Cum a fost prima zi de FITS 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/cum-a-fost-prima-zi-de-fits-2016/

Aşteptat vreme de (aproape) un an, de la ultimul foc de artificii care a anunţat închiderea ediţiei cu numărul 22, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) a revenit vineri în oraşul de pe Cibin, transformându-i arhitectura şi clădirile în decorul unui nesfârşit spectacol.

Un articol de Liliana Matei|12 iunie 2016

 

Încă de dimineață, doritorii au putut admira imaginile din cele câteva expoziții de fotografie răsfirate prin oraș în cadrul Festivalului și pe care vi le recomandăm călduros – mai multe detalii aici, ori au mers la lansarea cărții lui Octavian Saiu, „Lecția, o meditație cu șapte teme”.

Ploaia, companion de nestăvilit la FITS, ne-a vizitat și ea însă asta nu a împiedicat protagoniștii spectacolelor de stradă să-și farmece publicul sau pe spaniolii de la Osadia să creeze tot felul de coafuri fanteziste, ori pe fetele „Fromoase și talentate” de la Dream Team Majorettes (Cehia) să defileze în fuste scurte pe pietonală!
Focul de la FITS e greu de potolit de ploaie, cum vă spunem, chiar și focul celor de la Cie. Faï (Franța), care a fermecat audiența în spectacolul „Făuritorul de vise’’, cu acrobații și sărituri pe înaltele picioroange! Și nici măcar dansatorilor de la Circus Fantasia Brazil nu le-a fost diminuat entuziasmul!

În fine, pe seară, Piața Mare a fost plină la concertul Carla’s Dreams, cu admiratori și admiratoare care cunoșteau bine discografia și versurile trupei din Republica Moldova. După concert, băieții au rămas în backstage vreme de un ceas pentru a se fotografia cu câteva zeci de „visători” care au stat, la propriu, la coadă pentru a se apropia de idolii lor!
După concert, Piața Mare a fost cucerită de  italienii de la Kitonb Project, cu al lor „Zbor prin timp”. Pentru aproape o oră, publicul a privit vrăjit cele trei scene pe care a avut loc spectacolul, acrobațiile pline de grație și uriașa cutie muzicală suprarealistă!

Și sălile au fost pline, fie pentru a urmări „Mecanica inimii” (spectatorii noștri au inima mare, să știți!) în regia lui Chris Simion-Mercurian, sau la „Variațiunile Goldberg„, un spectacol marca TNRS, al cărui text se caracterizează prin ironie și simț al umorului, o pledoarie pentru libertatea de expresie religioasă.

Alte două spectacole despre care s-a vorbit mult aseară au fost cele incluse în secțiunea Eveniment a Festivalului, „Armina, frumoasa mea soră” (Polonia, Teatr ZAR) și „Taina puterii” (UK, Gecko), ambele adevărate demonstrații de măiestrie artistică, deși în registre diferite.

Pe seară, desigur, prietenii Festivalului s-au întâlnit la Club. Dar numai după artificii!

 

FOTO: Sebastian Marcovici

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.

08
/09
/23

Institutul Cultural Român de la Londra deschide sezonul de evenimente din această toamnă cu un proiect de amploare, „Spotlight Heritage Timișoara“ / „Patrimoniul sub reflectoare“, desfășurat în perioada 9-12 septembrie 2023, la sediul său din Belgrave Square. Evenimentul este prezentat în cadrul Open House Festival London, în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, sub egida Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.

08
/09
/23

Legenda comediei franţuzeşti se dezvăluie drept omul modest şi sensibil Louis de Funès, în documentarul difuzat în premieră la TVR 1 sâmbătă, 9, respectiv 16 septembrie, de la ora 15.30. În aceleaşi zile, de la ora 21.00, telespectatorii TVR 1 urmăresc filmele „Hibernatus” şi „Omul-orchestră”, din colecţia Louis de Funès.

07
/09
/23

Bunăstarea personală și durabilitatea, alegeri eco-responsabile în bucătărie, parteneriate pentru un oraș sustenabil, practici de sustenabilitate în industriile de beauty și cosmetică, dar și informarea și educarea pentru sănătatea femeilor sunt principalele teme abordate în cadrul sezonului al șaselea al Sustainable Living Podcast (SLP), în parteneriat cu Promenada Mall.

07
/09
/23

Pixel. Comunități în focus, cel mai nou demers al companiei de teatru independent Vanner Collective, a provocat adolescenții din Alexandria să experimenteze un alt fel de vacanță – ateliere de film încheiate cu scurtmetraje realizate chiar de participanți și ateliere de fotografie al căror rezultat este o expoziție ce va putea fi văzută între 8 și 14 septembrie, la Centrul de Resurse în Fotografie (str. Popa Tatu nr. 68).

07
/09
/23

„Prin selecția de filme și experiențe din program, ceea ce vrea să spună BIDFF anul acesta este să ascultăm înainte să emitem o opinie, să facem un efort de a privi lumea și din perspectiva celuilalt și, oricât de mult ne-ar plăcea să emitem judecăți radicale, ele trebuie mereu gândite într-o rețea în care dincolo de cuvinte și informații se află oameni.” Simona Deaconescu, coregraf și directorul artistic al Bucharest International Dance Film Festival, invită astfel publicul să ia parte la cea de-a 9 ediție a evenimentului care începe astăzi, joi, 7 septembrie.