Cristian Mungiu a refuzat nominalizarea la Premiile Gopo
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-mungiu-a-refuzat-nominalizarea-la-premiile-gopo/

Patru lungmetraje intră anul acesta în cursa pentru trofeul acordat Celui mai bun film, la Gala Premiilor Gopo:Toată lumea din familia noastră (r. Radu Jude), Despre oameni şi melci (regia: Tudor Giurgiu), Visul lui Adalbert (r. Gabriel Achim) şi Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete). Autorii celor patru filme – Radu Jude, Tudor Giurgiu, Gabriel Achim şi Silviu Purcărete – concurează şi pentru statueta care răsplăteşte Cea […]

Un articol de Andrada Văsii|26 februarie 2013

Patru lungmetraje intră anul acesta în cursa pentru trofeul acordat Celui mai bun film, la Gala Premiilor Gopo:Toată lumea din familia noastră (r. Radu Jude), Despre oameni și melci (regia: Tudor Giurgiu), Visul lui Adalbert (r. Gabriel Achim) și Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete). Autorii celor patru filme – Radu Jude, Tudor Giurgiu, Gabriel Achim și Silviu Purcărete – concurează și pentru statueta care răsplătește Cea mai bună regie.

 

61 de filme româneşti lansate în cinematografe sau în festivaluri în 2012 au intrat în cursa pentru nominalizările celei de-a șaptea ediții a Premiilor Gopo care va avea loc pe 25 martie, la Opera Națională din București. Gala va fi transmisă în direct şi în exclusivitate la TV de ProCinema și va putea fi urmărită live şi online, pe www.premiilegopo.ro, www.voyo.ro, dar şi pe cea mai mare mediafaţadă din România, Cocor Media Channel.

La solicitarea regizorului Cristian Mungiu, organizatorii și juriul au decis să nu ia în considerare pelicula După dealuri pentru nominalizările din acest an. De asemenea, considerând că nu are suficiente opțiuni, juriul a hotărât să nu acorde nici o nominalizare la categoria Cea mai bună actriță într-un rol principal.

Mihaela Sîrbu (Toată lumea din familia noastră), Tamara Buciuceanu-Botez (Toată lumea din familia noastră), recompensată cu Premiul Gopo pentru întreaga activitate în 2012, Alina Berzunțeanu (Despre oameni și melci) și Ozana Oancea (Visul lui Adalbert) sunt nominalizate la Premiul pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar.

Statueta Gopo acordată Celui mai bun actor într-un rol principal i-ar putea reveni unuia dintre cei trei protagoniști: Șerban Pavlu (Toată lumea din familia noastră), Adrian Titieni (Și caii sunt verzi pe pereți), câștigător la Gopo în 2012 la categoria Cel mai bun actor într-un rol secundar și Gabriel Spahiu (Visul lui Adalbert). În cursa pentru câștigarea statuetei acordate Celui mai bun actor într-un rol secundar se află Tudor Smoleanu (Și caii sunt verzi pe pereți), Gabriel Spahiu (Toată lumea din familia noastră), Sorin Leoveanu (Undeva la Palilula), laureat a două premii Uniter pentru interpretare și Doru Ana (Visul lui Adalbert).

La această ediție, Undeva la Palilula, debutul regizorului de teatru Silviu Purcărete în cinema, a strâns 11nominalizări, Toată lumea din familia noastră și Visul lui Adalbert – câte 9 fiecare, Despre oameni și melci a adunat 8 nominalizări, Și caii sunt verzi pe pereți (r. Dan Chișu)7, iar Tatăl Fantomă, primul lungmetraj al lui Lucian Georgescu, a fost votat la 6 categorii.

Dintre cele 13 documentare care au intrat în atenția juriului de nominalizări, vor fi supuse votului celor peste 400 de profesioniști din industrie filmele 8 martie (r. Alexandru Belc), Gone Wild (r. Dan Curean), Turn Off the Lights (r. Ivana Mladenovic) și Un gând, un vis, Doyle… și-un pix (r. Bogdan Ilie-Micu) și Aici… adică acolo (r. Laura Căpățână Juller).

La categoria Cel mai bun film european au fost luate în calcul 48 de producții europene. Criticii de film din juriul de nominalizări au votat pentru patru titluri distribuite în cinematografele din România anul trecut: Tinker, Tailor, Soldier, Spy/ Un spion care știa prea multe (r. Tomas Alfredson), Le gamin au vélo/ Băiatul cu bicicleta (r. Jean-Pierre și Luc Dardenne), Holy Motors (r. Leox Carax) și Le Havre (r. Aki Kaurismaki).

Premiul pentru cel mai mare succes la public în anul precedent merge în 2013 către două filme: comediaDespre oameni și melci (r. Tudor Giurgiu), care a avut cei mai mulți spectatori – 63.778, și producția MediaPro Pictures Minte-mă frumos (r. Iura Luncașu), care a obținut cele mai mari încasări – 956.036 lei.

Lista completa a nominalizărilor este disponibilă pe site-ul Pro Cinema

Nominalizările la toate categoriile Premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit din regizorul Marian Crișan, actrița Ana Ularu, producătoarea Velvet Moraru, directorul de imagine Alexandru Sterian, scenografa Viorica Petrovici și criticii de film Cristian Tudor Popescu, Cristi Luca, Alin Ludu DumbravăCristi Mărculescu Anca Grădinariu.

Respectând paragraful 1 din Articolul 3 al Regulamentul Oficial al Premiilor Gopo, jurații au desemnat câte cinci nominalizați pentru fiecare categorie, cu excepția acelor categorii la care aceștia și-au exercitat dreptul de a desemna patru sau trei profesioniști / filme, fie din cauza unui număr prea mic de opțiuni, fie pe baza criteriilor de performanță pe care jurații au decis în mod unanim să le respecte.

După anunţul nominalizărilor, peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor vota pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, fie în plic sigilat, prin poştă, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat încă din 2011 un parteneriat extrem de important.

În acest an, organizatorii au decis să renunțe la sprijinul financiar acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) la ultima sesiune de finanțare pentru acțiuni și manifestări cinematografice. În contextul unei cinematografii tot mai sărace, lipsită de orice strategie sau viziune de dezvoltare în viitor, organizatorii consideră că Premiile Gopo, un eveniment dedicat valorilor filmului românesc, nu trebuie să se mai asocieze cu CNC, instituție care trebuie reformată din temelii pentru a asigura o altfel de prezență și vizibilitate a filmului românesc pe  plan local și internațional.

Gala Premiilor Gopo este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc(APFR), cu sprijinul Ministerului CulturiiOperei Naționale din București și al Babel Communications.

 

 

 

22
/06
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE. Debut în regie al directorului de imagine Nicolae Mărgineanu, „Un om în loden” (1979) este un mai mult decât onorabil film polițist, vizionabil și astăzi, în pofida a două mari ghiulele propagandistice care îl trag în jos.

21
/06
/14

Cea de-a XI–a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL se desfăşoară în acest an, în mod excepţional, în Bucureşti, în perioada 12-17 august, păstrând atmosfera din Deltă şi ideea de a te îndepărta de “betoanele urbane” ca să vezi filme bune într-o atmosferă specială.

20
/06
/14

CRONICĂ DE FILM. Cel mai recent lungmetraj de ficțiune al surprinzător de prolificului regizor Radu Gabrea, „O poveste de dragoste, Lindenfeld”, este ca o creatură împăiată: de la distanță pare un film promițător, dar, privit de aproape, lipsa naturaleții și a ritmului lasă o impresie pregnantă de dezamăgire.

18
/06
/14

Filmul My Name is Salt (Elveția / India 2013), povestea a mii de familii din India care trăiesc din sarea pe care o colectează în deșert, este câștigătorul Marelui Premiu al ediției a treia de Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni.

17
/06
/14

Marele regizor polonez Krzysztof Zanussi afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis realizat la TIFF, că nu există decât un pas între succes și eșec, că premiile sunt folositoare, că a făcut compromisuri în timpul comunismului, că tinerii își vând astăzi prea ușor libertatea și că ceea ce contează este să te comporți decent în viață.

16
/06
/14

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, în perioada 25 – 29 iunie 2014, cu o selecție generoasă de filme românești, producții noi de succes, documentare captivante și multe alte surprize.

15
/06
/14

Blood Ties / Legături de sânge, thriller-ul franco-american în regia actorului devenit recent şi regizor, Guillaume Canet (Tell No One), va avea premiera în România pe 27 iunie. Filmul spune povestea a doi fraţi din Brooklyn-ul anilor ‘70, unul ajuns gangster, celălalt poliţist.

14
/06
/14

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, evenimentul-maraton care aduce la un loc cele mai premiate scurtmetraje din ultimul an, va avea loc pe 28 iunie, outdoor, la Grădina Botanică din București, începând cu ora 20:00. La a 6-a ediție, publicul ShortsUP iese din scaunul spectatorului pentru a primi rolul juriului. 

14
/06
/14

CRONICĂ DE FILM. Proiectat în deschiderea Festivalului de Film de la Cannes, alegere pentru care organizatorii au fost aspru atacați de critici, „Grace de Monaco”, de Olivier Dahan, este o cronică plină de glamour și cumințenie a unui moment de criză din viața celebrei prințese, fosta actriță americană Grace Kelly.

13
/06
/14

Laureată cu Premiul Oscar, fermecătoarea Nicole Kidman uimeşte publicul cu o interpretare fără cusur, în filmul biografic ,,Grace de Monaco”, povestea fascinantă a celebrei actriţe devenite prinţesă, care are premiera în cinematografe pe 13 iunie.