţii calificaţi pentru Finala Concursului Enescu, Secțiunea Vioară: Roudine Fedor (Franța), Bae Wonhee (Coreea de Sud) și Ștefan Tarara (Germania). Ultimul dintre aceștia, Ștefan Tarara (28 de ani), este un violonist de origine română stabilit în Germania.

16
/09
/14

Biletele și abonamentele pentru concertele festivalului din București sunt disponibile la prețuri promoționale până la data de 5 octombrie 2014. A IX-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo are loc între 31 octombrie și 17 noiembrie 2014, la București, Cluj și Iași.

15
/09
/14

Celebra formație turcească BaBa ZuLa va concerta la Brașov (Teatrul Sică Alexandrescu) sâmbătă, 4 octombrie, ora 21.00, în cadrul celei de-a doua ediții a Dracula Film: Horror and Fantasy Festival.

15
/09
/14

Din 16 septembrie, publicul care nu a reușit să își rezerve un loc în sala Ateneului Român se va putea bucura de concertele Semifinalelor, Finalelor de Vioară, Pian și Violoncel, precum și de un recital extraordinar din cadrul Concursului Enescu într-o transmisie live pe un ecran în fața Ateneului. Sunt disponibile 100 de locuri pe scaune

12
/09
/14

Timp de trei zile si trei nopti, Capitala va serba peste jumatate de mileniu. Vor avea loc petreceri in aer liber, concerte, expozitii, targuri, explozii de muzica si culoare. In perioada 19-21 septembrie, Piata Constitutiei, Piata Universitatii, Parcul Cismigiu si Centrul istoric vor deveni "punctele fierbinti" ale Zilelor Bucurestiului.

09
/09
/14

ConTempo, una dintre cele mai apreciate formaţii de cvartet din lume, compusă în întregime din muzicieni români, deţine astăzi o poziţie dorită de multe ansambluri de acest gen: este cvartetul de Stat al Radio Televiziunii Irlandeze şi susţine concerte şi turnee pe toate continentele.

09
/09
/14

Corul de Copii Radio şi alte trei coruri de copii şi tineret din Bucureşti şi din ţară, alături de celebrul Cor Naţional de Cameră Madrigal, vă invită sâmbătă, 13 septembrie (19.00), la un adevărat regal muzical coral la Sala Radio.