Cutia pandorei, film mut cu acompaniament live
https://www.ziarulmetropolis.ro/cutia-pandorei-film-mut-cu-acompaniament-live/

În sala mare a Ateneului Român,  pe 11 octombrie, de la ora 19.00, va avea loc un spectacol inedit, în care filmul mut şi muzica live vor sta alături: ,,Cutia Pandorei”.

Un articol de Liliana Matei|8 octombrie 2014

„Cutia Pandorei”, cu Orchestra Națională Română, sub bagheta lui Stefan Geiger (Hamburg), vine în continuarea succesului înregistrat de „Aventurile Prințului Ahmed”, în martie 2013.

Filmul este o dramă germană din 1929. Sursele literare – „Spiritul Pământului” și „Cutia Pandorei” (Frank Wedekind) – i-au inspirat regizorului Georg Wilhelm Pabst personajul Lulu și ale sale grațioase bătăi din aripi de fluture colorat, cu care se mișcă prin elegantul apartament al iubitului ei, Dr. Schön. Se îmbrățișează cu toți bărbații, face exerciții la bară, agățată de brațul musculos al lui Rodrigo, iar la nunta ei nu dansează cu soțul, ci cu o femeie frumoasă. Pabst a văzut în Louise Brooks o actriță deosebit de senzuală, erotismul și lascivitatea ei fiindu-i însă învăluite într-o aură de inocență și puritate.

Muzica originală a acestui film a fost compusă de Willy Schmidt-Gentner, unul dintre cei mai prolifici și de succes compozitori germani de muzică de film ai anilor ’30. Stilul lui Schmidt-Gentner poate fi descris drept unul antrenant, de operetă.

Dominik Schuster„Cutia Pandorei”, unul dintre filmele deschizătoare de drum din istoria cinematografiei germane, a necesitat, totuși, o partitură special scrisă pentru a corespunde structurii orchestrelor de cinematograf ale vremii, cum ar fi „Gloriapalast” din Berlin, de la sfârșitul anilor ’20. Acesta este motivul pentru care, la invitația Institutului Goethe, noua versiune a compozitorului Dominik Schuster (München) se dorește a fi o „restituire muzicală”.

Răspunzând acestei provocări, dar și invitației din partea Goethe-Institut, dirijorul Stefan Geiger și Orchestra Națională Română prezintă în primă audiție absolută noua partitură muzicală compusă special pentru a acompania pelicula originală.

Orchestra Națională Română a fost fondatâ în 2008 și este considerată orchestra-pilot a României. Membrii săi sunt fondatorii orchestrelor naționale de tineret ale României. În doar șase ani, Orchestra Națională Română a cunoscut o evoluție fulminantă: apariții pe scena Ateneului Român, concertul extraordinar „Eurovision – Tineri Muzicieni”, participarea la Festivalul Internațional „George Enescu”, concerte la Paris și Strassburg. În același timp, orchestra a interpretat în deschiderea primei ediții a festivalului internațional „Sergiu Celibidache”, dar și în cadrul prestigiosului festival Young Euro Classic – Berlin, în iunie 2014.
Agenda perioadei 2015-2017 cuprinde deja o serie de concerte în: Italia, Franța, Germnia, Olanda, Marea Britanie și Austria.

Stefan Geiger s-a format ca muzician în oraşele universitare Köln, Paris si Philadelphia. Printre profesorii sai se numară Branimir Slokar (trombon) şi Peter Eötvös (dirijor). A fost bursier al „Studienstiftung des deutschen Volkes“ şi laureat al mai multor concursuri internaţionale pentru trombon. Stefan Geiger şi-a început cariera ca prim trombonist la Bayerische Staatsoper München, iar in scurt timp a devenit profesor de trombon şi muzică de cameră la „Hochschule für Musik und Theater“, Hamburg.

Ca dirijor s-a dedicat atât muzicii noi cât şi repertoriului clasic, colaborând cu orchestre de renume precum „Sinfonieorchester des Norddeutschen Rundfunks Hamburg“, „Würzburger Philharmoniker“, „Nürnberger Symphoniker“, „Orquestra de Câmara da Cidade de Curitiba“, „Paraná State Symphony Orchestra“ sau „Ensemble Resonanz“. Din 2002, artistul conduce “Landesjugendorchester Bremen” /Orchestra de Tineret din Bremen, cu care a avut performanţe remarcabile. De asemenea, cu sprijinul „Norddeutscher Rundfunk“, realizează proiecte în cadrul renumitei serii de concerte „das neue werk“.

INFO

Biletele se pot cumpăra de la casa de bilete a Filarmonicii George Enescu.
Program:Marti – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Rezervări online, aici

21
/10
/17

În perioada 20-28 octombrie are loc a patra editie a HomeFest. Nouă zile în care bucureştenii se pot bucura de spectacole neconvenţionale de teatru sau dans, de lecturi, concerte şi performance-uri.

21
/10
/17

Concerte speciale, solişti vestiţi dar şi peripeţii or gesturi ale artiştilor or publicului, momente plăcute sau mai puţin. O trecere în revistă, Da capo al fine, a Festivalului Enescu.

16
/10
/17

Un studiu realizat în Marea Britanie, cu ajutorul a 3 milioane de participanți, a relevat faptul că oamenii care aveau tendințe de a fi psihopați preferă muzica rap sau heavy metal. Potrivit studiului, melodiile cel mai puțin psihopatice aparțin genului clasic și jazz-ului...

12
/10
/17

Festivalul SoNoRo va avea loc anul acesta în perioada 27 octombrie – 13 noiembrie și recomandă pentru cea de-a XII-a ediție un joc de-a HIDE&SEEK, în care muzica de cameră va fi acompaniatăde poezie, video art, fashion design și un quest labirintic princare festivalul își propune să-și poarte publicul. Orașele în care se vor desfășura concertele FestivaluluiSoNoRo sunt București, Timișoara, Cluj și Brașov.

09
/10
/17

Doi muzicieni de excepție, Răzvan Suma și Daniel Goiți, și două instrumente magice, un violoncel și un pian, se aliniază la startul unei noi călătorii muzicale de neratat: turneul național Vă place Beethoven?, care se va desfășura între 11 și 30 octombrie 2017, în 8 orașe din România.

06
/10
/17

A scris lucrări comandate de London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra şi BBC Orchestra, şi a cântat în festivaluri mari, precum Verbier sau Aix-en-Provence. Compozitorul şi violonistul Vlad Maistorovici este primul invitat #creativ al realizatoarei Claudia Spătărescu, în noul sezon al emisiunii #creativ. Din 7 octombrie, #creativ este la TVR 1 şi TVR+, de la 23.00.

04
/10
/17

Filarmonica „George Enescu“ anunță joi, 5 octombrie, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, deschiderea stagiunii 2017-2018. Programul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de dirijorul Kah Chun Wong, va fi alcătuit din Suita Mihai Viteazul (fragmente) de Tiberiu Olah, Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Franz Liszt şi Simfonia nr. 9 de Antonin Dvorak. Solist va fi pianistul Daniel Goiţi.

28
/09
/17

Sub patronajul Ambasadei Regatului Belgiei la București, sâmbătă 30 septembrie va avea loc la ora 19:00, la Biserica Sf Tereza din București (Șos. Olteniței 3-5), al doilea din cele cinci concerte de muzică sacră și poezie belgiană din cadrul Festivalului de Muzică Sacră Belgiană, organizat de Asociația Culturală de Prietenie România-Belgia. La concertul de sâmbăta aceasta, în prezența Ambasadorului Regatului Belgiei la București, publicul va putea audia lucrări semnate de Jacques-Nicolas Lemmens și Cesar Franck (compozitori celebri în secolul IX) și doi compozitori contemporani (Jan Van Landeghem și Raoul de Smet, care au scris două lucrări special pentru această serie de concerte).

23
/09
/17

De-a lungul timpului, Festival Internațional George Enescu și-a consolidat notorietatea, şi iată-l ajuns astăzi la ediţia cu numărul XXIII, când se bucură de menţionări distinse din partea unor personalităţi; festivalul se află pe locul trei al celor mai importante evenimente de gen, la nivel internaţional, după BBC Proms (Marea Britanie) şi cel de la Lucerna (Elveţia).

22
/09
/17

După ce a deschis Festivalul "George Enescu" la București, pe 2 septembrie 2017, cu opera „Oedipe“, în variantă concertantă, alături de London Philharmonic Orchestra, Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului "George Enescu", conduce aceeaşi celebră orchestră la ea acasă, prezentând opera lui George Enescu, pe 23 septembrie 2017, la Royal Festival Hall din Londra.

21
/09
/17

Festivalul Enescu aşază, de ceva vreme, România pe harta festivalurilor de muzică clasică din lumea largă. Citim topuri în care Festivalul Enescu se află pe locul trei după evenimente precum BBC Proms (Marea Britanie) şi Festivalul din Lucerna (Elveţia).

19
/09
/17

O dată la doi ani Festivalul Enescu aduce împreună, timp de trei săptămâni, în Bucureşti, iubitorii muzicii clasice. Începători ori melomani cu ştate vechi, tineri sau oameni în puterea vârstei ori bunici, specialişti şi amatori, copii visători, făuritori de frumos, exploratori sau pur şi simplu curioşi.