Cubaneza care vrăjeşte, Yilian Cañizares. Sibiu Jazz Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/cubaneza-care-vrajeste-yilian-canizares-sibiu-jazz-festival/

Sibiul a dat tonul în jazz, la Sibiu Jazz Festival, între 18-21 mai. Iată povestea unei seri de festival cu jazz în aer liber alături de spectaculoasa cubaneză Yilian Cañizares şi trupele Djazz & Happy Sins şi Peter Sarosi & Azara.

Un articol de Corina Dima|20 mai 2017

Luna mai aduce căldură rotundă, de primăvară adevărată. Sibiul zâmbeşte. Mirosul de salcâmi şi castani înfloriţi împodobeşte cetatea. Pietonala zumzăie de oameni ieşiţi la plimbare agale într-o vineri după-amiază, că doar începe week-end-ul. Turişti cu aparatul la gât, clovni ce meşteresc din baloane lunguieţe figurine cu dedicaţie şi graiuri amestecându-se la tonetele cu îngheţată (mere verzi şi frăguţe sau vanilie, opţiuni grele). Zidurile masive de oraş medieval, cu alee pietruită te conduc uşor spre Piaţa Mare. Turnu Sfatului stă semeţ de strajă, încălzit de câteva raze, pregătite de asfinţit.

Piaţa Mică e ocupată de un cort imens de unde răzbat acorduri jucăuşe. Este sărbătoare de jazz, e Sibiu Jazz Festival, de joi până duminică (18 și 21 mai), muzică live în aer liber în fiecare seară începând cu ora 19:00.

Vineri, ziua a doua de festival, se deschide cu jazz românesc. Organizatorii promoveaza jazz-ul autohton în cadrul proiectului Romanian Jazz Meeting, aducând trupe româneşti atât în fața publicului larg cât și în fața unor specialişti de jazz români și internaționali, critici și jurnaliști de specialitate.

Jazz-ul românesc vine de la Bucureşti şi Târgu Mureş, mai exact, DJazz & Happy Sins şi Peter Sarosi & Azara. Două trupe coagulate în jurul a doi pianişti români vestiţi: Marius Vernescu, câştigător al prestigiosului concurs „Montreux Jazz Piano Solo Competition” şi Peter Sarosi, câştigător al unei burse Berklee College.

Djazz & Happy Sins înseamnă Marius Vernescu – pian, Cătălina Beţa – voce, Bogdan Roman – saxofon şi doi DJ: Cristian Dobre şi Peter Zaad, responsabili pentru DJ Set, sampling şi efecte live. Standarde de jazz dar şi melodii mai noi, aşezate pe armonii de pian cu sonorităţi ritmice de DJ, temperate de vocea Cătălinei Beţa – cu un Summertime, I’m your baby tonight sau Caravan.

Peter Sarosi & Azara îi aduce împreună pe Peter Sarosi – pian, Gabor Szabolcs – saxofon, Gyergyai Szabolcs – bas şi Pal Gabor – percuţie. Virtuozitatea pianistului târgu-mureşan Peter Sarosi este dublată de creativitate din plin, construind cu mult rafinament sonorităţi de muzică clasică, rock, electro sau blues. Acesta abordează cu uşurinţă piese lirice cu armonii bogate şi trece cu repeziciune la partituri cu ritmuri şi agogică dinamică susţinută. Un pianist extrem de creativ, cu un talent ce ne îndeamnă să îl urmărim în viitor.

Tânăra generație de muzicieni cubanezi

Seara a continuat cu apariţia pe scena festivalului sibian a lui Yilian Cañizares, artistă de origine cubaneză, alături de cvartetul său cubano-elvețiano-german (Daniel Stawinski – pian, David Brito – bas, Inor Sotolongo – percuţie) care a adus un suflu nou pe scenă.

O apariţie neaşteptată, de o frumuseţe electrizantă (înaltă, slabă, elegantă, cu o coafura rebelă specifică culturii afro) Yilian Cañizares, cântând cu vocea şi cu vioara, a transmis energia explozivă specifică rădăcinilor sale cubaneze. Femeia-spectacol sau cubaneza-vioară a strălucit pe scenă, întruchipând expresia franţuzească ’’joie de vivre’’.  Te bucuri să o vezi cum dansează, cum se mişcă, cum râde zgomotos, cum îşi ţine vioara, cum cântă cu vocea din tot sufletul, cum mulţumeşte în spaniolă sau română.

Reprezentantă a tinerei generații de muzicieni cubanezi, creaţiile lui Yilian Cañizares şi ale cvartetului său nu se încadrează unui anumit stil formal. Piesele pun laolaltă ritmuri latino de jazz dar şi ritmuri asimetrice, noi, vii, dar şi cântece vechi din culturi orale nigeriene, compoziţii venezuelene sau fragmente de muzică clasică. Ce este spectaculos la aceste piese sunt pe de o parte ruperile dese de ritm cu schimbări bruşte de tempo, (fără să neglijeze însă latura melodică şi armonică), pe de altă parte, etosul generos, plin de forţă şi poezie degajat de cubaneza Yilian.

Artista cântă cu patos cu vocea sau vioara, dansează, introduce piesele cu umor sau nostalgie şi se confesează povestindu-ne cum a fost îndrăgostită de un român şi invită publicul la dans.

Yilian Cañizares a fost considerată în copilărie un geniu, a câștigat de mai multe ori Concursul național de vioară al Cubei; la 16 ani devine membră a celebrului proiect al orchestrelor de tineret „El Sistema” din Venezuela. Este descoperită apoi de un profesor european şi are şansa să studieze în Elveția care reprezintă rampa ei de lansare. Primul premiu important pe care îl câştigă este Premiul cel mare la concursul Festivalului de Jazz de la Montreux în anul 2008 care o pune pe harta artiştilor cu poteţial.

Yilian Cañizares a încheiat o seară de festival care va rămâne în memoria audienţei de la Sibiu. Electrizantă, plină de energie şi bucuria de a fi.

Cel mai longeviv festival de jazz din România continuă cu încă două seri de muzică live în Piaţa Mică. Seara de sâmbătă, 20 mai, este dedicată trupelor străine: jazz cu sonorităţi de oud, Mauro Sigura Quartet, excentrica Julia de Castro cu trupa sa De la Purissima şi blues cu Natalia M. King Quintet. Duminica, 21 mai, încheie festivalul alături de coreenii de la Black String şi sirienii Mozayek Band, cu sonorităţi ce folosesc instrumente tradiţionale.

Foto: Sibiu Jazz Festival

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

16
/10
/23

Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, pianistul Cătălin Răducanu va ajunge la Ateneul Român cu spectaculosul său recital ce încheie seria Turneului național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, primul său turneu solo în care a concertat în mai multe orașe mari și localități din țară, cântând cu egală măiestrie la pian şi la ţambal.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.