Cu drag, Vincent. 165 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanti pictori din istoria artei
https://www.ziarulmetropolis.ro/cu-drag-vincent-165-de-ani-de-la-nasterea-unuia-dintre-cei-mai-importanti-pictori-din-istoria-artei/

S-au împlinit, zilele trecute, 165 de ani de la naşterea pictorului Vincent van Gogh. Cu acest prilej,  la Grand Cinema & More Băneasa, în cadrul Festivalului Filmului Experimental, a avut loc avanpremiera filmului „Cu drag, Vincent” / Loving Vincent

Un articol de Petre Ivan|31 martie 2018

Cu drag, Vincent” sunt cuvintele care încheie toate cele peste 800 de scrisori pe care Vincent van Gogh le-a trimis fratelui său Theo. Filmul începe cu ultima scrisoare, neterminată, către Theo. Printr-o tehnică modernă ce combină animația cu pictura în ulei, este reconstituită întreaga viață a pictorului, până la sfârșitul său controversat.

Co-regizat de regizorul britanic Hugh Welchman, laureat al premiului Oscar, și regizoarea poloneză Dorota Kobiela, „Cu drag, Vincent” / Loving Vincent este un film de animație cum nu s-a mai văzut până acum. 107 pictori din toată lumea au pictat în ulei cele 62.540 de fotograme ale pelicuei, care se derulează la o viteză de 12 picturi pe secundă.

Inspirată de viaţa lui Van Gogh, pelicula se caracterizează prin formatul inedit. Animaţia este realizată pornind de la pânzele artistului, copiate şi modificate în aşa fel încât să compună fiecare o imagine din film.

Proiectul filmului constă în reînvierea operei şi vieţii artistului pornind de la picturi animate. În acest scop, au fost alese 120 de tablouri. Acestea şi toate animaţiile care s-au născut din ele sunt copiate de o echipă de pictori care au lucrat în studioul din Gdansk.

Fiecare secundă a filmului corespunde unui număr de 12 pânze diferite, pictate de mână. Pentru a corecta variaţiile luminoase şi cromatice dintre imagini a fost folosit un procedeu digital

* * *

În 1891, factorul Joseph Roulin îi cere fiului său Armand să-i ducă o scrisoare lui Theodorus van Gogh, fratele pictorului Vincent Van Gogh care se sinucisese. Armand este recalcitrant. Chiar dacă Van Gogh îi pictase  portretul cu ceva timp în urmă, Armand este convins, ca majoritatea oamenilor, că Vincent Van Gogh era un nebun mai mult au mai puţin periculos.

El acceptă totuşi pentru a-i face o plăcere tatălui său. Dar află că fratele artistului murise şi el după câteva luni. Misiunea lui Armand pare să nu mai aibă niciun sens, dar primele elemente pe care le-a aflat despre moartea pictorului îl fac să dorească să ştie mai mult. El pleacă la Auvers-sur-Oise pentru a cerceta viaţa intimă şi artistică a lui Vincent Van Gogh.

Opiniile despre pictorul dispărut sunt clar împărţite în două: cele care îl consideră nebun şi cele care văd în el un geniu. Fiecare persoană are o versiune a morţii sale şi discordanţele nu întârzie să apară între martori. Cu cât află mai mult, cu atât circumstanţele morţii pictorului apar mai puţin clar. Armand începe să se îndoiască de teza sinuciderii.

A fost o crimă? Şi dacă da, cine ar fi vinovatul? O fostă amantă, Doctorul Gachet, medicul pictorului, artist ratat el însuşi, cel mai bun copiator al acestuia şi care n-ar fi avut decât de câştigat recuperând pânzele pictorului pentru a le vinde când opera lui Van Gogh va fi recunoscută la adevărata ei valoare? Sau un tânăr înapoiat mintal, potenţial agresiv, care l-ar fi putut omorî pe Vincent pe câmp când acesta plecase să picteze pentru ultima dată?

* * *

Şi-au împrumutat vocea personajelor din film Robert Gulaczyk (Van Gogh), Douglas Booth, Jerome Flynn, Saoirse Ronan, Helen McCrory, Chris O’Dowd, John Sessions, Eleanor Tomlinson, Aidan Turner

Muzica filmului a fost compusă de Clint Mansell

Filmul a fost recompensat cu mai multe distincţii: Premiul Publicului la Festivalul Internaţional de Animaţie de la Annecy, Cel mai bun film de animaţie străin la Golden Trailer Awards, Cel mai bun film de animaţie la Festivalul de la Shanghai, Filmul Internaţional cel mai Popular la Festivalul Internaţional al Filmului de la Vancouver, Canada.

Foto: Cu drag, Vincent – facebook

26
/08
/19

"Du-te! Îmbrăţişează Columna infinirii cu palmele mâinilor deschise. Apoi, înălţându-ţi ochii, priveşte-o şi vei cunoaşte, astfel, într-adevăr, sinele cerului." - Constantin Brâncuși. Turnată în fontă în septembrie 1937 la Atelierele Centrale din Petroșani, Coloana (cu o înălțime de 29, 35 metri) a fost inaugurată la 27 octombrie 1938.

21
/08
/19

„Cultura de masă în Epoca de Aur - Cîntarea României & Cenaclul Flacăra” este un proiect de cercetare ce prezintă și analizează politicile culturale din perioada lui Nicolae Ceaușescu, declinat în expoziție și publicație. Lansarea cărții omonime are loc pe 23 august 2019 la ora 11.00, în expoziția găzduită de Muzeul Nicolae Minovici București.

14
/08
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari va oferi, în premieră, iubitorilor de artă șansa de a admira expozițiile, în cadrul unor tururi nocturne. Experiența vizitării pe timp de noapte a Pavilionului va include, pe lângă tururi ghidate, sesiuni de pictură live (o lucrare de artă creată sub ochii vizitatorilor) și muzică live. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

13
/08
/19

În luna august Happy Cinema București prezintă trei documentare din seria “Expoziții pe marele ecran”: din 16 august Van Gogh & Japan, din 23 august Young Picasso și din 30 august Goya: Visions of Flesh and Blood.

02
/08
/19

Ultima lună de vară vine cu evenimente culturale de impact, precum Festivalul Anonimul, în Delta Dunării, Festivalul de Teatru Independent Undercloud, la Muzeul Țăranului din București, sau Festivalul Internațional George Enescu, ce-și deschide porțile în ultima zi din august.

31
/07
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, va găzdui, în premieră, un pavilion dedicat exclusiv artei secolului XXI: Pavilionul Supercontemporan. „Young Blood. Arta timpului tău”, curatoriat de Mihai Zgondoiu. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

28
/07
/19

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Strada Armenească are loc anul acesta între 2 și 4 august și aduce în inima Cartierului Armenesc din București o serie de evenimente pentru întreaga familie. Expoziții și workshopuri, meșteșugari, tururi ghidate, delicii culinare, dansuri tradiționale și concerte de neuitat, toate vă așteaptă în cele trei zile de festival pe strada Armenească. Intrarea este liberă.

21
/07
/19

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită artiști români să lucreze cu mămăligă, în cadrul rezidenței artistice Gastronom: artă contemporană cu patrimoniu culinar, la Timișoara.

13
/07
/19

Scena Control-ului capătă acum o nouă dimensiune lansând primul „canvas” de artă urbană open space, ce aduce împreună artiști vizuali și branduri care simt că orașul vibrează mai puternic dinspre strada Constantin Mille nr.4.