Dacă e sâmbătă seară, e Mosfilm. Marile filme ruseşti vin, în această primăvară, la TVR 3
https://www.ziarulmetropolis.ro/daca-e-sambata-seara-e-mosfilm-marile-filme-rusesti-vin-in-aceasta-primavara-la-tvr-3/

Din 24 martie, în cadrul retrospectivei Andrei Tarkovski, la TVR 3 puteţi urmări patru dintre cele mai valoroase producţii ale sale: „Solaris” (24 martie), „Oglinda”(31 martie), „Călăuza” (7 aprilie) şi „Andrei Rubliov” (14 aprilie).

Un articol de Petre Ivan|22 martie 2018

Considerat unul dintre cei mai influenţi cineaşti ai erei sovietice şi din întreaga istorie a artei cinematografice, Andrei Tarkovski a jucat un rol esenţial în dezvoltarea cinematografiei moderne, prin viziunea sa poetică şi studiul asupra timpului în film.

Născându-se şi profesând într-un regim opresiv, Tarkovski s-a confruntat cu numeroase piedici de-a lungul carierei sale, care, de altfel, se limitează la doar 7 filme şi câteva scurt-metraje – în 27 de ani.

Pentru mine, Tarkovski este cel mai mare regizor al lumii, inventatorul unui nou limbaj cinematografic, fidel naturii filmului, căci surprinde viaţa ca reflecţie, viaţa ca vis„, declara despre el un alt mare cineast care a marcat secolul XX, Ingmar Bergman.

Retrospectiva Tarkovski va fi urmată, din 21 aprilie, de cele patru părţi ale mega-producţiei „Război şi pace” în viziunea regizorul Serghei Bondarciuk – o operă cinematografică monumentală, recompensată în 1969 cu Premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin şi Globul de Aur.

Filmul lui Vladimir Menşov  „Moscova nu crede în lacrimi” va fi urmat, la finalul lunii mai, de ciclul producţiilor semnate de Karen Şahnazarov: „Oraşul Zero”, „Ziua lunii pline”, „Călăreţul numit moarte”,„Salonul nr.6”.

Foto: Marile filme ruseşti – tvr.ro

 

26
/04
/14

Este actriţă la Teatrul „Constantin Tănase” şi profesor de actorie la Universitatea Hyperion. A absolvit două facultăţi, a publicat trei cărţi de bucate şi este la a doua soacră. Adriana Trandafir, care împlinește 58 de ani pe 26 aprilie, vorbește despre oamenii și locurile care i-au influenţat viaţa.

25
/04
/14

Al Pacino împlineşte, astăzi, 74 de ani. Printre interviurile pe care le-a dat de-a lungul vieţii s-a numărat şi unul publicat de revista Esquire România. În acest interviu, din care vă prezentăm fragmente, Al Pacino vorbeşte despre secretele carierei şi despre viaţa personală.

23
/04
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Vânătoarea de vulpi“ (1980), unul din filmele nedreptăţite şi mai puţin cunoscute ale lui Mircea Daneliuc, trebuie redescoperit urgent şi discutat aplicat. Pentru că este o bijuterie ascunsă a cinematografiei române.

22
/04
/14

Acting in English by James Longshore, Academia americană de Actorie, înfiinţată acum 2 ani în Bucureşti de actorul american James Longshore şi de producătorul Bianca Mina, anunţă cea de-a 7-a ediţie, Acting in English INTENSIVE.

19
/04
/14

Cristi Puiu, unul dintre realizatorii filmului colectiv „Les ponts de Sarajevo", selectat la Cannes, a declarat pentru Mediafax că a regizat în cadrul acestui proiect scurtmetrajul „Das Spektrum Europas", cu Valeria Seciu şi Marian Râlea, în care vede Sarajevo de la distanţă, din România.

18
/04
/14

Indiferent de cum vor arăta filmele selecționate în competiția oficială a ediției din acest a Festivalului de la Cannes (14-25 mai), un lucru e cert după anunțarea regizorilor aruncați în lupta pentru Palme d’Or: este anul numelor cunoscute, o îmbinare între cineaști deja clasicizați, maeștri recenți și valori în ascensiune.