Povești suprinse de adolescenți într-o expoziție de fotografie, între 8 – 14 septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/povesti-suprinse-de-adolescenti-intr-o-expozitie-de-fotografie-intre-8-14-septembrie/

Pixel. Comunităţi în focus, cel mai nou demers al companiei de teatru independent Vanner Collective, a provocat adolescenţii din Alexandria să experimenteze un alt fel de vacanţă – ateliere de film încheiate cu scurtmetraje realizate chiar de participanţi şi ateliere de fotografie al căror rezultat este o expoziţie ce va putea fi văzută între 8 şi 14 septembrie, la Centrul de Resurse în Fotografie (str. Popa Tatu nr. 68).

Un articol de Petre Ivan|7 septembrie 2023

Ce relație au oamenii cu orașul în care locuiesc? Care sunt preocupările, aspirațiile, provocările lor? La ce visează adolescenții dintr-un oraș mic ca Alexandria – să rămână, să plece? Unde vor să se ducă și cum e viața lor de zi cu zi până ajung acolo? Ce îi face fericiți și să să simtă în siguranță în comunitatea lor? PIXEL. Comunități în focus, realizat în parteneriat cu Ideo Ideis, Festivalul Național de Teatru Tânăr care și-a sărbătorit anul acesta majoratul, a pus aceste întrebări și a explorat, alături de adolescenții din oraș, răspunsurile la ele.

Cu dorința de a stimula curiozitatea adolescenților din Alexandria și de a le oferi toate instrumentele de care au nevoie pentru a cerceta și transforma poveștile comunității locale în imagini,  Pixel. Comunități în focus a organizat două ateliere, unul de fotografie, coordonat de Ioana Moldovan, și unul de film, coordonat de Tudor Platon (DOP), Cristian Georgescu (montaj) și Laurențiu Coțac (sunet), iar liceenii din Alexandria au realizat fotografii documentare și scurtmetraje care ilustrează povești din comunitățile lor.

Tot în cadrul proiectului și continuând demersul Ideo Ideis de a lăsa comunității un strop de inspirație și după terminarea festivalului, artista Maria Zurbagiu a a adus culoare în două murale pe zidurile a două școli din Alexandria.

Creațiile foto realizate de Gaby Gîgîlice, Maria Puran, Andreea Gugiu, Andreea-Nicoleta Cernitu și George Gheorghe au constituit o expoziție ce a putut fi văzută la Alexandria pe durata ediției aniversare a Ideo Ideis iar între 8 și 14 septembrie pot fi admirate și de publicul bucureștean la Centrul de Resurse în Fotografie (str. Popa Tatu nr. 68).

Scurtmetrajele create de Andreea Gugiu, Daria Stan, Isabel Zlotea, Vanessa Buga, Andreea Cernitu și Gheorghe-Mitrea Petru Alexis, curatoriate și adunate într-un program intitulat Povești din Alexandria, ce au putut fi vizionate tot în cadrul festivalului, vor mai putea fi văzute în luna octombrie în cadrul Laboratorului de dezvoltare personală și comunitară din Alexandria.

Pixel. Comunități în focus și-a propus ca, prin acest proiect pilot, ce poate fi cu ușurință transpus în orice altă localitate, să implice adolescenții și să le ofere o platformă prin care să se poată implica activ în documentarea comunității în care trăiesc și să ofere o perspectivă proaspătă asupra unui grup, unui oraș, unei etape din viață.

Vanner este un colectiv de creatori de teatru din România și Irlanda, format în Marea Britanie, în 2014. Crescând idei și proiecte artistice inovatoare, Vanner le vorbește oamenilor prin intermediul unui teatru provocator, proaspăt, actual, accesibil.

Website. Noutăți pe Facebook și pe Instagram.

04
/11
/24

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.), împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „Bauhaus în linii de arhitectură”.

20
/10
/24

Vanner Collective prezintă la Galeria Galateca (str. C. A. Rosetti, nr. 2 - 4) rezultatele proiectului artistic multidisciplinar „Să Cunoști Lumea”, desfășurat pe parcursul anului 2024, în cadrul căruia, prin ateliere creative și de dezvoltare personală, sesiuni de terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională și sesiuni de fotografie, echipa a căutat să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate și să extindă perspectivele publicului larg asupra formelor frumuseții și ale comunicării artistice.

16
/10
/24

Între 17 și 20 octombrie, HEI - House of European Institutes lansează la Timișoara expoziția „Între Ape (Waters of in-Betweenness)”, în cadrul căreia sunt reunite patru proiecte independente de cercetare artistică interdisciplinară care s-au aplecat pe parcursul anului 2024 asupra încrengăturii complexe de relații culturale, sociale, economice, ecologice și spirituale pe care le avem cu apele.

15
/10
/24

INTEROGATIE „O să mai existe natura?”, „Folosiți mai puțin plastic”, „Viața e prea scurtă ca să conduci mașini plictisitoare”. Iată câteva dintre dorințele așternute pe hârtie care fac acum obiectul unei expoziții inedite. Ea se poate vizita la Sala Mare a Institutului Cultural Român până pe 24 octombrie.

02
/10
/24

În cadrul proiectului artistic multidisciplinar Să cunoști lumea, Vanner Collective a propus o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate, de la ateliere creative și de dezvoltare personală, la terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională, culminând cu sesiuni de fotografie menite să surprindă frumusețea și capacitatea de a inspira a participanților.