„Così fan tutte” de Mozart, pe scena Operei Naționale București
https://www.ziarulmetropolis.ro/cosi-fan-tutte-de-mozart-pe-scena-operei-nationale-bucuresti/

Opera Naţională Bucureşti prezintă duminică, 27 ianuarie 2019, ora 18:30 spectacolul „Così fan tutte” de Wolfgang Amadeus Mozart.

Un articol de Petre Ivan|24 ianuarie 2019

Regia poartă semnătura lui John Fulljames, scenografia a fost realizată de către Dick Bird, iar coregrafia de către Tim Claydon. Lighting design-ul a fost realizat de către Bruno Poet. Maestru de cor Daniel Jinga. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

Din dorința de a face cunoscută muzica lui Mozart într-o ambianță contemporană, de a o apropia de publicul tânăr, regizorul John Fulljames și scenograful Dick Bird au adus acțiunea operei „Così fan tutte” în zilele noastre, rezolvând într-un mod inspirat și anumite detalii impuse de acțiunea libretului. Povestea se desfășoară într-un interval de 12 ore, de după-amiază până a doua zi dimineață, într-un singur loc, la o nuntă. Spectacolul începe cu petrecerea nupțială, dar nu orice fel de petrecere, ci una caracterizată de un dress code aparte: costume din secolul al XVIII-lea, specifice epocii în care a trăit Mozart, în stilul modei lansate de regina Maria Antoaneta. Spectatorii sunt plasați într-un mediu militare, deoarece personajele principale masculine ale operei sunt soldați. O nuntă într-o atmosferă cazonă constituie astfel prilejul pentru farsa care declanșează acțiunea operei.

Prin această soluție, regizorul și scenograful reușesc să trensforme personajele în oameni ai zilelor noastre și, în același timp, să păstreze ambientul rococo în care se derulează farsa din opera lui Mozart. Întreaga acțiune se petrece conform regulilor dramaturgiei clasice, dând astfel un anumit ritm acțiunii, mai alert, specific comediei. Tranzițiile de la atmosfera rococo la costumul contemporan – invenție eminamente regizorală – devin o nouă sursă de comic în spectacol.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Operei Naționale București sau online, la http://tickets.operanb.ro .

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).