Curtezana si samuraiul, seară japoneză la Librăria Humanitas
https://www.ziarulmetropolis.ro/curtezana-si-samuraiul-seara-japoneza-la-libraria-humanitas/

Miercuri, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc o nouă seară japoneză dedicată romanului „Curtezana si samuraiul” de Lesley Downer, recent apărut în colecţia „Raftul Denisei”.

Un articol de Petre Ivan|17 decembrie 2013

Miercuri, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc o nouă seară japoneză dedicată romanului „Curtezana si samuraiul“ de Lesley Downer, recent apărut în colecţia „Raftul Denisei“.

Invitati la dezbatere sunt Angela Hondru, cunoscut niponolog, Elisabeta Lăsconi, critic literar, Magda Ciubancan, preşedintele Asociaţiei Profesorilor de Limbă Japoneză din Romania şi Virginia Costeschi, editor BookMag.eu. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director editorial Humanitas Fiction.

În partea a doua a întâlnirii, Angela Hondru ne va introduce în atmosfera Sărbătorilor de Iarnă în Japonia prin prezentarea „ritualurilor shintoiste la sfârşit de an”.

Publicul va fi servit cu ceai japonez şi va fi invitat să descopere „Colţul nipon – Cele mai frumoase cadouri aduse din Japonia”, surpriza pregătită de Librăriile Humanitas pentru iubitorii culturii nipone. Toate, pe fundalul unei retrospective foto „Serile japoneze în Librăria Humanitas de la Cişmigiu.”

Lesley Downer, „Curtezana si samuraiul”

Japonia, 1868: ultimul shogun a fost înfrânt, iar epoca împăraţilor va începe în curând. În nordul îngheţat, rămăşiţele armatei shogunului plănuiesc o ultimă bătălie disperată, la Hakodate, fără sorţi de izbândă însă. În vreme ce Hana fuge din calea soldaţilor împăratului, Yozo, tânăr şi curajos luptător fidel shogunului, e luat prizonier.

Inspirată din fapte reale, o impresionantă poveste de iubire pe fundalul unui an decisiv pentru istoria Japoniei, al războiului civil dintre nord (forţele shogunului) şi sud (forţele care sprijineau urcarea pe tron a împăratului), Curtezana şi samuraiul dezvăluie culisele unei lumi aflate într-un moment de profundă transformare, ce marchează începutul modernizării Ţării Soarelui-Răsare şi deschiderea ei spre Occident.

Yoshiwara este vestitul cartier al plăcerilor din Tokyo, unde trăiesc trei mii de curtezane, o lume exotică în care singurul fruct oprit este dragostea. În 1868, Hana are doar şaptesprezece ani când ajunge aici, transformându-se spectaculos din soţia supusă şi devotată a comandantului Yamaguchi, un înflăcărat susţinător al shogunului, într-o adevărată curtezană, frumoasa şi talentata Hanaogi.

Când soţul ei plecase la război, Hana primise o singură sarcină: să supravieţuiască. Urmărită de soldaţii din sud, care îi atacaseră casa şi îi omorâseră socrii, se refugiază în Yoshiwara, o lume din care întâi va încerca să evadeze, ca apoi să-i rămână captivă. Resemnată cu noua ei viaţă, Hana îl întâlneşte pe Yozo, un samurai marinar în flota shogunului care, întors în Japonia după un număr de ani petrecuţi în Apus, îşi dă seama că lumea atât de familiară lui e pe cale de dispariţie.

Împreună, cei doi vor încerca să descopere dacă dragostea îi poate ajuta să şteargă traumele unui trecut dureros, deşi acesta pare să îi ajungă din urmă.

Curtezana si samuraiul

Lesley Downer, autoarea volumului Curtezana si samuraiul

Stilul de viaţă japonez este adeseori asociat, şi pe bună dreptate, cu echilibrul, confortul rafinat, bună starea, o anume ambianţă zen. Prin colţul nipon de curând deschis în Librăriile Humanitas, vă oferim posibilitatea de a alege, pentru dumneavoastră şi pentru cei dragi, dintr-o variată ofertă de produse reprezentative pentru spiritualitatea japoneză – multe lucrate manual în regiuni cu tradiţie din Japonia.

Mai mult, pentru orice produs cumpărat din Colţul nipon, primiţi cadou o carte, la alegere dintre Sabia de bambus si alte povestiri cu samurai şi Shinsengumi: ultima gardă de samurai a shogunului.

Foto cu volumul Curtezana si samuraiul (humanitas.ro) și cu Lesley Downer (japansociety.org.uk)

01
/03
/13

Program special educativ pentru copii la muzeul Antipa:     Pana la 30 martie 2013 – 6 sedinte In fiecare sambata – 10:00 – 11:00 8 aprilie – 12 aprilie 2013 – 5 ședințe De luni până vineri (în vacanța copiilor) – 10:00 – 11:00 PROGRAME ARTISTICE ARTA PLASTICĂ – OBIECT FORMATIV ŞI MIJLOC RECREATIV OBIECTIVE : 1. Învăţarea prin tehnici creative a unor elemente […]

01
/03
/13

Vineri, 1 martie, la Muzeul Naṭional de Istorie a României, Principele Radu va lansa volumul bilingv româno-englez ,, Ana. Portetul reginei/ Anne. The Queen’s Portrait’’. Principele Radu le va avea ca invitate la Sala Lapidarium pe Sandra Gãtejeanu- Gheorghe, director de protocol al Casei Regale, Georgeta Filitti, istoric şi  Irene Arsene, managing partner la Curtea […]

21
/02
/13

Dezbaterea intitulată „Este România altfel?“, inspirată de cartea lui Lucian Boia a ridicat importante probleme de indentitate naţională şi comportament social tipic românesc în interiorul şi în afara graniţelor ţării. Cartea „De ce este România altfel?“ (Editura Humanitas), scrisă de Lucian Boia, a fost dezbătută miercuri, 20 februarie, în sala de conferinţe a Colegiului Noua […]

19
/02
/13

240 de participanţi în campania vALLuntar, ediţia a II-a : bloggerii citesc şi plantează copaci cu sprijinul ROMSILVA   240 de bloggeri au fost admişi în ediţia a doua a campaniei online vALLuntar “Mai multe cărţi, mai multe şanse”, prin care Grupul Editorial ALL încurajează lectura şi voluntariatul. Campania este sprijinită de ROMSILVA. Anul acesta […]