VIDEO Cum l-a descoperit Radu Jude pe actorul Alexandru Dabija
https://www.ziarulmetropolis.ro/cum-l-a-descoperit-radu-jude-pe-actorul-dabija/

Regizorul de teatru Alexandru Dabija îşi face debutul în actorie în scurtmetrajul lui Radu Jude „O umbră de nor”, selecţionat la Festivalul de Film de la Cannes (16-26 mai)

Un articol de Adina Scorţescu|23 aprilie 2013

Prin scurtmetrajul lui Radu Jude „O umbră de nor“, selecționat la Festivalul de Film de la Cannes (16-26 mai), regizorul de teatru Alexandru Dabija își face debutul în actorie.

Filmul prezintă, în 30 de minute, povestea unui preot care, într-o zi toridă de vară, este chemat la căpătâiul unei muribunde pentru a-i spune o rugăciune. „Sunt numeroase sensuri posibile care pot fi găsite în acest film. Poate că cel mai important este exprimat într-un fragment din rugăciunea rostită de personajul principal: «ticăloasa mea viață ca un somn a trecut, ca o umbră de nor»“, crede Radu Jude (foto stânga).

Regizorul a povestit, pentru Ziarul Metropolis, că în urmă cu doi ani termina lucrul la „Toată lumea din familia noastră“ (lungmetrajul care a luat Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo). În vara următoare, citind Cehov, a dat peste „multe povești cu popi“. Și, ca într-un fel de emulație – dar și pornind de întâmplări adevărate, relatate de preoți, a început să scrie scenariul, împreună cu Florin Lăzărescu.

În toamnă, la Festivalul Național de Teatru, Radu Jude a văzut spectacolul „Despre iubire la om“. Şi, pentru că i-a plăcut foarte mult, a vrut să afle mai multe lucruri despre regizorul lui – Alexandru Dabija. Când i-a văzut poza, și-a dat seama că preotul din film „ar fi cineva cam ca ăsta“. Așa că l-a chemat la o probă, neștiind că Dabija chiar visează la actorie (într-un interviu dat pentru Adevărul, în 2012,  acesta spunea că își dorește să joace alături Marcel Iureș).

Am primit multe sfaturi, pentru care îi sunt recunoscător lui Alexandru Dabija.

Radu Jude,
regizor

Proba a fost luată, iar regizorul Dabija a devenit actorul principal din filmul lui Jude.  Întâlnirea a fost importantă nu doar din punct de vedere profesional, ci și uman. Iar relația cu un regizor transformat în actor n-a fost problematică, tocmai pentru că „există un respect pentru munca unui regizor în sine“.

Rampă de lansare pentru cineaşti

Din distribuția scurtmetrajului (o comedie neagră) mai fac parte Șerban Pavlu, Mihaela Sîrbu, Olga Taisia Podaru, Gabriel Spahiu, Adina Cristescu, Marilena Chelaru, Mihaela Alexandra Anton, Silviu Mircescu. Imaginea a fost realizată de Marius Panduru, iar scenografia și costumele poartă semnătura Augustinei Stanciu. Producătorul este Ada Solomon.

„Quinzaine des Réalisateurs“, în cadrul căreia a fost selecționat „O umbră de nor“este o secţiune specială a Festivalului de Film de la Cannes, care are ca scop prezentarea varietăţii de expresie din cinematografia mondială. De-a lungul timpului, în cadrul ei au fost prezenți regizori precum Werner Herzog, Martin Scorsese, Michael Haneke, Jim Jarmush, Luc și Jean-Pierre Dardenne.

Scurtmetrajul lui Radu Jude va fi difuzat în România de către HBO.

Foto: Hi Film, Art Act Magazine

08
/11
/14

Ben Cross şi Dragoş Bucur fac din comedia Alt Love Building un film de 5 Oscaruri, CV-ul cumulat al celor doi actori însumând nu mai puţin de patru statuete şi o nominalizare, distincţii dobândite de filmele ,,Chariots of Fire” şi ,,The Way Back”.

07
/11
/14

CRONICĂ DE FILM Noul film al rusului Andrei Zviaghințev, „Leviathan”, este o alegorie despre puterea discreționară și impunisabilă, ale cărei victime, oamenii simpli, par a-și avea propria vină pentru lumea decăzută și damnată în care trăiesc.

07
/11
/14

La cererea publicului, șase filme din programul Les Films de Cannes à Bucarest vor avea parte de proiecții suplimentare la Cinema Elvira Popescu, între 13 și 16 noiembrie. Spectatorii vor putea viziona filmele: Winter Sleep, Leviathan, The Tribe, Maidan, Bridges of Sarajevo și La Jaula de Oro.

06
/11
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic de la Berlinale 2014, “Patimile Mariei” se lansează vineri, 7 noiembrie, în cinematografele din București și alte 16 orașe.

05
/11
/14

În competiția de lungmetraj internațional a celei de-a șasea ediții a KINOdiseea - Festivalul Internațional de Film pentru Copii și Familie, care va avea loc între 14 și 19 noiembrie, în București, au fost selecționate 12 filme și animații, care vor putea fi urmărite în exclusivitate la Cinema Studio, Cinemateca Eforie și Cinema Pro.

04
/11
/14

Satiră cinematografică la adresa lumii showbiz de la Hollywood, Maps to the Stars a fost considerat de presă drept cel mai bun film al regizorului din ultimii zece ani. De săptămâna trecută rulează în toate cinematografele din România, distribuit de Independenţa Film.

03
/11
/14

Mii de spectatori au umplut sălile Studio, Patria și Elvira Popescu, la cel mai așteptat eveniment cinematografic al toamnei: Les Films de Cannes à Bucarest. Între 24 și 30 octombrie, peste 14.000 de spectatori au luat parte la proiecții și dezbateri, un număr record pentru istoria de doar cinci ediții a festivalului

02
/11
/14

INTERVIU Adolf Hitler și Joseph Goebbels erau fani ai filmului de animație, ai lui Walt Disney și ai lui Mickey Mouse, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Ulrich Wegenast, director artistic şi programator al Festivalului de Film de Animaţie de la Stuttgart și invitat special al celei de-a patra ediții a Anim’est Chișinău.