Corul Filarmonicii „George Enescu” revine pe scena Ateneului Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/corul-filarmonicii-george-enescu-revine-pe-scena-ateneului-roman/

Miercuri, 23 martie 2022,  de la ora 19.00, Corul Filarmonicii „George Enescu”, condus de Iosif Ion Prunner, va susţine un program dedicat apropiatei sărbători pascale: Missa In illo tempore de Claudio Monteverdi şi câteva lucrări de Gavriil Musicescu: Imnele Sfintei Liturghii, Concertul coral nr. 1, op. 15 şi Concertul coral nr. 2, op. 30. Concertul este realizat în parteneriat cu Trinitas TV.

Un articol de Liliana Matei|17 martie 2022

„Concertul din 23 martie dorește să marcheze perioada dinaintea sărbătorilor pascale cu câteva lucrări de factură religioasă. Pe scena Ateneului Român se cântă Missa de Monteverdi după motetul Illo Tempore, alături de două concerte vocale ale lui Musicescu, precum și Imnele Sfintei Liturghii”, a declarat Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu”. „Colaborările cu unele orchestre ale lumii, printre care se numără Filarmonica din Berlin, Orchestra Naţională a Franţei, London Symphony Orchestra, dar şi permanenta prezenţă alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, au însemnat succese de prestigiu în activitatea Corului Filarmonicii George Enescu. Prezenţa unor iluştri muzicieni de la Zubin Mehta, Daniel Barenboim, Kiril Petrenko, Lawrence Foster i-a onorat pe artiştii acestui ansamblu, iar vastitatea şi diversitatea repertoriului au atras mereu aplauzele audienței”, a subliniat dirijorul corului.

Accesul în sala Ateneului Român este permis cu participarea publicului conform legii.

Înfiinţat la 1 decembrie 1950 de către directorul de atunci al Filarmonicii, Constantin Silvestri, Corul Filarmonicii „George Enescu” i-a avut la conducerea sa pe Ştefan Mureşianu, D.D. Botez, Vasile Pantea.

Când legendarul Constantin Silvestri a înfiinţat Corul, se simţea nevoia stringentă a unei recuperări, susţinută şi de colaborarea cu nume consacrate ale baghetei dirijorale: George Georgescu, Igor Markevitch, Georges Pretre, Lawrence Foster, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Ghenadi Rojdestvenski.

Începând cu 1990, Corul Filarmonicii „George Enescu” a luat parte la manifestări extraordinare în viaţa muzicală din România. Astfel, ansamblul a avut posibilitatea să colaboreze în 1995 cu marele compozitor polonez Krzysztof Penderecki, iar în 1998 a realizat împreună cu Orchestre Nationale de France şi Lawrence Foster o variantă de concert a operei Oedipe de George Enescu, în cadrul Festivalului Internaţional omonim. Din 1997, Corul Filarmonicii este condus de dirijorul şi pianistul Iosif Ion Prunner, membru şi continuator al unei familii renumite de muzicieni şi oameni de cultură din România.

Printre succesele notabile înregistrate se numără şi colaborările cu orchestre şi dirijori de calibru internaţional în cadrul Festivalului „George Enescu”: Daniel Barenboim şi Staatskapelle Berlin (2013, în Patru piese sacre de Verdi) şi Vladimir Jurovski şi Orchestra Filarmonicii din Londra (2017).

19
/04
/19

În Joia Mare (25 aprilie – 19.00), în așteptarea sărbătorii Paștelui, Orchestra Națională Radio vă propune unul dintre cele mai cunoscute recviemuri  - dintre cele peste 2000 compuse vreodată! - Recviemul German semnat de Brahms, lucrare a cărei premieră absolută a avut loc în 1868, în Vinerea Mare, la Catedrala din Bremen, cu Brahms însuși ca dirijor.

18
/04
/19

Unsprezece orașe din România vor organiza concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu din acest an, față de șapte orașe în ediția anterioară. Publicul va avea ocazia să participe, sub egida festivalului, la concerte susținute de artiști internaționali împreună cu ansambluri și orchestre locale la Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Sibiu, Târgu Mureș, Bacău, Bârlad, Târgoviște, Satu-Mare și Piatra Neamț, pe lângă evenimentele care se desfășoară timp de 23 de zile la București.

09
/04
/19

Documentarul „Pavarotti: Genius Is Forever”, realizat de cineastul Ron Howard (Oscar pentru „A Beautiful Mind”), va fi lansat în cinematografe pe 7 iunie. Trailerul oficial, lansat astăzi (marţi), prezintă scurte secvențe din interviuri, înregistrări din concerte şi imagini din arhiva familiei.

08
/04
/19

Ați ascultat vreodată un concert de harpă ? Vă place muzica inspirată de ritmurile pline de ”foc” ale Spaniei și ale Americii Latine? Pentru ambele întrebări răspunsul se află într-un concert de neratat pe care îl propune vineri, 12 aprilie (19.00), la Sala Radio, Orchestra Națională Radio și doi invitați speciali: MARIA BÎLDEA – care a fost aplaudată timp de peste 20 de ani alături de Orchestra Națională a Radioteleviziunii din Grecia și dirijorul grec ANASTASIOS SYMEONIDIS, director artistic al aceluiași ansamblu.

08
/04
/19

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 13 aprilie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet „Frumoasa din Pădurea Adormită” de Piotr Ilici Ceaikovski. Regia și coregrafia poartă semnătura lui Vasily Medvedev și Stanislav Fečo, decorul, costumele și light design-ul sunt realizate de Pavol Juráš. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorașcu.

05
/04
/19

"Ei râd de mine pentru că sunt diferit. Eu râd de ei pentru că sunt toţi la fel."- Kurt Cobain, de la a cărui moarte se împlinesc, astăzi, 25 de ani.  Deși a trăit dor 27 de ani, Cobain a rămas în istoria muzicii drept unul dintre cei mai reprezentativi creatori, vocalişti şi chitarişti ai rockului alternativ.

04
/04
/19

Festivalul Internațional George Enescu și Muzeul Municipiului București (MMB) anunță lansarea parteneriatului care are ca principal obiectiv să extindă interacțiunea dintreFestival șioraș și să diversifice experiența festivalieră pentru publicul festivalului și cel bucureștean, deopotrivă.

03
/04
/19

Opera Națională București prezintă miercuri, 3 aprilie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski. Regia şi coregrafia poartă semnătura lui Gheorghe Iancu, scenografia a fost realizată de către Luisa Spinatelli, iar lighting design-ul de către Camilla Piccioni. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.