Cubaneza care vrăjeşte, Yilian Cañizares. Sibiu Jazz Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/cubaneza-care-vrajeste-yilian-canizares-sibiu-jazz-festival/

Sibiul a dat tonul în jazz, la Sibiu Jazz Festival, între 18-21 mai. Iată povestea unei seri de festival cu jazz în aer liber alături de spectaculoasa cubaneză Yilian Cañizares şi trupele Djazz & Happy Sins şi Peter Sarosi & Azara.

Un articol de Corina Dima|20 mai 2017

Luna mai aduce căldură rotundă, de primăvară adevărată. Sibiul zâmbeşte. Mirosul de salcâmi şi castani înfloriţi împodobeşte cetatea. Pietonala zumzăie de oameni ieşiţi la plimbare agale într-o vineri după-amiază, că doar începe week-end-ul. Turişti cu aparatul la gât, clovni ce meşteresc din baloane lunguieţe figurine cu dedicaţie şi graiuri amestecându-se la tonetele cu îngheţată (mere verzi şi frăguţe sau vanilie, opţiuni grele). Zidurile masive de oraş medieval, cu alee pietruită te conduc uşor spre Piaţa Mare. Turnu Sfatului stă semeţ de strajă, încălzit de câteva raze, pregătite de asfinţit.

Piaţa Mică e ocupată de un cort imens de unde răzbat acorduri jucăuşe. Este sărbătoare de jazz, e Sibiu Jazz Festival, de joi până duminică (18 și 21 mai), muzică live în aer liber în fiecare seară începând cu ora 19:00.

Vineri, ziua a doua de festival, se deschide cu jazz românesc. Organizatorii promoveaza jazz-ul autohton în cadrul proiectului Romanian Jazz Meeting, aducând trupe româneşti atât în fața publicului larg cât și în fața unor specialişti de jazz români și internaționali, critici și jurnaliști de specialitate.

Jazz-ul românesc vine de la Bucureşti şi Târgu Mureş, mai exact, DJazz & Happy Sins şi Peter Sarosi & Azara. Două trupe coagulate în jurul a doi pianişti români vestiţi: Marius Vernescu, câştigător al prestigiosului concurs „Montreux Jazz Piano Solo Competition” şi Peter Sarosi, câştigător al unei burse Berklee College.

Djazz & Happy Sins înseamnă Marius Vernescu – pian, Cătălina Beţa – voce, Bogdan Roman – saxofon şi doi DJ: Cristian Dobre şi Peter Zaad, responsabili pentru DJ Set, sampling şi efecte live. Standarde de jazz dar şi melodii mai noi, aşezate pe armonii de pian cu sonorităţi ritmice de DJ, temperate de vocea Cătălinei Beţa – cu un Summertime, I’m your baby tonight sau Caravan.

Peter Sarosi & Azara îi aduce împreună pe Peter Sarosi – pian, Gabor Szabolcs – saxofon, Gyergyai Szabolcs – bas şi Pal Gabor – percuţie. Virtuozitatea pianistului târgu-mureşan Peter Sarosi este dublată de creativitate din plin, construind cu mult rafinament sonorităţi de muzică clasică, rock, electro sau blues. Acesta abordează cu uşurinţă piese lirice cu armonii bogate şi trece cu repeziciune la partituri cu ritmuri şi agogică dinamică susţinută. Un pianist extrem de creativ, cu un talent ce ne îndeamnă să îl urmărim în viitor.

Tânăra generație de muzicieni cubanezi

Seara a continuat cu apariţia pe scena festivalului sibian a lui Yilian Cañizares, artistă de origine cubaneză, alături de cvartetul său cubano-elvețiano-german (Daniel Stawinski – pian, David Brito – bas, Inor Sotolongo – percuţie) care a adus un suflu nou pe scenă.

O apariţie neaşteptată, de o frumuseţe electrizantă (înaltă, slabă, elegantă, cu o coafura rebelă specifică culturii afro) Yilian Cañizares, cântând cu vocea şi cu vioara, a transmis energia explozivă specifică rădăcinilor sale cubaneze. Femeia-spectacol sau cubaneza-vioară a strălucit pe scenă, întruchipând expresia franţuzească ’’joie de vivre’’.  Te bucuri să o vezi cum dansează, cum se mişcă, cum râde zgomotos, cum îşi ţine vioara, cum cântă cu vocea din tot sufletul, cum mulţumeşte în spaniolă sau română.

Reprezentantă a tinerei generații de muzicieni cubanezi, creaţiile lui Yilian Cañizares şi ale cvartetului său nu se încadrează unui anumit stil formal. Piesele pun laolaltă ritmuri latino de jazz dar şi ritmuri asimetrice, noi, vii, dar şi cântece vechi din culturi orale nigeriene, compoziţii venezuelene sau fragmente de muzică clasică. Ce este spectaculos la aceste piese sunt pe de o parte ruperile dese de ritm cu schimbări bruşte de tempo, (fără să neglijeze însă latura melodică şi armonică), pe de altă parte, etosul generos, plin de forţă şi poezie degajat de cubaneza Yilian.

Artista cântă cu patos cu vocea sau vioara, dansează, introduce piesele cu umor sau nostalgie şi se confesează povestindu-ne cum a fost îndrăgostită de un român şi invită publicul la dans.

Yilian Cañizares a fost considerată în copilărie un geniu, a câștigat de mai multe ori Concursul național de vioară al Cubei; la 16 ani devine membră a celebrului proiect al orchestrelor de tineret „El Sistema” din Venezuela. Este descoperită apoi de un profesor european şi are şansa să studieze în Elveția care reprezintă rampa ei de lansare. Primul premiu important pe care îl câştigă este Premiul cel mare la concursul Festivalului de Jazz de la Montreux în anul 2008 care o pune pe harta artiştilor cu poteţial.

Yilian Cañizares a încheiat o seară de festival care va rămâne în memoria audienţei de la Sibiu. Electrizantă, plină de energie şi bucuria de a fi.

Cel mai longeviv festival de jazz din România continuă cu încă două seri de muzică live în Piaţa Mică. Seara de sâmbătă, 20 mai, este dedicată trupelor străine: jazz cu sonorităţi de oud, Mauro Sigura Quartet, excentrica Julia de Castro cu trupa sa De la Purissima şi blues cu Natalia M. King Quintet. Duminica, 21 mai, încheie festivalul alături de coreenii de la Black String şi sirienii Mozayek Band, cu sonorităţi ce folosesc instrumente tradiţionale.

Foto: Sibiu Jazz Festival

17
/07
/15

Institutul Cultural Român de la Viena organizează marţi, 21 iulie, la ora 19.00, proiecţia specială a unor reportaje din seria KulTOUR mit Holender, realizate de postul Servus TV. Evenimentul de la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39, 1040 Viena) este dedicat lui Ioan Holender, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani pe 18 iulie.

16
/07
/15

Joia viitoare (23 iulie 2015) începe cea de a şasea ediţie de PADINA FEST, eveniment creat pentru iubitorii de muzică şi de activităţi sportive montane. În timpul zilei vor avea loc evenimente sportive şi activităţi recreaţionale - Maratonul Bucegilor, căţărări pe stâncă, rapel sau tiroliene, ateliere de aventură, iar serile vor fi dedicate în exclusivitate concertelor.

16
/07
/15

TVR prezintă concertul Filarmonicii din Viena de la Palatul Schönbrunn, dirijat pentru a doua oară de Zubin Mehta. Evenimentul este difuzat în două părţi, pe 18 iulie, de la ora 22.45, respectiv 25 iulie, de la 23.15, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

16
/07
/15

Se spune că au existat mulți dirijori legendari, dar un singur Herbert von Karajan. Probabil cel mai bine vândut artist de muzică clasică al tuturor timpurilor, Karajan s-a născut în Salzburg, în Austria, pe 5 aprilie, 1908, și a murit pe 16 iulie, 1989, în orașul în care a venit pe lume. Discurile lui s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare.

16
/07
/15

Trupa Byron concertează vineri, 17 iulie, de la ora 20.00, în Parcul Al.I.Cuza, la Foișorul de lemn. Evenimentul face parte din programul celei de-a X-a ediții a Stagiunii muzicale estivale, organizată de Primăria Sectorului 3. Intrarea publicului este liberă, iar accesul se face din strada Baba Novac, intersecție cu strada Câmpia Libertății.

15
/07
/15

Institutul Cultural Român de la Viena organizează duminică, 19 iulie, începând cu ora 10.30, un tur ghidat prin câteva locuri din capitala Austriei legate de biografia compozitorului român George Enescu, care a locuit şi studiat în Viena în perioada 1888-1894.

10
/07
/15

Orchestra Română de Tineret va participa, cu sprijinul ICR, la un turneu în Italia, Germania, Franța şi Austria în perioada 18 iulie -28 octombrie. Concertele vor avea loc la Dobbiacco pe 18 iulie, la Berlin pe 19 august, la Aix-en-Provence pe 2 septembrie și la Viena pe 28 octombrie 2015. Orchestra Română de Tineret este prima orchestră românească invitată să concerteze în celebra Konzerthaus din Viena.

09
/07
/15

La sfârşitul lunii septembrie, cel mai renumit cor din lume, Corul Armatei Roşii, ajunge în Capitală pentru a cuceri publicul bucureştean. Artiştii au adăugat în agenda turneului internaţional cel de-al doilea spectacol la Bucureşti, eveniment ce se va desfăşura pe 22 Septembrie, în aceeaşi locaţie - Sala Palatului.

08
/07
/15

Şapte orchestre din top 20 cele mai bune ale lumii în acest an vor concerta pe scena ediției 2015 a Festivalului Internațional George Enescu (30 august - 20 septembrie, București). Mai mult, publicul Festivalului se va putea bucura chiar de primele patru cele mai bine cotate orchestre ale lumii, conform unui top realizat de prestigioasa publicație britanică “Gramophone”.

07
/07
/15

Jazz in the Park 2015 a adunat peste 50 de mii de participanți, mai mult decât dublu față de ediția anterioară, iar Fondul Jazz in the Park s-a bucurat de un succes peste așteptări, au anunțat organizatorii festivalului.

07
/07
/15

Corurile reunite Cantus Mundi din Ucraina, Republica Moldova și România au cântat împreună sub bagheta Annei Ungureanu, dirijorul Corului Naţional de Cameră Madrigal - Marin Constantin, pe scenele ieșene, marcând inaugurarea secțiunii de concurs Cantus Mundi din cadrul Festivalului – Concurs Coral Internațional pentru Tineret "Gavriil Musicescu", ediția a III-a, desfășurată pe 4 iulie la Casa de Cultură a Studenților, Sala Gaudeamus.

05
/07
/15

Ediția cu numărul 3 a festivalului timișorean de jazz, JazzTM, a început în forță. De la artiști locali, până la nume mari din industrie, toți au oferit publicului un spectacol pe cinste.