Cum se sărbătorește Ziua UNATC în 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/cum-se-sarbatoreste-ziua-unatc-in-2022/

Luni, 31 ianuarie, de la ora 09:30, la Sala Ion Caramitru a Teatrului Naţional Bucureşti, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” sărbătoreşte cei 72 de ani de existenţă.

Un articol de Liliana Matei|20 ianuarie 2022

În contextul dificil al ultimilor ani, UNATC își propune să aniverseze ziua de 30 ianuarie, dată de naștere și a patronului său spiritual, I. L. Caragiale, sub semnul lui „împreună”: studenți, profesori, alumni, invitați de marcă.

Evenimentul va debuta cu alocuțiunile rectorului UNATC, prof.univ.dr. Liviu Lucaci, președintelui senatului, prof.univ.dr. Doru Nițescu, decanului Facultății de Teatru, conf.univ.dr. George Ivașcu, și decanului Facultății de Film, lect.univ.dr. Vlad Ioachimescu.

În cadrul festivității de luni, 31 ianuarie, sunteți invitați să luați parte la un moment cu totul special: ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa doamnei Ana Blandiana, personalitate culturală și totodată reper de atitudine morală și civică.

Programul aniversar va continua cu proiecția a două scurtmetraje studențești premiate național și internațional: „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste”, în regia Carinei Dașoveanu, recompensat cu premiul al treilea în secţiunea Cinéfondation din cadrul Festivalului de Film de la Cannes și primul film studențesc UNATC selectat la Sundance Film Festival 2022, și „Summer Planning”, în regia lui Alexandru Mironescu, câștigător al premiului Heart of Sarajevo la Festivalul de Film de la Sarajevo, ediția 2021.

Cele două proiecții vor fi urmate de acordarea Premiului „Ștefan Iordache” celui mai bun student de la specializarea Actorie.

Aniversarea vă invită în încheiere la spectacolul coregrafic  „Burnout” al anului al II-lea de la programul de Masterat, Departamentul de Actorie, în regia lui Arcadie Rusu.

Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București este atât o instituţie publică de învăţământ superior finanţată de stat, recunoscută pe plan internațional, cât și o veritabilă comunitate culturală și artistică. Prin programele sale care pun accentul pe cercetare, inovație, diversitate și interdisciplinaritate, UNATC le oferă studenților oportunitatea de a se specializa în domeniul teatrului și în cel al filmului, precum și în domenii mixte, la nivel de licență, masterat și doctorat.

Accesul la eveniment se va face începând cu ora 09:00 și va fi permis conform reglementărilor în vigoare.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

13
/05
/22

Într-o mobilizare fără precent, foarte multe muzee, entități culturale, dar și spații neconvenționale din România au pregătit pentru vizitatori peste 210 evenimente, expoziții și activări pe 14 mai, la Noapea Muzeelor.

12
/05
/22

Pe 15 mai, de la ora 19:00, la Teatru³, va avea loc premiera spectacolului „Oameni singuratici”, un proiect al Teatrului Național Iași, realizat în coproducție cu FaPt - Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași / Deutsches Kulturzentrum Iași; o adaptare după piesa omonimă a lui Gerhart Hauptmann (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură), tradusă de Paul B. Marian, montată pe scena ieșeană de Florin Caracala.

12
/05
/22

Un nou concept de eveniment cultural, dedicat în premieră absolută segmentului de vârstă 0 - 3 ani, a epuizat deja biletele pentru prima serie de 4 spectacole, pusă în vânzare de organizatorul Opera Comică pentru Copii. “Bubu și Anotimpurile” este un concept creativ semnat Andreea Soare și Irina Furdui și constituie primul spectacol senzorial și muzical adresat bebelușilor. Reprezentații suplimentare au fost deja programate pentru 27, 28 mai și 4, 5 iunie.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

Compania de dans Jean-Claude Gallotta vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXII-a ediție a Întâlnirilor JTI. „My Ladies Rock”, în coregrafia lui Jean-Claude Gallotta va fi prezentat în premieră pentru publicul român la București, pe 30 iunie, ora 20:00, la Teatrul Național București, sala Ion Caramitru. Spectacolul va fi prezentat și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), pe 2 iulie, ora 17:00 și pe 3 iulie, ora 19:00 la sala Eugenio Barba din Sibiu.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.