Corul Armatei Roșii, simbol al Rusiei dincolo de frontiere
https://www.ziarulmetropolis.ro/corul-armatei-rosii-simbol-al-rusiei-dincolo-de-frontiere/

Corul Armatei Roşii, al cărui director şi 60 de membri se aflau la bordul avionului care s-a prăbuşit duminică în Marea Neagră, reprezintă un simbol al Rusiei aplaudat pretutindeni, chiar şi în zonele de conflict. Repertoriul său include astăzi mai mult de 2.000 de opere, de la cântece folclorice sau care glorifică URSS la muzica sacră, trecând prin cele mai mari hituri moderne internaţionale, pe care le interpretează cu voci puternice, însoţite de coregrafii acrobatice.

Un articol de Petre Ivan|26 decembrie 2016

Fondat în 1928, Ansamblul Alexandrov, cunoscut în timpul turneurilor sale de succes sub numele de Corul Armatei Roșii, este format în prezent din aproximativ 200 de cântăreți, muzicieni și dansatori.

Unul dintre puținele ansambluri care au efectuat turnee în străinătate în perioada sovietică, Corul Armatei Roșii a susținut sute de concerte în URSS, a înregistrat zeci de discuri și s-a impus ca participant cheie la festivaluri publice.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, muzicienii săi nu au cunoscut nici un răgaz, dând peste 1.500 de concerte pentru soldații sovietici în zonele de luptă, ca și în spitale.

Condus timp de 18 ani de către fondatorul său, generalul și compozitorul Alexander Alexandrov, autorul muzicii imnului sovietic, ansamblul a fost apoi încredințat fiului său, Boris, care l-a condus între 1946 și 1987.

Actualul lider al Corului Armatei Roșii, Valeri Halilov, se afla printre membrii ansamblului care trebuiau să sărbătorească Anul Nou la baza aeriană rusă Hmeimim din Siria și care se aflau la bordul avionului care s-a prăbușit în Marea Neagră.

Valeri Halilov a avut o mare contribuție la cultura contemporană ca dirijor și compozitor, a declarat un vicepremierul rus Olga Golodets agenției oficiale TASS, descriind plecarea sa drept o ”pierdere ireparabilă”.

„De peste un secol, aceste voci frumoase sunt o bijuterie a Rusiei”, a declarat cântăreața franceză Mathieu Mireille, care apare în mod regulat, din 1967, alături de corurile Armatei Roșii, declarându-se bulversată de această tragedie, care îndoliază lumea muzicii.

Ovaționat de public în timpul numeroaselor sale turnee în mai mult de 70 de țări din Europa și Asia, Ansamblul deține din 1935 Ordinul Steagul Roșu, unul dintre cel mai înalte recompense sovietice pentru „merite excepționale în cultură”.

Corurile ale Armatei Roșii au cântat în fața soldaților din Afganistan, în Iugoslavia sau Cecenia.

Foto: Corul Armatei Roșii – facebook

28
/01
/15

Compozitorul de muzică de film Hans Zimmer a fost dat în judecată, fiind acuzat că a copiat piesa principală din lungmetrajul "12 ani de sclavie/ 12 Years A Slave" din coloana sonoră a serialului TV "Neveste disperate/ Desperate Housewives".

26
/01
/15

Cântăreţul grec Demis Roussos a murit la vârsta de 68 de ani, învins de cancerul la stomac, pancreas și ficat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un spital din Atena, a declarat pentru publicaţia Le Figaro fiica artistului, Emily.

26
/01
/15

Seria „Operă în concert” continuă la Sala Radio, după titluri rare ca Ora spaniolă de Ravel sau Ariadna la Naxos de Richard Strauss. „NORMA”, celebra creaţie a lui Bellini, devenită atât de cunoscută mai ales graţie ariei "Casta diva" şi datorită interpretării magistrale a Mariei Callas, va prinde viaţă vineri, 30 ianuarie (19.00), la Sala Radio, într-o distribuţie de excepţie, sub bagheta lui TIBERIU SOARE, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio.

23
/01
/15

Pasionaţii de jazz sunt aşteptaţi, sâmbătă, de la ora 18.00, la cinematograful Elvira Popescu din Bucureşti, la un eveniment dedicat muzicii, care va debuta cu filmul "Hasretim", de Marc Sinan, care a primit premiul UNESCO în 2011, şi va continua cu un concert al trupei norvegiene Helge Lein Trio.

21
/01
/15

Două capodopere ale muzicii clasice, adevărate "hit-uri" ale repertoriului, vor fi ascultate în concertul prezentat miercuri, 28 ianuarie (19.00) de Orchestra de Cameră Radio. Seara muzicală de la Sala Radio va debuta cu celebra suită Anotimpurile, compusă în 1720 de Vivaldi, devenit atât de apreciată şi de cunoscută abia în secolul XX.

19
/01
/15

Violonista poloneză Patrycja Piekutowska, invitată specială în concertul de deschidere al stagiunii curente a Orchestrei Naţionale Radio, va cânta în evenimentul programat vineri, 23 ianuarie (19.00), la Sala Radio.

19
/01
/15

Nu sunt o adeptă a clasamentelor, mai ales de tipul „cel mai bun la nivel mondial este…”. În sport merge, dar în muzică: gândiţi-vă, dacă ar fi să alegem care este cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor, pe cine am alege – pe Bach, pe Beethoven, pe Mozart?

17
/01
/15

Fundația Calea Victoriei a împlinit în această iarnă șapte ani de existență. Alături de lectorii fundației, cursanții au descoperit lumi fabuloase, s-au delectat cu sunetele rafinate ale muzicii clasice și s-au bucurat de poveștile efervescente ale unor oameni speciali, printre care: Georgeta Filitti, Neagu Djuvara, Adina Nanu, Vintilă Mihăilescu și Tiberiu Soare.

15
/01
/15

Abonamentele pentru ediția 2015 a Festivalului Enescu (30 august – 20 septembrie, București), care au fost puse în vânzare joi dimineața, la ora 10.00, prin rețeaua Eventim s-au epuizat în 10 secunde – pentru concertele de la Ateneul Român, respectiv 10 minute – pentru concertele de la Sala Palatului.

15
/01
/15

Grupul american Fleetwood Mac ocupă primul loc în topul artiştilor cu cele mai scumpe bilete la concertele pe care le-a susţinut în 2014, potrivit unui clasament realizat de revista Forbes.

13
/01
/15

Genialul Amadeus, un artist al superlativelor despre care se spunea adesea că îşi compunea partiturile cu o naturaleţe şi o rapiditate care nu puteau fi justificate decât printr-o inspiraţie artistică divină, muzicianul care în doar 35 de ani de viaţă a compus peste 600 de lucrări este cel căruia îi este dedicat evenimentul programat vineri, 16 ianuarie (ora 19.00), la Sala Radio.