Dan C. Mihăilescu se întâlnește cu cititorii la showroom-ul eMAG din Crângași
https://www.ziarulmetropolis.ro/dan-c-mihailescu-se-intalneste-cu-cititorii-la-showroom-ul-emag-din-crangasi/

Uniţi de aceeaşi pasiune de a descoperi noi întâmplări şi personaje printre paginile unei cărţi, Dan C. Mihăilescu şi cititorii se întâlnesc astăzi, de la 19:00, la showroom-ul eMAG din Crângaşi, de pe şoseaua Virtuţii nr. 148.

Un articol de Liliana Matei|18 mai 2016

Realizatorul emisiunii „Cartea de la ora 5”, difuzată exclusiv online, își propune să îi cunoască în offline pe cei care îi sunt alături zi de zi și să discute despre câteva dintre cele mai frumoase lecturi de călătorie, aceasta fiind și tema evenimentului.

 
Dan C. Mihăilescu se așteaptă ca dialogul de astăzi dintre el și cititori să fie unul alert, mai ales că a sesizat această predispoziție a publicului din online de a împărtăși idei și opinii. „Un lucru e sigur: în trecerea de la TV pe Internet a scăzut sensibil vârsta celor care mă abordează pe stradă, în metrou, la librărie etc. În plus, de unde înainte primeam exclusiv aprecieri, acum predomină indicațiile de lectură. Dacă telespectatorul este îndeobște un receptacol pasiv, neutru, cititorul online este infinit mai predispus la interacțiune”, a declarat realizatorul emisiunii „Cartea de la ora 5”.

 
Cu toate că este văzut ca unul dintre cei mai influenți critici literari, Dan C. Mihăilescu recunoaște că fiecare întâlnire pe care o are cu cititorii îl învață câte ceva. „Fiecare public are învățămintele lui. După întâlnirile cu liceeni, plec mult mai optimist decât la venire, descoperind că sunt departe de-a avea mintea-n chiloţi, că au aceleaşi dileme, aşteptări şi ispitiri ca noi, bunicii lor, şi aceeaşi nevoie de afectivitate. Când sunt în mijlocul studenţilor, rămân încercănat de blazarea lor şi încerc un amestec amărui de invidie şi compasiune. Cât despre celelalte categorii de cititori, ele îmi aduc invariabil aminte că nu sunt decât un prestator de servicii, că numai o întâmplare fericită m-a pus în situaţia de a <<da lecţii>> de lectură şi că aş face bine să-mi recalibrez sistematic gustul, opţiunile, maniera de lectură ş.a.m.d”, a dezvăluit Dan C. Mihăilescu.

Despre proiectul „Cartea de la ora 5”

După o prezență îndelungată în televiziune, începând cu 1 februarie 2016, Dan C. Mihăilescu a acceptat o nouă provocare și s-a îndreptat spre online. Criticul literar este gazda emisiunii „Cartea de la ora 5”, difuzată începând cu ora 17:00, de luni până vineri. Titluri variate, idei de lectură şi opinii valoroase sunt lansate pasionaţilor de lectură prin noile canale de distribuție (site, Facebook și YouTube). Emisiunea este acum accesibilă unui public variat, în special segmentului de public tânăr.

 

Alături de publicarea zilnică a materialelor video de 5 minute, în cadrul cărora Dan C. Mihăilescu prezintă cititorilor câte o carte, pasionații de lectură pot alege în fiecare săptămână o carte pe care să o pună în discuție, postează recenzii proprii și pot discuta liber despre recomandări sau preferințe de lectură.

Pentru o mai mare interacțiune cu cititorii, proiectul online are și o componentă offline: întâlniri periodice în cadrul cărora vor dezbate preferințe de lectură sau noutăți editoriale.

12
/05
/14

Miercuri, 14 mai, la ora ora 17.00, în Sala „Mircea Vulcănescu” a Bibliotecii Naţionale a României, va avea loc o dezbatere pe tema „Limba exilată şi epistolele ei”, pornind de la cel mai recent volum semnat de Norman Manea, Plicuri şi portrete, ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, apărut de curînd la Editura Polirom.

07
/05
/14

La început, l-am văzut, cu adevărat, pe Florin Piersic Jr. pe scenă. Mi-a fost atunci greu să îl compar cu ceva cunoscut. Juca atât de firesc, felul în care dădea din mână, felul în care se mișca, într-o dezordine perfect controlată, totul îmi arăta că l-am întâlnit pe acela pe care îl căutam. Actorul.

05
/05
/14

T. O. Bobe, scriitorul care a dat acum zece ani „Cum mi-am petrecut vacanța de vară“, o carte de o forță de expresie, ba chiar și de un succes rareori egalate, T. O. Bobe, scriitorul care a revenit în 2011 cu „Contorsionista“, ne-a oferit un scurt interviu din care va rezulta că a scrie cărți în România echivalează cu a merge pe o sârmă imposibilă care arareori duce undeva.

02
/05
/14

Secolul XIX a reprezentat o perioadă ȋnsemnată ȋn istoria literaturii spaniole. Ocupația franceză din primele decenii a știrbit avȃntul creativ al spaniolilor. Ȋn 1833 ȋnsă, moartea lui Fernando VII a prilejuit instalarea romantismului prin scriitori ca Ángel de Saavedra sau José Zorrilla. Și cum iubirea a reprezentat dintotdeauna o sursă inepuizabilă de inspirație pentru romantici, ȋn anii 1800 au luat naștere numeroase opere valoroase din care se desprind povești diafane și drame psihologice inedite. 

30
/04
/14

În perioada 30 aprilie-18 mai 2014, Norman Manea, unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români şi cel mai tradus autor de limbă română, se va afla în România pentru mai multe întîlniri cu cititorii.

30
/04
/14

Admit: doar v-am ademenit cu acest titlu. Nu e ca și cum aș ști. Altfel, vă trimiteam ilustrate din Lanzarote sau ceva. Nu e cazul.

29
/04
/14

Librăria Humanitas de la Cişmigiu va găzdui astăzi (29 aprilie), de la ora 19.00, o nouă întâlnire a Clubului Cărţile Denisei, care va avea ca subiect cartea „Tabachera din Bagombo” de Kurt Vonnegut, aparută recent la editura Humanitas.

27
/04
/14

Rusia – controversată și ȋntinsă, țara marilor artiști și a marilor orgolii politice. Ar fi aproape imposibil să o cuprinzi ȋntr-o singură carte. Natalia Kliuceariova ȋși propune să-i capteze esența, sufletul alcătuit din frȃnturi de viață. Uneori triste, alteori posedȃnd o carismă neȋnțeleasă, piesele de puzzle se compun pentru a crea o Rusie ȋn care descoperi mereu ceva surprinzător.

26
/04
/14

Am citit abia acum, bărbat la 30 de ani, “De ce fierbe copilul în mămăligă” (Polirom, 2013). Am simțit, abandonându-mă unui entuziasm când insolent, când resemnat, inima îmbătrânindu-mi. Trăiesc de atunci ca și cum aș ști răspunsul la o întrebare care nu i-a fost pusă, de fapt, niciodată nimănui. M-am întâlnit cu Aglaja Veteranyi, autoarea, așa cum un drum îmbrățișează un alt drum la o răscruce.

19
/04
/14

Paisprezece titluri semnate de Gabriel Garcia Marquez au apărut în ultimii 20 de ani în România şi s-au vândut în peste 600.000 de exemplare, au declarat pentru agenţia Mediafax reprezentanţii editurii Rao, care deţine exclusivitatea la nivel naţional pentru operele scriitorului columbian.

18
/04
/14

Gabriel García Márquez a fost, așa cum rezultă și din scurtele ferpare întocmite ad-hoc în lumile noastre virtuale, cel mai popular, cel mai iubit scriitor al timpurilor noastre.

10
/04
/14

Astăzi, de la ora 18.30, la Librăria Dalles din Bucureşti, Editura Cartea Românească vă invită la aniversarea a 100 de ani de la naşterea poetei Maria Banus, eveniment marcat de apariţia a două volume inedite de memorialistică, Însemnările mele, disponibile şi în ediţie digitală.

09
/04
/14

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 1982, spitalizat pe 31 martie, din cauza unei infecţii pulmonare şi urinare, a fost externat marţi.

07
/04
/14

Dan Alexe a scris „Miros de roşcată amară şi alte povestiri” (Humanitas, 2014). Sunt puține paginile care se mai pot scrie de-acum la același nivel al limbii române în proza scurtă.