Dan C. Mihăilescu, Boia, Patapievici şi Marius Manole, de Ziua Culturii Naţionale, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/dan-c-mihailescu-boia-patapievici-si-marius-manole-de-ziua-culturii-nationale-la-tvr/

Televiziunea Română aniversează, astăzi, Ziua Eminescu prin transmisiuni şi programe speciale, la TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internaţional şi TVR Moldova. La 166 de ani de la naşterea poetului naţional, Cătălin Ştefănescu îi are invitaţi, de Ziua Culturii Naţionale, pe Lucian Boia, Dan C. Mihăilescu, Horia Roman Patapievici, Ioana Both şi Marius Manole.

Un articol de Petre Ivan|15 ianuarie 2016

Nu întâmplător, Ziua Culturii Naţionale coincide cu ziua în care îl celebrăm pe Mihai Eminescu. Este şi o zi de reflecţie asupra culturii române şi a proiectelor culturale de interes naţional. Pe Eminescu îl cităm cu orice ocazie. Dar oare îl mai şi citim?

De la această întrebare porneşte discuţia pe care Cătălin Ştefănescu o propune invitaţilor săi în studio, Lucian Boia, Dan C. Mihăilescu şi Horia Roman Patapievici, precum şi Ioanei Both, într-un material filmat.

În mână cu volumul „Mihai Eminescu, românul absolut. Facerea şi desfacerea unui mit”, semnat de profesorul Lucian Boia, volum despre care afirmă

Marius Manole si Catalin Stafanescu

Marius Manole si Catalin Stafanescu

că ar trebui studiat în şcoală, Cătălin Ştefănescu ne propune să aflăm şi care este opinia tinerilor despre poetul naţional.

Aceştia sunt, de altfel, şi publicul pe care realizatorul TVR îşi doreşte să-l apropie de poezia eminesciană, prin dezbaterea Ziua Culturii Naţionale. Iar faptul că în studio se află invitaţi din elita culturală românească, şi nu studenţi sau elevi este argumentat de Cătălin Ştefănescu: invitaţii săi se numără printre cei care se ocupă cu redarea lui Eminescu spaţiului public, „este meseria şi datoria lor”.

Dezbaterea moderată de Cătălin Ştefănescu este îmbogăţită cu momente de recitare a poeziei lui Eminescu de către actorul Marius Manole, care alege atât fragmente ce se află pe buzele oricărui român, cât şi poezii mai puţin cunoscute.

De asemenea, telespectatorii vor revedea imagini din documentarul „Mihai Eminescu”, realizat de Camelia Robe şi prezentat de Andrei Gheorghe, în cadrul proiectului-eveniment al Televiziunii Române „Mari Români”.

Foto: Ziua Culturii Naţionale – tvr.ro

19
/11
/13

CRONICĂ DE CARTE „Dicţionar subiectiv al realizatorilor filmului românesc“ (Editura Polirom, 2013), cea mai nouă carte a criticului de film Tudor Caranfil, conţine numeroase verdicte critice ratate, în special la cineaşti de valoare.

18
/11
/13

Editura Polirom va participa alături de editura Cartea Românească la cea de-a XX-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus (20-24 noiembrie 2013) cu peste 1000 de titluri, toate aflate la reducere (20%), cu oferte speciale (cărţi la 10 lei).

10
/11
/13

Gaudeamus - Carte de învăţătură va avea loc în perioada 20 - 24 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti, şi se va desfăşura sub semnul a două numere ,,rotunde": 85 de ani de la prima transmisiune a Radio România şi 20 de ediţii ale Târgului.

09
/11
/13

„Amazoanele. O poveste“, noul volum semnat de Adriana Babeţi, critic literar şi unul dintre cei mai importanţi eseişti români contemporani, a apărut în colecţia „Plural M” a Editurii Polirom şi se află în librăriile din toată ţara.