Corul Madrigal transformă Parcul Ateneului într-o replică a Grădinii Ghetsimani
https://www.ziarulmetropolis.ro/corul-madrigal-transforma-parcul-ateneului-intr-o-replica-a-gradinii-ghetsimani/

Cu ocazia Concertului Extraordinar de Paşte, Corul Naţional Madrigal va tranforma Parcul Ateneului Român într-o replică a Grădinii Ghetsimani

Un articol de Petre Ivan|11 aprilie 2019

Concertul tradițional programat în Duminica Floriilor la Ateneul Român de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este deja sold-out, chiar înainte ca organizatorii să dezvăluie marea surpriză cu care vor fi întâmpinați cei care au achiziționat bilete la acest eveniment.

Pentru prima oară, parcul Ateneului Român va fi transformat în veritabila Grădină Ghetsimani, iconicul spațiu cu măslini unde Iisus s-a retras să se roage, împreună cu ucenicii Săi, după Cina cea de taină. Practic, experiența artistică a publicului va începe dinaintea pășirii sub cupola Ateneului Român, prin spectacolul sonor asigurat de ansamblurile corale din Programul Național Cantus Mundi și prin impactul vizual al măslinilor ce vor alcătui decorul acestui periplu muzical unic în România dar și prin expoziția de fotografie semnată de Gabriel Crișan. Epuizarea atât de rapidă a biletelor pentru 21 aprilie a condus la decizia de a dubla evenimentul, un nou concert fiind scos astăzi la vânzare pentru data de 20 aprilie. Biletele pot fi achiziționate on-line de pe platforma www.bilete.ro

Ghetsimani, grădina de la poalele muntelui Eleonului și locul de rugăciune pe care Iisus l-a iubit cel mai mult, va prinde viață în fața clădirii legendare a Ateneului Român, unde reprezentațiile artistice ale corurilor de copii și tineri din Programul Național Cantus Mundi vor începe încă de la ora 16.00, cu accesul liber al publicului. De la ora 18.00 posesorii de bilete vor putea să prelungească experiența artistică în sala Ateneului, alături de celebrul Cor Madrigal, unul dintre cele mai apreciate ansambluri corale din lume.

Ghetsimani

Corul Național Madrigal este mereu deschizător de drumuri artistice. Am realizat primele concerte de Crăciun și de Paște în vremea comunismului, când un astfel de demers dovedea un curaj aflat la limita nebuniei. Am pornit primul program național de integrare socială prin muzică și astăzi avem 43.000 de copii pe toată întinderea României. Acum aducem în inima Bucureștiului Drumul Crucii și Grădina Ghetsimani, simboluri creștine de mare însemnătate, într-un proiect muzical și scenografic unic” – a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”

Ca în fiecare an, repertoriul selectat de Anna Ungureanu – dirijorul principal al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” – va cuprinde o serie de compoziții remarcabile din istoria corală, redând emoția specifică Sărbătorilor Pascale. În program, va fi inclus și emblematicul „Florilegiu Bizantin”, o suită de lucrări ortodoxe non-canonice, cu tonalități originale de la Muntele Athos și din mânăstirile românești, colecție structurată de maestrul Marin Constantin la începutul anilor ‘80. Pentru această lucrare muzicală s-au realizat și înregistrări video speciale, pentru ca vestea Învierii Domnului să ajungă prin intermediul sonorității inconfundabile a Corului Madrigal către toți românii. Lansarea oficială a acestui proiect artistic va avea loc pe 20 aprilie pe conturile de social media –  Corul Madrigal și Cantus Mundi România și pe posturi naționale și locale de televiziuni și radiouri din România.

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.500 de concerte aplaudate de melomani de pe întreg mapamondul, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală.

Cantus Mundi

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate. În 2019, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a împlinit 56 de ani de activitate neîntreruptă, devenind astfel unul dintre cele mai longevive ansambluri corale.

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat prin activitatea  membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. După 8 ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 1.200 de coruri. 43.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.

Concertul de Paște va fi difuzat integral în perioada Sărbătorilor Pascale pe postul de televiziune Digi 24.

Foto: Madrigal – facebook

 

07
/11
/15

CORUL DE COPII RADIO caută noi talente! Dirijat de VOICU POPESCU, ansamblul component al Orchestrelor şi Corurilor Radio România aniversează în acest an 70 de ani de activitate. Un moment extrem de important pentru cor îl reprezintă recenta participare în finala uneia dintre cele mai prestigioase competiţii corale internaţionale: LET THE PEOPLES SING, în cadrul căreia la Munchen, pe 11 octombrie 2015, Corul de Copii Radio a evoluat alături de numai alte 8 ansambluri selecționate din aproape 100 din Europa.

06
/11
/15

În această toamnă, unica instituție reprezentantă a genului operetei în România, Teatrul de Operetă și Musical ,,Ion Dacian”, celebrează împlinirea a 65 de ani de la înființarea sub numele de Teatrul de Stat de Operetă, printr-o serie de evenimente speciale unite sub titulatura ,,Opereta 65” și menite să aducă în prim-plan farmecul și complexitatea acestui gen muzical.

06
/11
/15

Unul dintre cei mai importanți pianiști români de jazz, Ion Baciu Jr., muzician stabilit în Suedia și aplaudat alături de cele mai cunoscute formații și soliști de jazz din țara sa de adopție - inclusiv alături de Stockholm Jazz Orchestra – este invitat să concerteze la Sala Radio.

05
/11
/15

Ediţia a zecea a Festivalului de Muzică Veche propune publicului său, între 9 și 13 noiembrie, o serie de recitaluri solo ce vor pune în lumină famiile celor mai frecvent utilizate instrumente cu coarde ale muzicii baroce. Instrumentele protagoniste vor fi: harpe istorice, fidel, vioară barocă, viola d’amore, viola da gamba, clavecin, spinetă, clavicord, lăută, teorbă, chitară barocă. Recitalurile vor fi însoţite de explicaţii referitoare la construcția și întreținerea acestor instrumente, oferite cu plăcere publicului de către artişti.

05
/11
/15

Ediţia Jubiliară a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, marcând 20 de ani de excepţionale succese, s-a desfăşurat într-un climat entuziasmant şi la cel mai ridicat nivel artistic. Aceste manifestări sunt considerate printre cele mai importante din lume, aşa cum scria recent şi marele cotidian italian Corriere della Sera în articolul intitulat Constantin Brâncuşi, George Enescu, Mariana Nicolesco: Cultul unei ţări pentru gloriile sale.

04
/11
/15

Paganini n-a cântat în România niciodată. Dar a fost faimos și aici, încă din timpul vieții; ziarele scriau despre el pe la 1836. Mai recent, magia muzicii sale a fost surprinsă de regizorul Mick Davis, la Teatrul Metropolis. Producția, care îl are pe Tudor Aaron Istodor în rolul principal, se joacă pe 8, 9 și 10 noiembrie.

02
/11
/15

Doi violoniști români, două viori Stradivarius, o singură scenă: Alexandru Tomescu și Răzvan Stoica susțin o reprezentație inedită în fața publicul român, joi, 3 decembrie, de la ora 20.00, în cadrul evenimentului Duo Stradivarius, găzduit și organizat de Palatul Bragadiru în parteneriat cu TVR.

28
/10
/15

Orchestrele și Corurile Radio își reafirmă “promisiunea” adresată publicului la începutul acestei stagiuni, aceea de a invita la Sala Radio tineri muzicieni români care și-au desăvârșit pregătirea artistică în afara țării și sunt deja aplaudaţi pe scene din străinătate. De această dată, în concertul derulat miercuri, 4 noiembrie  (19.00), Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului său, CRISTIAN BRÂNCUȘI, vă oferă şansa de a asculta la Bucureşti pe unul dintre apreciaţii pianişti români ai noii generaţii, într-un concert 100% MOZART.

28
/10
/15

Intitulat „Magia muzicii de film“, concertul extraordinar cu Ruxandra Maria Urdăreanu (soprană) şi Dan Stoenescu (pian) va avea loc joi, 29 octombrie 2015, de la ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale (intrarea prin Calea Victoriei nr.88).

27
/10
/15

Fundaţia Calea Victoriei vă invită la un nou eveniment din seria conferinţelor interactive „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni”, pe 31 octombrie, de la ora 18.00, la Grand Hotel Continental. Dirijorul Tiberiu Soare va povesti despre compozitorul Gustav Mahler.