Cvartetul AD LIBITUM – recital HAYDN/MOZART/BRAHMS la Sala Radio!
https://www.ziarulmetropolis.ro/cvartetul-ad-libitum-%e2%80%93-recital-haydnmozartbrahms-la-sala-radio/

Cvartetul Ad Libitum, ansamblul cu o istorie de peste 30 de ani, care a obţinut cele mai importante premii internaţionale pentru cvartet – Marele Premiu pentru interpretare, Premiul Presei şi Premiul Discului, la ediţia din 1997 a Concursului de la Evian (Franţa) – va susţine un recital HAYDN/MOZART/BRAHMS la Sala Radio!

Un articol de Petre Ivan|29 martie 2019

Joi, 4 aprilie (19.00) îi veți aplauda pe cei 4 mari muzicieni care înseamnă astăzi AD LIBITUM: Remus Azoiţei – vioara I, Şerban Mereuţă – vioara a II-a, Bogdan Bişoc – violă și Filip Papa – violoncel. Programul serii curprinde Haydn: Cvartetul nr. 1 în Si bemol major – Vânătoarea, Mozart: Cvartetul nr. 1 – Lodi și Brahms: Cvartetul în do minor nr. 1.

Ansamblul s-a născut în 1988, sub îndrumarea violonistului Bujor Prelipcean, la Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi. Membrii fondatori au fost: Adrian Berescu (vioara I), Şerban Mereuţă (vioara II), Bogdan Bişoc (violă), Filip Papa (violoncel). Între anii 2011-2017, Alexandru Tomescu a activat ca prim-violonist al cvartetului de coarde Ad Libitum.

Formația s-a bucurat de un succes rapid pe scena muzicală din România şi din Europa datorită premiilor naţionale şi internaţionale obţinute, cum ar fi Premiul I la Concursul internaţional Max Reger din Germania şi Marele Premiu la Concursul Internaţional de Cvartete de Coarde de la Evian, Franţa (1997). Cvartetul a fost apreciat în săli renumite din toată Europa: Paris, Amsterdam, Rotterdam, Berlin, Haga, Bonn, Bucureşti. Performanţa sa artistică a fost cea mai bună recomandare pentru  prestigioasa casă de discuri Naxos,  la care au înregistrat până acum cinci CD-uri.

Din 2008, Cvartetul Ad Libitum a devenit formaţie permanentă a Filarmonicii Moldova din Iaşi. În acest cadru au dat viaţă unor proiecte ambiţioase: integrala cvartetelor de Beethoven (2009 la Iaşi şi Timişoara), ciclul cameral în care au inclus cele şase cvartete op. 50 de Haydn, cele şase cvartete dedicate lui Haydn de către Mozart şi cele şase cvartetelor de Bartok (2010 la Iaşi).

Cvartetul Ad libitum a realizat înregistrări radio şi TV la: TVR Iaşi, TV România, Radio France, Hesischen Rundfunk, Sudwest-Rundfunk, TV VARA-Amsterdam.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.

20
/10
/22

În cadrul proiectului Musiques Créatives de France, între 27 octombrie și 1 noiembrie, Orchestra Națională de Jazz a Franței revine în România într-un tuneu la Ploiești (27 octombrie, Filarmonica „Paul Constantinescu”, la Ploiești Jazz Festival), Sibiu (28 octombrie, Filarmonica de Stat, la Sibiu Jazz Festival) și București (1 noiembrie, Palatul Bragadiru).