Ioana Ciocan, Art Safari: „În fiecare an rămân surprinsă de modul în care artiștii spun o poveste prin creațiile lor”
https://www.ziarulmetropolis.ro/ioana-ciocan-art-safari-si-jurat-diploma-show-2023-in-fiecare-an-raman-surprinsa-de-modul-in-care-artistii-spun-o-poveste-prin-creatiile-lor/

Ioana Ciocan are multe roluri profesionale. Este CEO al binecunoscutului deja Art Safari, Comisarul României pentru Bienala de artă de la Veneţia şi o prezenţă foarte activă şi cunoscută în industriile creative.

Un articol de Petre Ivan|7 septembrie 2023

Am discutat cu ea dintr-un alt rol pe care l-a îndeplinit de curând: membru în Boardul creativ al DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank. DIPLOMA Show se află la a X-a ediție, va avea loc între 7 și 15 octombrie la Combinatul Fondului Plastic și va prezenta publicului larg o selecție de 130 de lucrări din noua generație de artiști români – noile talente care vor deveni următoarele nume cunoscute pe scena creativă românească.

Ioana ne-a povestit mai multe despre categoria jurizată – Ceramică/ Sticlă/ Metal –, despre cum vede generația nouă de artiști locali, ce i-a atras atenția la aceștia, dar și care este potențialul României în ceea ce privește lansarea de noi talente.

Ești unul dintre profesioniștii cu o carieră impresionantă în lumea artistică și în industriile creative în sens larg. Cum au fost începuturile tale și ce crezi că te-a ajutat cel mai mult să ajungi unde ești astăzi?

Începuturile au fost frumoase, dar deloc lipsite de dificultăți. Dar asta e normal, pentru că proiectul meu era unul foarte îndrăzneț și este în continuare. Când am preluat Art Safari, în 2014, mi-am dorit să îmbin arta de calitate, expozițiile bune pe care le vedem la marile muzee din afară, cu arta românească de patrimoniu și contemporană, totul cu un altfel de concept de vizitare. Voiam să ofer publicului o experiență de petrecere a timpului cu totul și cu totul diferită de ce exista atunci, care să cuprindă și artă. Da, artă!

Am ajuns să oferim expoziții de mari maeștri cu super scenografii, cu lucrări de artă reunite din toată țara de la muzee și din colecții private, să aducem expozițiile internaționale ale momentului de la mari muzee din lume, să oferim produse culturale inovatoare, precum celebrele Night Tours (tururi ghidate de noapte + drinks) și să normalizăm vizitarea expozițiilor. Vizita la muzeu să fie o experiență, nu un examen. Expoziții pe care toată lumea vrea să le vadă. La Art Safari se așteaptă la coadă ca la marile muzee din afară. La Luvru este mereu coadă, la fel și la MoMA sau Musée d’Orsay.

Art Safari Love Edition a transformat Palatul Dacia-România în unul dintre cele mai instragramabile și iubite locuri din București. Suntem mândri că am reușit să aducem National Portrait Gallery, Londra, în premieră în România, dar și capodopera Sărutul de Brâncuși, pentru prima dată în Capitală după jumătate de secol.

Ce m-a ajutat să ajung unde sunt astăzi? Determinarea, tenacitatea, pasiunea, echipa care a crescut de la o ediție la alta și partenerii fără de care proiectul care a devenit Art Safari nu ar fi fost posibil.

Secțiunea pe care o jurizezi în cadrul DIPLOMA Show este „Ceramică/Sticlă/Metal”. Ce poate vedea publicul larg în această categorie anul acesta la festival? Cum ai descrie această categorie pentru ei?

În fiecare an rămân surprinsă de modul în care artiștii spun o poveste prin creațiile lor. Anul acesta vom vedea noi povești, vom simți noi emoții și vom descoperi noi perspective! Recunosc că sunt fana categoriei pe care o jurizez. Mi se pare fascinant să îmblânzești materiale așa dure precum ceramica, sticla și metalul.

Ce criterii ai avut în minte în modul în care ai făcut selecția de la DIPLOMA Show de anul acesta? Ce a fost important pentru tine, ce ți-ai dorit să vezi?

Autenticitate, sinceritate, originalitate. În 2023 este greu să vii cu ceva nou, când ai impresia că le-ai văzut pe toate, și totuși fiecare artist are o poveste de spus. Povestea lui și numai a lui,  pentru că nimeni nu a mai experimentat în totalitate tot ceea ce a simțit și trăit el. Asta mi-aș dori să văd mai mult, cum artiștii se transpun pe ei înșiși în lucrări.

Cum vezi noile generații de creatori, prin prisma lucrărilor jurizate în cadrul DIPLOMA Show 2023? Ce îi caracterizează, ce ambiții și perspective au despre lume și universul creativ?

O nouă generație de creatori aduce noi viziuni, schimbare. De la an la an observ perspective diferite, tehnici diferite, idei noi, iar asta nu poate decât să mă bucure. Este o dovadă că arta se află în continuă dezvoltare și că tinerii au curajul de a experimenta și exprima mai mult.

Cât de important este ca artiștii să găsească susținere încă de la începutul drumului lor profesional? De ce altceva ai spune că are nevoie un artist pentru a-și crește șansele de reușită?

Susținerea este extrem de importantă, este primul pas. Întotdeauna ajută să fii încurajat (sau cel puțin să nu fi descurajat), să ți se confirme că ceea ce visezi nu este imposibil, să ți se dea încredere că poți să urmezi drumul pe care ți-l dorești și unde simți că poți aduce o contribuție. Mai departe, cu suficientă determinare și cu un obiectiv bine stabilit în minte, putem ajunge departe. Prin curaj, voință, ambiție și îndrăzneală. Art Safari și DIPLOMA Show au colaborat de-a lungul timpului pentru a susține tânăra generație de artiști și mă bucur că putem face acest lucru împreună, cu atât mai mult cu cât am fost colegă de liceu și facultate cu Andrei Borțun, CEO The Institute.

Cum apropiem mai mult arta de oameni astăzi, când avem atât de multe lucruri care ne pot distrage sau bloca în relaționarea și interacțiunea noastră cu domeniul cultural?

Există astăzi mai multe lucruri ca niciodată care ne pot atrage în interacțiunea cu domeniul cultural. Cel mai important este că există deja apetență pentru frumos, pentru artă, drept dovadă că există din ce în ce mai multe evenimente și experiențe culturale. Tinerii încep să fie educați în acest spirit, părinții de azi își duc copiii la muzeu, așa că vom vedea din ce în ce mai mult public în instituțiile de cultură, atâta timp cât vom oferi produse de calitate și experiențe speciale.

De-a lungul timpului, ai transformat Art Safari într-un adevărat fenomen cultural. Au existat și momente dificile în organizarea acestui eveniment? Ce provocări ai întâmpinat?

Fiecare zi este o provocare. Nu deținem rețeta succesului, ci mai degrabă lucrăm constant să o îmbunătățim. Luptăm mereu pentru visul nostru, pentru proiectele îndrăznețe pe care le avem pe agendă, nu ne dăm bătuți atunci când răspunsul e „nu” și ne adaptăm continuu pentru a ne ridica la înălțimea așteptărilor publicului. Ba chiar peste!

Care este potențialul României în ce privește lansarea de noi talente artistice? Crezi că este loc pentru ca generațiile noi să se dezvolte aici și să își construiască o carieră din arta lor?

În domeniul artei, ca în orice alt domeniu, este nevoie de un efort continuu pentru a susține noile talente artistice și a le promova. Mă bucur totuși să văd că tot mai mulți artiști români sunt prezenți în colecții internaționale, la Tate Modern, Guggenheim, Pompidou și la Fundația Louis Vuitton din Paris.

Noi la Art Safari am susținut mereu tinerii artiști, inclusiv cei aflați foarte la început, oferindu-le scena.

Toți artiștii prezenți la Art Safari au devenit voci importante ale artei contemporane, este o oportunitate extraordinară să fii văzut de un public atât de numeros, într-un context important, alături de nume mari ale artei internaționale.

Ce s-a schimbat astăzi la arta pe care o consumăm? Cum este ea diferită față de ce se crea acum câțiva ani, de exemplu? Există modalități diferite de exprimare sau anumite tendințe pe care le observi?

Arta se află într-o continuă dezvoltare. Apar mereu noi voci care se exprimă în acest peisaj cultural, viziuni diferite față de ceea ce eram obișnuiți să consumăm. Dar, în esență, arta va fi mereu o poveste spusă de artist și o emoție simțită de privitor.

Foto: Lavinia Gordan

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.