Cosmin Matei şi Petre-Emanuel Ghergu prezintă „Universul uman“ la Cafeneaua Légère
https://www.ziarulmetropolis.ro/cosmin-matei-si-petre-emanuel-ghergu-prezinta-universul-uman-la-cafeneaua-legere/

Cafeneaua Légère şi 4ART vă invită, în perioada 19 iunie – 19 iulie 2013 la un periplu în lumea graficii contemporane. Expoziţia intitulată „Universul uman“ aduce pe simeze doi artişti vizuali: pe Cosmin Matei şi pe artistul Petre-Emanuel Ghergu, ambii cu o bogată experienţă pe simezele bucureştene.

Un articol de Andrada Văsii|19 iunie 2013

Cafeneaua Légère și 4ART vă invită, în perioada 19 iunie – 19 iulie 2013 la un periplu în lumea graficii contemporane. Expoziția intitulată „Universul uman“ aduce pe simeze doi artiști vizuali: pe Cosmin Matei şi pe artistul Petre-Emanuel Ghergu, ambii cu o bogată experiență pe simezele bucureştene.

Condus de o nemărginită sete lăuntrică pentru descoperirea universului uman, Cosmin Matei propune lucrări plasate în două etape diferite ale maturizării sale artistice: povestea sensibilă a începutului oricărui cuplu, dragostea umană magică și eternă, pe de o parte, dar și profunzimea operei lui Dante, „Divina Comedie“, în care persoanjele sunt supuse multor obstacole, pe de altă parte.

Ambele teme descoperă frământările umane văzute prin ochii plasticianului și transpuse cu mare acuitate în opere ce folosesc un limbaj plastic racordat armonios și echilibrat, iar jocul dintre pozițiv și negativ, dintre închis şi deschis aduc un plus de originalitate compozițiilor artistului.

Un univers bivalent

Universul uman văzut de Petre-Emanuel Ghergu se manifestă pe două planuri: cel terestru, al iubirii ce se manifestă în interiorul cuplului, dar și planul ceresc, cel prin care Creatorul își exprimă zilnic iubirea față de oameni. Compozițiile tânărului artist vizual sunt încărcate de un profund simbolism teologic. Astfel, cei doi tineri plasticieni reușesc să creeze un dialog.

Foto credit: Modernism.ro

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

16
/12
/22

Sticla, lemnul, metalul și lutul au fost în această toamnă super-puterile a 24 de tineri adolescenți din Ucraina, care au participat la proiectul artistic „Rădăcini și visuri”, a doua etapă din cadrul „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, derulat de asociația culturală Câte-n lună și-n mansardă.

07
/12
/22

În perioada 19.09.2022 – 18.04.2023, Asociația Entuziart își deschide din nou inimile copiilor din Școala Profesională Specială Sf Nicolae” din București oferindu-le acestora 232 de ore gratuite de art terapie prin pictura si dans, ateliere de fotografie si posibilitatea de a își expune creațiile in cadrul unei expoziții de arta ce va avea loc in luna aprilie 2023 si va marca încheierea proiectului.

02
/12
/22

Academia Română prin Secția de arte, arhitectură și audiovizual, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București și cu Uniunea Arhitecților din România, organizează în perioada 5-23 decembrie 2022 expoziția aniversară „Arhitect Romeo Belea – 90 de ani“.

28
/11
/22

Art Safari și Muzeul Național Cotroceni anunță un schimb de exponate, care debutează de Ziua Națională, pe 1 Decembrie, și se încheie pe 11 decembrie (ultima zi a ediției a X-a Art Safari).

22
/11
/22

Proiectul „15 colecții private de artă românească”, produs de PostModernism Museum în anul 2022 propune o cercetare integrată: o documentare asupra colecționismului de artă autohton, o colecție de profiluri de colecționari de artă românească și o selecție de materiale video de investigare a unor colecții închegate de artă și artefacte românești.

22
/11
/22

AntrepreMAME – o comunitate de business și Art&craft, dedicată segmentului feminin, pentru a încuraja și sprijini inițiativele antreprenoriale, vă învită la Conferințele AntrepreMAME – ediția I. „Evele” învață din greșeli, un eveniment dedicat femeilor antreprenor, care fac sau doresc să facă primii pași în antreprenoriatul românesc. Evenimentul va avea loc la Opera Comică pentru Copii, București, pe 14 decembrie 2022.