Povești suprinse de adolescenți într-o expoziție de fotografie, între 8 – 14 septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/povesti-suprinse-de-adolescenti-intr-o-expozitie-de-fotografie-intre-8-14-septembrie/

Pixel. Comunităţi în focus, cel mai nou demers al companiei de teatru independent Vanner Collective, a provocat adolescenţii din Alexandria să experimenteze un alt fel de vacanţă – ateliere de film încheiate cu scurtmetraje realizate chiar de participanţi şi ateliere de fotografie al căror rezultat este o expoziţie ce va putea fi văzută între 8 şi 14 septembrie, la Centrul de Resurse în Fotografie (str. Popa Tatu nr. 68).

Un articol de Petre Ivan|7 septembrie 2023

Ce relație au oamenii cu orașul în care locuiesc? Care sunt preocupările, aspirațiile, provocările lor? La ce visează adolescenții dintr-un oraș mic ca Alexandria – să rămână, să plece? Unde vor să se ducă și cum e viața lor de zi cu zi până ajung acolo? Ce îi face fericiți și să să simtă în siguranță în comunitatea lor? PIXEL. Comunități în focus, realizat în parteneriat cu Ideo Ideis, Festivalul Național de Teatru Tânăr care și-a sărbătorit anul acesta majoratul, a pus aceste întrebări și a explorat, alături de adolescenții din oraș, răspunsurile la ele.

Cu dorința de a stimula curiozitatea adolescenților din Alexandria și de a le oferi toate instrumentele de care au nevoie pentru a cerceta și transforma poveștile comunității locale în imagini,  Pixel. Comunități în focus a organizat două ateliere, unul de fotografie, coordonat de Ioana Moldovan, și unul de film, coordonat de Tudor Platon (DOP), Cristian Georgescu (montaj) și Laurențiu Coțac (sunet), iar liceenii din Alexandria au realizat fotografii documentare și scurtmetraje care ilustrează povești din comunitățile lor.

Tot în cadrul proiectului și continuând demersul Ideo Ideis de a lăsa comunității un strop de inspirație și după terminarea festivalului, artista Maria Zurbagiu a a adus culoare în două murale pe zidurile a două școli din Alexandria.

Creațiile foto realizate de Gaby Gîgîlice, Maria Puran, Andreea Gugiu, Andreea-Nicoleta Cernitu și George Gheorghe au constituit o expoziție ce a putut fi văzută la Alexandria pe durata ediției aniversare a Ideo Ideis iar între 8 și 14 septembrie pot fi admirate și de publicul bucureștean la Centrul de Resurse în Fotografie (str. Popa Tatu nr. 68).

Scurtmetrajele create de Andreea Gugiu, Daria Stan, Isabel Zlotea, Vanessa Buga, Andreea Cernitu și Gheorghe-Mitrea Petru Alexis, curatoriate și adunate într-un program intitulat Povești din Alexandria, ce au putut fi vizionate tot în cadrul festivalului, vor mai putea fi văzute în luna octombrie în cadrul Laboratorului de dezvoltare personală și comunitară din Alexandria.

Pixel. Comunități în focus și-a propus ca, prin acest proiect pilot, ce poate fi cu ușurință transpus în orice altă localitate, să implice adolescenții și să le ofere o platformă prin care să se poată implica activ în documentarea comunității în care trăiesc și să ofere o perspectivă proaspătă asupra unui grup, unui oraș, unei etape din viață.

Vanner este un colectiv de creatori de teatru din România și Irlanda, format în Marea Britanie, în 2014. Crescând idei și proiecte artistice inovatoare, Vanner le vorbește oamenilor prin intermediul unui teatru provocator, proaspăt, actual, accesibil.

Website. Noutăți pe Facebook și pe Instagram.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.