Corul Madrigal sărbătorește românește Ziua Culturii Naționale
https://www.ziarulmetropolis.ro/corul-madrigal-sarbatoreste-romaneste-ziua-culturii/

Vineri, 15 ianuarie 2021, Corul Naţional de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” sărbătoreşte româneşte Ziua Culturii şi invită publicul la un intermezzo coral dedicat creaţiei naţionale, care va fi transmis LIVE pe canalele de social media ale ansamblului.

Un articol de Liliana Matei|15 ianuarie 2021

Promotor al valorilor culturale autentice de 58 de ani, Corul Madrigal deschide anul concertistic 2021 și revine pe scenă cu un omagiu dedicat unora dintre cei mai talentați și apreciați compozitori români, precum și promovării artei corale din România. Repertoriul ales de dirijorul principal al ansamblului, Anna Ungureanu, va include lucrări clasice și de inspirație folclorică. Evenimentul va fi întregit de scenografia și costumele special concepute, ce conțin elemente stilizate din filonul tradițional autohton.

De asemenea, începând de vineri, 15 ianuarie, în zi de sărbătoare, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu va oferi publicului gratuit spre vizionare și înregistrarea spectacolului „Hora Staccato – Concert folcloric” în aplicația online Madrigal App.

„Hora Staccato – Concert folcloric” reprezintă primul eveniment dintre cele cinci ale Stagiunii estivale Madrigal 2020, desfășurată pe scena Centrului Cultural „Mihai Eminescu” din București în perioada 21 iulie – 16 august 2020, parte a seriei de proiecte naționale ale Ministerului Culturii: SAMER – Stagiunea Artistică Muzicală Estivală a României.

Programul special ales, vestimentația artișilor, invitații prezenți în concert, proiecțiile de lumini, precum și regia deosebită fac din „Hora Staccato” un spectacol complex, plin de culoare și dinamism, atât sonor, cât și ca mișcare scenică.

Madrigal App, aplicația online a Corului Madrigal a fost lansată în luna decembrie 2020 cu ocazia sărbătorilor și conține celebrele Concerte Extraordinare de Crăciun susținute în ultimii trei ani de prestigiosul ansamblu, acum disponibile gratuit pentru public. Astfel, nou lansata platformă digitală a înregistrat peste 12.000 de vizionări la doar trei zile de la lansare.

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.500 de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală.

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate. Anul acesta, Madrigal împlinește 58 de ani de activitate neîntreruptă, fiind unul dintre cele mai longevive ansambluri corale.

După Concertul aniversar din luna martie 2020 și producția „Florilegiul bizantin” lansată de Paște, Corul Madrigal a desfășurat Stagiunea estivală, cu cinci concerte cu tematici și repertorii diferite: „Hora staccato”, „Madrigal cântă copiilor”, „Muzica Renașterii”, „Bijuterii corale” și „Ave Maria”. La cererea publicului, ansamblul coral, dirijat de Anna Ungureanu, a susținut în luna octombrie încă o reprezentație a concertului „Ave Maria”.

În luna noiembrie 2020, Corul Madrigal, în parteneriat cu Roton Music, a lansat o serie de noi albume ce conțin unele dintre cele mai apreciate lucrări dedicate sărbătorii Crăciunului, înregistrate live din concertele de Crăciun susținute în anii 2017, 2018 și 2019, serie pentru care Corul Madrigal a fost premiat cu „Discul de Aur”.

Din 23 decembrie 2020, Corul Madrigal a oferit gratuit și înregistrarea noului Concert Extraordinar de Crăciun, dirijat de Anna Ungureanu pe aplicație online Madrigal App, ce poate fi descărcată pe orice dispozitiv electronic de vizionare.

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

16
/10
/23

Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, pianistul Cătălin Răducanu va ajunge la Ateneul Român cu spectaculosul său recital ce încheie seria Turneului național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, primul său turneu solo în care a concertat în mai multe orașe mari și localități din țară, cântând cu egală măiestrie la pian şi la ţambal.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.