Cristi Puiu și Ivan Patzaichin, la Festivalul Internațional de Film Pelicam
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristi-puiu-si-ivan-patzaichin-la-festivalul-international-de-film-pelicam/

 A treia ediţie a Festivalului Pelicam are loc la Tulcea între 13 şi 15 iunie şi aduce filme în premieră naţională cu semnătura unor regizori internaţionali premiaţi care ne spun poveşti despre legături strânse între viaţa oamenilor şi pământurile lor, din pădurea amazoniană până în Laponia.

Un articol de Liliana Matei|16 mai 2014

Regizorul Cristi Puiu, câștigător al unor premii importante,  precum Un Certain Regard la Cannes sau Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, este unul dintre jurații competiției de lung metraje din cadrul Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni Pelicam. Alături de el, Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, președinte al Asociației de protecție a mediului Mila 23, va juriza documentarele de lung metraj.

Braddock, America (2013) este povestea unui oraș american care a fost cândva unul dintre cele mai importante centre de producție a oțelului. În anii ‘70 și ’80 industria s-a prăbușit, 90% din populație a plecat, lăsând în urmă cartiere întregi cu case abandonate. Regizorii Jean-Loic Portron și Gabriella Kessler surprind în film viața unor oameni care întrevăd cu greu un viitor printre ruinele industriei de oțel. Braddock, America a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes și va fi proiectat la Tulcea, în cadrul competiției de lung metraje, în prezența regizoarei Gabriella Kessler.

În aceeași categorie puteți vedea Costa da Morte (2013), un film documentar poetic despre “Coasta Morții”, o parte a coastei de nord-vest a Spaniei, legendară pentru nenumăratele nave ruinate și furtuni. În timpul epocii romane coasta din Galicia era considerată sfârșitul lumii. Regizorul Lois Patiño spune povestea uimitoare a oamenilor care au domesticit locurile încărcate de legende. El a fost premiat la Festivalul de Film de la Locarno pentru Best Emerging Director.

“Dorința de a observa natura, peisajele, alți oameni, alte obiceiuri, alte țări și de a ne raporta la mediul în care trăim nu a fost niciodată atât de pronunțată în România. Acest lucru este posibil la Pelicam care oferă experiențe în urma cărora putem înțelege mai bine lumea în care trăim și idei de implicare reală. Lecții bune pentru toată lumea. Vă așteptăm în orașul de la malul Dunării la mijlocul lui iunie pentru filme, workshop-uri, concerte și petreceri”, spune Benjamin Ribout, directorul festivalului.

Pelicam pornește de la București cu un eveniment la J’ai Bistrot, pe 29 mai, când sunteți invitați la vizionarea filmului câștigător de anul trecut, North of the Sun (2012), realizat de norvegienii Inge Wegge (25 de ani) și Jørn Ranum (22), doi surferi care iau o pauză de la viața de oraș și de la prieteni pentru a se da cu placa pe valurile înghețate ale unei plaje izolate din Norvegia, aflată la nord de răsăritul soarelui.

Unul dintre invitații Festivalului Internațional de Film Pelicam este regizorul american Reuben Aaronson, al cărui film, Amazon Gold, va fi proiectat la Tulcea, în afara competiției. Regizorul are în palmares participarea, ca operator, la realizarea filmului The Thin Red Line al lui Terrence Malick. Amazon Gold este filmul câștigător al premiului Green Film Network 2013, rețeaua internațională a festivalurilor de film de mediu, din care face parte și Pelicam. Documentarul spune povestea distrugerilor apocaliptice din pădurile tropicale ca urmare a mineritului ilegal după aur.

Foto: afiș Pelicam

22
/07
/17

„Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights”, „filmul documentar deghizat în ficțiune, teribil de sexy și năucitor în aparenta lui frivolitate”, după cum îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, va intra în cinematografe vineri, 28 iulie.

22
/07
/17

Într-un spațiu cu o istorie tulbure precum cea a Balcanilor, unde în loc de „casă, dulce casă” zici „butoi cu pulbere”, totul se schimbă, chiar și iubirea. De care te bucuri unde, când și cum poți, chiar și pe drum. Pătimașe și variate, poveștile de amor balcanic au prins viață în filme care te însoțesc asemeni celor mai dulci amintiri ale iubirilor de-o vară.

19
/07
/17

La finele anului 2016, Franța își arăta gratitudinea față de Vladimir Cosma într-un spectacol aniversar unic. Peste 3.500 de persoane au aplaudat, în picioare, la finalul concertului triumfal al compozitorului român, aflat la pupitrul Orchestrei Române de Tineret, prin care acesta aniversa, la Palatul Congreselor din Paris, 50 de ani de activitate artistică de succes.

19
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Pentru a reda încărcătura uriaşă – deopotrivă istorică şi simbolică – a cunoscutei Bătălii de la Dunkerque din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Christopher Nolan aruncă în luptă un arsenal maiestuos în acest nou film al său, „Dunkirk”.

18
/07
/17

În această seară, de la ora 18.00, Institutul Cultural Român de la Viena prezintă, la sediul său, proiecţia reportajului în limba germană „Timişoara – vizita unui oraş în schimbare“ din seria „KulTOUR mit Holender“, realizată şi difuzată de postul de televiziune austriacă Servus TV. Evenimentul este programat cu ocazia aniversării lui Ioan Holender, care împlinește astăzi 82 de ani. Timişoara, orașul nașterii lui Ioan Holender, va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

17
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie. Spectatorilor li se pregătesc comedii, drame, thrillere animații, filme premiate în marile festivaluri și succese de casă. Intrarea este liberă.

17
/07
/17

O discuţie cu cineastul Alexandru Solomon despre ultimul său documentar, „Ouăle lui Tarzan”, şi vernisajul unei expoziţii cu fotografii din Petrila realizate de regizorul Andrei Dăscălescu se numără printre evenimentele conexe proiecţiilor la cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

16
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Despre o spectaculoasă docuficţiune poloneză cu viaţa de noapte a tinerilor din Varşovia. Şi despre un thriller elveţian care are ca protagonist un detectiv particular cu o minte tulburată. Acum, în iulie, în (unele) cinematografe.

15
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie.

14
/07
/17

Un documentar regizat de Susan Lacy despre regizorul laureat al premiului Oscar Steven Spielberg va avea premiera la HBO pe 7 octombrie. Documentarul va examina în profunzime filmografia lui Spielberg, relevând modul în care experiențele sale i-au influențat munca și au transformat-o în timp.

12
/07
/17

Buzăul a devenit între 4 și 9 iulie, pe durata Festivalului Internațional de Film Buzz CEE, un spațiu original al filmelor și al cineaștilor. Cum a arătat a doua ediție a festivalului buzoian, aflați din rândurile care urmează.