Cristian Mandeal dirijează un concert Dvořák/Schumann la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-mandeal-dirijeaza-un-concert-dvorakschumann-la-sala-radio/

Vineri, 12 iunie (19.00), Orchestra Naţională Radio vă propune reîntâlnirea cu doi mari compozitori – DVOŘÁK şi SCHUMANN – sub bagheta unuia dintre cei mai apreciaţi dirijori români: CRISTIAN MANDEAL.

Un articol de Liliana Matei|8 iunie 2015

Pe lângă o activitate extrem de bogată în România, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente. A fost director artistic la Northern Israelian Orchestra – Haifa şi la Orchestra Naţionala Bască – San Sebastian, dirijor permanent la „Orchestra Haydn” di Bolzano e Trento, dirijor invitat principal al Orchestrei „Halle” Manchester – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad şi al Filarmonicii din Copenhaga.

În prima parte a serii de la Sala Radio veţi asculta Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră – semnat de compozitorul ceh Antonín Dvořák şi considerat a fi una dintre cele mai valoroase lucrări ale repertoriului simfonic dedicate violoncelului. Cu acest prilej îl veţi aprecia pe tânărul violoncelist ŞTEFAN CAZACU, care în 2010 a câştigat Marele Premiu “Eurovision-Young Musicians”– România.

Stefan Cazacu m_foto Paul-Andrei IordacheŞtefan Cazacu şi-a început formarea muzicală alături de tatăl său, violoncelistul Marin Cazacu, în prezent fiind student în anul al III-lea la Universitatea de Muzică din Viena. Talentul său a fost răsplătit prin numeroase premii I obţinute în diverse competiţii naţionale, la care se adaugă Premiul I la Concursul Internaţional de la Liezen – Austria (2008), Premiul al II-lea la Concursul Antonio Januigro – Croaţia (2008), Marele Premiu al Concursului Eurovision Young Musicians (2010 Bucureşti). În anul 2009, revista Actualitatea Muzicală i-a oferit Premiul Tânărului Interpret. A susţinut recitaluri în Alkmaar – Olanda, Tel Aviv – Israel, Viena – Austria şi a colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din România, dar şi cu orchestra Filarmonicii din Chişinău.

În cea de-a doua parte a evenimentului, Orchestra Naţională Radio dirijată de Cristian Mandeal va interpreta Simfonia nr. 3, creaţie a lui Schumann şi supranumită „Renana”, deoarece lucrarea surprinde impresiile de călătorie ale compozitorului după un voiaj în vestul Germaniei, în zona cunoscută sub numele de Renania sau „Ţara Rinului”.

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia în România şi în străinătate. Ca Dirijor Principal şi Director General al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie – etalon pentru România.

Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, în special ale compozitorilor români, dar şi străini, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a dirijat opera « Œdipe », în primă audiţie britanică (Festivalul de la Edinburgh – 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari – 2005). Din 2008 este Preşedintele Societăţii « George Enescu » din Londra.

Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de 10 ani (1965 – 1975) : pianul, dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia (Ştefan Niculescu), completându-şi ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) şi München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română Bucureşti (1974 – 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) şi Bucureşti (1987 – 2009). A fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţiile 2001 şi 2003.

INFO

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Foto: Romi Drăghici, Paul Andrei Iordache

11
/05
/23

Asociația Castel Salbek continuă până pe 31 mai înscrierile pentru International Salbek Opera Masterclass (23-27 august), o serie de cursuri premium susţinute de soliști lirici de anvergură internațională - mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramon Vargas și soprana Leontina Văduva -, primul masterclass de acest gen din România care se va desfăşura într-un cadru de poveste, pe Domeniul Castelului Salbek, la Petriș, județul Arad.

11
/05
/23

Pianistul româno-american de jazz Lucian Ban îi invită pe contrabasista franceză Sarah Murcia și pe violistul american Mat Maneri să susțină împreună cu el o serie de concerte, masterclass-uri și discuții post-concert la București, Timișoara și Brașov, creând un program original inspirat din muzica populară românească, jazz și muzica de cameră europeană.

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.