Ziua Culturii Naţionale – concerte, expoziţii şi lecturi, în ţară şi străinătate
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-culturii-nationale-concerte-expozitii-si-lecturi-in-tara-si-strainatate/

Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie, va fi marcată anul acesta de o serie de evenimente, între care concerte, spectacole de teatru, expoziţii şi lecturi, care vor avea loc atât în ţară, cât şi în străinătate.

Un articol de Petre Ivan|14 ianuarie 2016

În 2010, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege, iniţiat de aproximativ 50 de parlamentari, prin care ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu – 15 ianuarie – a devenit Ziua Culturii Naţionale. Astfel, instituţiile publice şi nu doar acestea organizează evenimente culturale şi artistice pentru a sărbători această zi.

Centrul Cultural Media Radio România sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale cu evenimente speciale desfăşurate până duminică.

Printre acestea se numără o expoziţie de fotografie, la Sala Radio, teatru la microfon şi emisiuni speciale, muzică românească şi dezbateri pe marile teme culturale ale momentului, dar şi transmisiuni în direct de la evenimentele dedicate acestei zile.

O seară literară dedicată operei lui Mihai Eminescu, “Călător prin Bucureşti: poetul nepereche”, va avea loc joi, de la ora 17.00, la sediul Institutului Cultural Român din Tel Aviv.

Autoarea şi criticul literar Irina Airinei Vasile va susţine o prelegere despre opera şi viaţa poetului, “Bucureştiul lui Eminescu”, însoţită de proiecţia unui fragment din reportajul “Călători prin Bucureşti”. De asemenea, va fi lansată cartea “Oameni şi destine”, de Hedi Simon.

Vineri, începând cu ora 10.00, în Aula Academiei Române va avea loc sesiunea ştiinţifică dedicată Zilei Culturii Naţionale, cu tema “Identitatea naţională”.

Pe de altă parte, corul de cameră Preludiu, dirijat de Voicu Enăchescu, şi ansamblul Violoncellissimo, condus de Marin Cazacu, vor susţine, în aceeaşi zi, de la ora 19.00, un spectacol de muzică şi poezie, intitulat “Dor de Eminescu”, la Palatul Tinerimea Română din Bucureşti.

Programul “Dor de Eminescu” începe la Muzeul Satului, vineri, de la ora 14.00. Aici vor avea loc lecturi şi recitaluri, cu participarea scriitoarei Mihaela Albu, a actorilor Cristina Deleanu, Tamara Creţulescu şi Nicolae Alexandru Mihai şi a tenZiua Culturiiorului Florin Ormenişan.

Ziua Culturii Naţionale va fi celebrată vineri, de la ora 19.00, şi la Ateneul Român, prin spectacolul de muzică tradiţională şi poezie “La porţile ceriului”.

Protagonistul evenimentului este Grigore Leşe, iar între invitaţi se vor afla Zamfira Mureşan, Mihai Moldovan, grupul de aromâni din Cogealac (Constanţa), lăutari din Sudul Olteniei şi un grup vocal-instrumental din Maramureşul Voievodal. Evenimentul va fi transmis de postul TVR 2 şi de reprezentanţele Institutului Cultural Român (ICR) de la Istanbul, Stockholm, Londra şi Roma.

La sediul ICR Budapesta va avea loc o expoziţie de carte veche şi rară din patrimoniul Bibliotecii Judeţene “Gheorghe Şincai” din Oradea şi va fi proiectat documentarul “La porţile ceriului”, de Grigore Leşe, de la ora 18.00.

Documentarul este realizat în limba română şi va fi prezentat cu subtitrare în limba engleză. Filmul a câştigat în 2007 marele premiu al A.P.T.R (Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România). În 2009, a fost nominalizat la cel mai important festival de film documentar din Asia, Festivalul Internaţional de Film de Televiziune din Shanghai.

Tot vineri, la orele 19.00, în sala de concerte Sukova a clădirii Filarmonicii Cehe din Praga, va avea loc un eveniment omagial dedicat lui Mihai Eminescu, care aduce alături fragmente din poeziile poetului şi muzica a doi mari compozitori ai spaţiului românesc, George Enescu şi Belà Bartok.

Va interpreta ansamblul Musica Viva, format din pianista Andreea Butnaru şi violoncelistul Florin Mitrea, şi actriţa Ioana Calotă.

Concertul din cadrul proiectului “Stagiunea Europa”, ce se desfăşoară la Craiova în perioada 23 octombrie 2015 – 20 mai 2016, în interpretarea Filarmonicii “Oltenia” din Craiova va fi transmis live, vineri, de la ora 17.00, la Institutul Cultural Român de la Lisabona. Tot în capitala portugheză, actriţa Inês Faria va lectura în limba portugheză poeme semnate de Mihai Eminescu.

În acelaşi timp, pe simezele sălii vor fi expuse câteva panouri ale unei expoziţii documentare dedicate lui Mihai Eminescu. Aceasta a fost realizată în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti.

Ziua Culturii Naţionale va fi celebrată şi la New York, unde vineri, de la ora 19.00, publicul este aşteptat la concertul de muzică veche şi tradiţională românească “Isvor.Ziua Culturii

De la Cantemir la Enescu”, susţinut de ansamblul Imago Mundi. Programul cuprinde lucrări tradiţionale, compoziţii de Dimitrie Cantemir şi George Enescu, dar şi o expoziţie de carte. În cadrul evenimentului, vor fi ascultate poeme de Mihai Eminescu în interpretări istorice din arhivele Radio România.

Vineri, de la ora 19.00, în Zig Zag Jazzclub din Berlin se va desfăşura concertul de cântece tradiţionale româneşti reinterpretate de Oana Cătălina Chiţu (voce) şi Dejan Jovanovic (acordeon).

În aceeaşi zi, de la ora 19.30, Camerata Regală şi violonista Rebekka Hartmann concertează în Sala Mozart a Wiener Konzerthaus din capitala Austriei.

Ansamblul prezintă sub bagheta lui Constantin Grigore un repertoriu ce cuprinde compoziţii de Jean Sibelius, Camille Saint-Saëns, Pablo de Sarasate,Constantin Silvestri şi Paul Constantinescu.

Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la porţile Bucureştiului invită sâmbătă, de la ora 12.00, în Sala Scoarţelor, la spectacolul “Al nostru, Eminescu…”, susţinut de actorii Vlad Rădescu (Teatrul Metropolis) şi Mihaela Rădescu (Teatrul Mic).

În ceea ce priveşte Ministerul Culturii, instituţia a publicat vineri lista proiectelor dedicate Zilei Culturii Naţionale – 2016 care vor beneficia de sprijin financiar, aceasta fiind criticată de scriitorul Dan Mircea Cipariu, organizator al Galei Tinerilor Scriitori/Cartea de Poezie, care a cerut demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, nemulţumit că instituţia nu a finanţat niciun proiect dedicat literaturii.

Suma alocată proiectelor finanţate de Ministerul Culturii este de peste 80.000 de lei. Proiectele câştigătoare sunt: “Lansarea Anului Cultural «Martha Bibescu 130»”, semnat de Asociaţia Istoria Artei, finanţat cu suma de 20.000 lei, “Între reuşită şi încercare. Respingere şi apropiere în cultura naţională”, de Atelier 35, care a primit cu 19.050 de lei, “Terapie socială prin teatru contemporan”, de Asociaţia Teatru 3G, cu 18.000 de lei, “Monumente Uitate: Castele şi conace revitalizate”, de Asociaţia ARCHÉ, cu 19.875 de lei, şi spectacolul de teatru în spaţii neconvenţionale “România 2050”, de Asociaţia Teatrul.ro, cu 10.000 de lei.

Ziua Culturii“Lansarea Anului Cultural «Martha Bibescu 130»” este programat să aibă loc în perioada 15 – 31 ianuarie şi va fi organizat la Mogoşoaia, în Bucureşti şi Sinaia. “Între reuşită şi încercare. Respingere şi apropiere în cultura naţională” se va desfăşura între 14 şi 15 ianuarie, în Bucureşti, proiectul “Terapie socială prin teatru contemporan” este programat pentru perioada 15 ianuarie – 15 iunie, în Târgu-Mureş, “Monumente Uitate: Castele şi conace revitalizate”, între 14 şi 30 ianuarie, la Muzeul Cotroceni, iar spectacolul de teatru în spaţii neconvenţionale “România 2050” se va juca în Casa Monteoru şi Casa Cesianu din Bucureşti.

Despre Mihai Eminescu

Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889) a fost unul dintre cei mai importanţi poeţi şi prozatori români, fiind considerat poetul naţional. Începând din 2011, pe 15 ianuarie, de ziua poetului, este sărbătorită Ziua Culturii Naţionale.

Potrivit demersului legislativ, pe 15 ianuarie, autorităţile vor sprijini material şi financiar organizarea de manifestări cultural-artistice, iar Ministerul Culturii va elabora un ghid al acestora. Totodată, societăţile române de televiziune şi radiodifuziune trebuie să realizeze şi să includă în programele lor emisiuni dedicate acestei zile.

Foto: Ziua Culturii Naţionale – facebook

12
/05
/21

Editura Frontiera anunță apariția unui titlu de excepție: „Haiku siberian”, un roman grafic lituanian despre deportarea în Siberia a unui băiețel, Algis, împreună cu familia sa. Scris de Jurga Vilė și ilustrat de Lina Itagaki, romanul a impresionat lumea europeană a cărții încă de la apariția sa, în 2017.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Asociația Culturală Control N a lansat programul educațional Eu x 3 – ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni. Atelierele se desfășoară în perioada 12-30 aprilie 2021, în trei licee bucureștene: Liceul Teoretic “Ștefan Odobleja”, Liceul Teoretic Bulgar “Hristo Botev” și Liceul Teoretic Atlas.

22
/04
/21

Vineri, 23 aprilie, la ora 19.30, Editura Humanitas vă invită la a doua ediție a întâlnirilor „Merită să discutăm despre”. Vom avea de această dată un dialog cu oameni care au o experiență lungă în a crea ocazii în care copiii și adolescenții să se poată exprima, să aibă acces la cărți și lectură, la explicații în plus și ajutor la lecții.

21
/04
/21

Pe 25 aprilie 2021, de la ora 19.30, Radio România Cultural se alătură miilor de femei din toată lumea care vor citi prologul cărții „Rugăciune pentru Cernobîl”, a scriitoarei Svetlana Aleksievici, laureată cu Premiul Nobel în anul 2015.

20
/04
/21

Scriitorul israelian David Grossman este laureat al Berman Literature Prize pentru romanul Iti hayim meshek harbe (2019, traducere în limba suedeză de Natalie Lantz: Med mig leker livet, 2020), publicat și în limba română, în anul 2020, în colecția „Biblioteca Polirom”, cu titlul De mine viața și-a tot rîs, traducere din limba ebraică de Gheorghe Miletineanu.

20
/04
/21

Joi, 22 aprilie, la ora 19.30, profesorul de psihologie și neuroștiințe la Princeton Michael S.A. Graziano va fi invitat la un dialog #live #online, în limba engleză, cu Alexandru Babeș, conducătorul grupului de neurofiziologie senzorială în cadrul Departamentului de Anatomie, Fiziologie şi Biofizică, Facultatea de Biologie, Universitatea din Bucureşti, și Dragoș Iliescu, antreprenor și profesor universitar la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, specialist în psihologie organizațională și măsurare psihologică.