Curtezana si samuraiul, seară japoneză la Librăria Humanitas
https://www.ziarulmetropolis.ro/curtezana-si-samuraiul-seara-japoneza-la-libraria-humanitas/

Miercuri, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc o nouă seară japoneză dedicată romanului „Curtezana si samuraiul” de Lesley Downer, recent apărut în colecţia „Raftul Denisei”.

Un articol de Petre Ivan|17 decembrie 2013

Miercuri, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc o nouă seară japoneză dedicată romanului „Curtezana si samuraiul“ de Lesley Downer, recent apărut în colecţia „Raftul Denisei“.

Invitati la dezbatere sunt Angela Hondru, cunoscut niponolog, Elisabeta Lăsconi, critic literar, Magda Ciubancan, preşedintele Asociaţiei Profesorilor de Limbă Japoneză din Romania şi Virginia Costeschi, editor BookMag.eu. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director editorial Humanitas Fiction.

În partea a doua a întâlnirii, Angela Hondru ne va introduce în atmosfera Sărbătorilor de Iarnă în Japonia prin prezentarea „ritualurilor shintoiste la sfârşit de an”.

Publicul va fi servit cu ceai japonez şi va fi invitat să descopere „Colţul nipon – Cele mai frumoase cadouri aduse din Japonia”, surpriza pregătită de Librăriile Humanitas pentru iubitorii culturii nipone. Toate, pe fundalul unei retrospective foto „Serile japoneze în Librăria Humanitas de la Cişmigiu.”

Lesley Downer, „Curtezana si samuraiul”

Japonia, 1868: ultimul shogun a fost înfrânt, iar epoca împăraţilor va începe în curând. În nordul îngheţat, rămăşiţele armatei shogunului plănuiesc o ultimă bătălie disperată, la Hakodate, fără sorţi de izbândă însă. În vreme ce Hana fuge din calea soldaţilor împăratului, Yozo, tânăr şi curajos luptător fidel shogunului, e luat prizonier.

Inspirată din fapte reale, o impresionantă poveste de iubire pe fundalul unui an decisiv pentru istoria Japoniei, al războiului civil dintre nord (forţele shogunului) şi sud (forţele care sprijineau urcarea pe tron a împăratului), Curtezana şi samuraiul dezvăluie culisele unei lumi aflate într-un moment de profundă transformare, ce marchează începutul modernizării Ţării Soarelui-Răsare şi deschiderea ei spre Occident.

Yoshiwara este vestitul cartier al plăcerilor din Tokyo, unde trăiesc trei mii de curtezane, o lume exotică în care singurul fruct oprit este dragostea. În 1868, Hana are doar şaptesprezece ani când ajunge aici, transformându-se spectaculos din soţia supusă şi devotată a comandantului Yamaguchi, un înflăcărat susţinător al shogunului, într-o adevărată curtezană, frumoasa şi talentata Hanaogi.

Când soţul ei plecase la război, Hana primise o singură sarcină: să supravieţuiască. Urmărită de soldaţii din sud, care îi atacaseră casa şi îi omorâseră socrii, se refugiază în Yoshiwara, o lume din care întâi va încerca să evadeze, ca apoi să-i rămână captivă. Resemnată cu noua ei viaţă, Hana îl întâlneşte pe Yozo, un samurai marinar în flota shogunului care, întors în Japonia după un număr de ani petrecuţi în Apus, îşi dă seama că lumea atât de familiară lui e pe cale de dispariţie.

Împreună, cei doi vor încerca să descopere dacă dragostea îi poate ajuta să şteargă traumele unui trecut dureros, deşi acesta pare să îi ajungă din urmă.

Curtezana si samuraiul

Lesley Downer, autoarea volumului Curtezana si samuraiul

Stilul de viaţă japonez este adeseori asociat, şi pe bună dreptate, cu echilibrul, confortul rafinat, bună starea, o anume ambianţă zen. Prin colţul nipon de curând deschis în Librăriile Humanitas, vă oferim posibilitatea de a alege, pentru dumneavoastră şi pentru cei dragi, dintr-o variată ofertă de produse reprezentative pentru spiritualitatea japoneză – multe lucrate manual în regiuni cu tradiţie din Japonia.

Mai mult, pentru orice produs cumpărat din Colţul nipon, primiţi cadou o carte, la alegere dintre Sabia de bambus si alte povestiri cu samurai şi Shinsengumi: ultima gardă de samurai a shogunului.

Foto cu volumul Curtezana si samuraiul (humanitas.ro) și cu Lesley Downer (japansociety.org.uk)

08
/06
/19

Scrie cărţi care se vând în milioane de exemplare, este tradus în peste 50 de limbi. Are 43 de ani, e istoric, filosof şi autorul celebrelor „Sapiens”, „Homo Deus”, „21 de lecţii pentru secolul XXI”. Scriitorul şi profesorul Yuval Noah Harari este invitatul lui Cătălin Ştefănescu în studioul Garantat 100%. Puteți vedea interviul acordat în exclusivitate Televiziunii Române duminică, 9 iunie, de la 23.00.

31
/05
/19

Cartea „Copiii ghetoului. Numele meu este Adam” (traducere din limba arabă și note de Nicolae Dobrișan) a fost publicată la editura Polirom, în anul 2018 (romanul a fost finalist la Prize for Arabic Fiction, în 2017).

29
/05
/19

METROPOLIS SPECIAL Vă invităm să (re)descoperiți povestea de dragoste dintre Carol al II-lea și Elena Lupescu, așa cum ne-o înfățișează scriitoarea Tatiana Niculescu în cea mai nouă dintre cărțile sale – „Regele și Duduia” (Editura Humanitas, 2019).

29
/05
/19

Editura Vellant aduce la Salonul Internațional de Carte Bookfest, ediția a XIV-a, cărți însemnate: cel mai aclamat roman de debut al anului „Apă Dulce / FRESHWATER” de Akwaeke Emezi, tradus deja în 10 limbi și nominalizat la PEN Awards și Women's Prize for Fiction, „Povești de dragoste și neputință”, proză scurtă semnată de Dan Pleșa, o istorie a operei și una a capitalismului.

28
/05
/19

Sâmbătă, 1 iunie 2019, ora 11:00, la standul Corint Junior, are loc lansarea titlului „Călătorie în timp în compania unui hamster” de Ross Welford, chiar în prezența scriitorului. Evenimentul are loc în cadrul ediției a XIV-a a Salonului Internațional de Carte Bookfest, care se desfășoară la Romexpo, pavilion B2, în perioada 29 mai – 2 iunie.

23
/05
/19

Cartea „Cronica unui negustor de sânge” (traducere din chineză și note de Luminița Bălan) a fost publicată la Editura Humanitas Fiction.

21
/05
/19

Ludmila Uliţkaia, una dintre cele mai apreciate scriitoare ale lumii, o voce inconfundabilă a literaturii ruse contemporane, va vizita din nou România, în perioada 21-23 mai 2019, la invitaţia editurii Humanitas Fiction. Scriitoarea se va întâlni cu publicul bucureştean la evenimentele care vor avea loc  astăzi (marţi), de la ora 18.30, la Institutul Cervantes (bd. Regina Elisabeta nr. 38).