Peste 5.000 de persoane au interacționat cu jazz-ul, la Music Gallery Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-5-000-de-persoane-au-interactionat-cu-jazz-ul-la-music-gallery-cluj/

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacţiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste aşteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca şi a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2023

Acestea au putut experimenta și interacționa cu muzica jazz în diverse moduri, prin vizitarea și participarea la activitățile pregătite în cele șase camere ale expoziției. Vizitatorii au putut să asculte marii artiști ai jazz-ului la pick-up, într-o cameră special amenajată sau sub un sound dome. Mulți dintre ei au luat lecții de muzică precum lecții de pian, chitară sau tobe și s-au bucurat de concerte în cadrul evenimentelor speciale.

În total, în cadrul Music Gallery Cluj au fost organizate 19 evenimente speciale pentru vizitatori, între care, cele mai mari au fost concertele cu artiști din România și Norvegia. În weekendul de deschidere, în curtea Muzeului de Artă, au concertat 7th Sense și Moonlight Breakfast. Cele două reprezentații au fost însoțite de vinyl sets cu Dodo și Blanilla. Într-o altă locație, sala Radio Cluj, dar tot în cadrul aceluiași proiect, au fost organizate două concerte susținute de renumiți artiști din Norvegia: un concert de voce și pian al Siril Malmedal Hauge & Kjetil Mulelid care a avut loc în 1 aprilie, și un concert de pian susținut de Jan Gunnar Hoff, în 22 aprilie. Artiștii care au venit din Norvegia pentru Music Gallery au susținut și câte un masterclass internațional dedicat studenților și muzicienilor locali.

Un alt eveniment special organizat în cadrul Music Gallery a fost ora de muzică, un program dedicat elevilor de gimnaziu și liceu. Peste 500 de copii, tineri și profesori au luat parte la o altfel de oră de muzică și istorie a muzicii, în cadrul căreia elevii au putut interacționa direct cu jazz-ul. La mare căutare a fost prima lecție de muzică, lecții introductive organizate în cadrul galeriei cu specialiști de la Music Hub. 80 de persoane au învățat primele noțiuni și au cântat la tobe, pian sau chitară. Atelierele de muzică pentru copii au adunat la muzeu 150 de participanți – copii și părinți.

Cei care și-au dorit mai mult de la experiența Music Gallery au participat la tururi ghidate ale expoziției în cadrul cărora au aflat, de la ghizi, și mai multe lucruri interesante despre jazz și muzică în general, au putut testa instrumentele și echipamentele expuse, au avut parte de prima lecție de pian, tobe și chitară parcursă cu ajutorul aplicațiilor smart și au avut parte de un mini-concert de 15 minute.

Alin Vaida, director Music Gallery – ”Music Gallery a fost un experiment reușit. Teoriile noastre, cum că publicul este interesat de muzică și că un astfel de loc ar fi binevenit s-au adeverit. Am primit mult feedback pozitiv, multă încurajare să permanentizăm un astfel de spațiu și asta ne face să credem că proiectul este relevant și că e bine ce-am gândit. Dat fiind că a fost prima noastră expoziție, reacțiile acestea pozitive ne-au dat mult curaj. Vreau să mulțumesc pe această cale tuturor partenerilor, finanțatorilor și furnizorilor implicați în dezvoltarea acestei galerii. A fost un efort comun și am primit exact sprijinul de care aveam nevoie, deși știu că i-am scos pe mulți colegi și prieteni din zona lor de confort. Urmează să ne mutăm la Iași, unde sper din suflet să avem parte de aceeași dinamică. Iar apoi vine vara și ne mutăm în parcuri cu Jazz in the Park. Vă așteptăm pe toți și acolo!”

Statistici Music Gallery Cluj (25 martie-23 aprilie 2023):

• 5551 vizitatori
• 805 copii vizitatori sau participanți la evenimente
• 4 concerte sold-out
• 2 masterclass-uri internaționale
• 19 evenimente speciale
• 16 tururi private
• 68 de tururi ale expoziției organizate în cadrul programului normal de funcționare
• 25 de ore de muzică (tururi speciale pentru elevi)
• 500 elevi și profesori participanți la ora de muzică
• 4 ateliere prima lecție (lecții introductive – instrumente)
• 80 participanți – lecții instrumente
• 4 ateliere de muzică pentru copii
• 150 de copii și părinți participanți la ateliere de muzică pentru copii

 

Music Gallery, o expoziție construită în jurul a 3 teme speciale:

• Listen/Ascultă: publicul a putut asculta fie pe vinil, fie în format digital, cei mai importanți muzicieni de jazz, de la originile genului până în zilele noastre. De asemenea, redarea muzicii a fost făcută folosind tehnologii variate: de la căști audio speciale, la sound dome-uri care canalizează sunetul și camere acustice construite în cadrul galeriei;

• Learn/Învață: Jazz-ul a fost prezentat din multiple perspective publicului participant. Muzica e mai mult decât artă și are o influență puternică în istoria și cultura multor locuri din lume;

• Explore/Încearcă: Nu în ultimul rând, publicul a putut testa instrumente, a avut acces la lecții de muzică și a putut servi o mică mostră din ce înseamnă să fii muzician.

 

Următoarea oprire a Music Gallery: Iași

Music Gallery va fi replicată la Iași, unde publicul va putea să viziteze galeria cu toate secțiunile sale, la Palatul Braunstein, în perioada 19 mai-19 iunie 2023.

 

Secțiuniile Music Gallery:

• Originile Jazz-ului: o incursiune în timp care arată de unde a pornit Jazz-ul și cum a influențat alte genuri muzicale existente și în prezent;

• Legendele Jazz-ului: o selecție de albume grupate pe decade, care prezintă cei mai mari artiști și cele mai influente albume muzicale produse vreodată, care vor putea fi ascultate pe vinil, la fața locului;

• Perioada prohibiției și evoluția Jazz-ului în acea perioadă: prezentarea perioadei definită ca fiind „The Golden Age of Jazz” dintr-o perspectivă socială;

• Jazz-ul în România: apariția jazz-ului la noi în țară, impactul acestuia în perioada comunismului și evoluția lui până în zilele noastre;

• Jazz-ul Nordic: adaptarea Jazz-ului la stilul scandinav de creație artistică;

• Influențele jazz-ului în alte genuri muzicale: o cameră de audiție în care publicul va putea descoperi modul în care țări sau grupuri demografice au preluat Jazzul și l-au interpretat, născând astflel genuri precum afrobeat sau chiar hip-hop;

• Game room – o sală cu simulatoare de instrumente și jocuri de trivia cu muzică;

• Prezentări de echipamente: un listening room, sound dome-uri, și alte echipamente de ascultare;

• Jazz in art: o secțiune cu lucrări de artă care interpretează jazz-ul și în alt fel decât muzical, create de tineri artiști din România;

• Un spațiu de concerte live;

• Istoria Jazz in the Park: o retrospectivă a impactului cultural și comunitar pe care un festival l-a avut la nivel național.

 

Music Gallery este un proiect gândit și implementat de Fapte, organizatorul Jazz in the Park. Scopul lui este promovarea muzicii în rândul publicului larg, folosind formatul unei expoziții de artă.

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

05
/11
/24

Născută în România și stabilită în Elveția, Teodora Brody a reușit să se facă remarcată în jazzul clasic alături de celebrul pianist Johnny Răducanu la sfârșitul anilor 90, devenind pionieră în fuziunea dintre jazz și doina românească.

31
/10
/24

Festivalul SoNoRo începe mâine, 1 noiembrie 2024, cu un concert care deschide ediția nr. 19, intitulată Ex libris, la Palatul Bragadiru. Concertul „Păstorii nopții”, inspirat de cartea cu același titlu a scriitorului brazilian Jorge Amado, va fi susținut de Alexis Cárdenas & RECOVECO. Festivalul se va desfășura în București până în 11 noiembrie, apoi va continua în Cluj-Napoca în perioada 12-17 noiembrie.