Dan Condurache: „Mai bine mori tu decât să moară actorul din tine“
https://www.ziarulmetropolis.ro/dan-condurache-mai-bine-mori-tu-decat-sa-moara-actorul-din-tine/

Actorul Dan Condurache, invitatul Iulianei Ciugulea la emisiunea „Conversaţii esenţiale“, spune că teatrul este o meserie care ucide, dar de care trebuie să rămâi tot timpul foarte foarte îndrăgostit.

Un articol de Corina Vladov|28 mai 2013

Actorul Dan Condurache, invitatul Iulianei Ciugulea la emisiunea „Conversaţii esenţiale“, spune că teatrul este o meserie care ucide, dar de care trebuie să rămâi tot timpul foarte îndrăgostit.

Interviul integral poate fi văzut sâmbătă, 1 iunie, la Digi24.

Iată şi alte declaraţii făcute de Dan Condurache:

„Teatrul trebuie slujit, în orice situaţie. Nu ai voie să te îmbolnăveşti, decât în ziua liberă, şi nici atunci. Părinţii trebuie să-şi aleagă ziua când să moară, pentru că fără prezenţa ta totală aici nu se poate nimic.“

„Este o meserie care ucide – când joci mult, când joci puţin, când joci prost, când joci bine, când nu joci deloc… Şi ucide începând cu cercul familiei, cu cercul prietenilor şi, la urmă, te lasă descoperit, rupt în bucăţi. Nu rămâi decât un fir de nisip, aşa. Rezistă cine poate.“

Dan Condurache

„Cred că trebuie să rămâi foarte foarte foarte îndrăgostit. Apoi, ajungi la iubire, iubirea se transformă în respect… ca într-o căsnicie de durată. E un lucru foarte greu să rămâi îndrăgostit, până la limita imposibilului chiar. Adică mai bine mori tu decât actorul din tine. Ceea ce e extrem de dur şi de greu de întreţinut… Să simţi de fiecare dată când urci pe scenă acelaşi gol în stomac e un lucru interesant ca experienţă umană.“

„Nu pot să decretez că a fost mai bine în alte perioade. Pentru că, dacă spui că a fost mai bine, se zice că eşti nostalgic. Dacă spui că e prost acum, se zice că nu te-ai adaptat… Trebuie să fie un efort conjugat ca spectatorul să fie adus în sala de teatru. Prin tot ce se poate, la nivel artistic şi avut grijă că s-au schimbat sensibilităţile, s-a schimbat gustul publicului. La Teatrul Mic cred că este o perioadă mai lungă de redefinire.“

„Noi, pe vremuri, nu voiam să vedem celebra serie BD. Dar abia apoi ne-am dat seama că acei actori, dacă s-ar fi născut pe orice alt meridian, ar fi fost mult mai tari decât mulţi alţi actori de comedie de afară. Dar, asta-i viaţa!“

20
/05
/24

„Ideea care m-a urmărit este că şansa picturii mele a fost tocmai dezavantajul de a trăi în Est şi de a participa la toate coşmarurile acestei epoci, care mă urmăresc obsesiv în drama picturii mele.”

20
/05
/24

A 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024, Cluj-Napoca) aduce un omagiu cinematografiei japoneze prin Focus Japonia, un program eclectic care reunește filme de referință din istoria cinemaului, cele mai apreciate producții recente, dar și ateliere și programe speciale.

17
/05
/24

„Furtuna“, spectacolul lui Robert Wilson de la Teatrul Național „Ivan Vazov“ din Sofia, jucat în sala mare a Teatrului Național „Marin Sorescu“ din Craiova, a deschis aseară un festival de elită care se încăpățânează să uimească, să educe, să unească oamenii, de 30 de ani încoace.

16
/05
/24

Cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră concurează pentru trofeele competițiilor internaționale ale celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care se va desfășura la Cluj-Napoca, între 14 și 24 iunie.

15
/05
/24

Peste 300 de spectacole de teatru de talie mondială, concerte, parade, ateliere, lansări de carte, instalații, călătorii VR vor împânzi întreg orașul Craiova și împrejurimile, în spații convenționale, dar și în cele mai inedite și neașteptate locuri.

14
/05
/24

Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu” din UNATC „I.L. Caragiale” prezintă vineri, 17 mai, ora 19.00, în Sala Cinema din UNATC, și duminică, 19 mai, ora 20, la cinema Elvire Popesco din București două programe noi de scurtmetraje proaspăt digitizate și remasteriza-te din arhiva universității.

10
/05
/24

Observator cultural – revista care, de 24 de ani, reflectă în paginile sale cele mai importante evenimente literare, artistice, sociale și politice, reprezentând un reper pe scena culturală românească – a ajuns la a XVIII-a ediție a Galei pe care o organizează anual la Teatrul Odeon, în demersul său de a oferi vizibilitate și recunoaștere literaturii române contemporane.

09
/05
/24

Cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se omagiază 100 de ani, Institutul Italian de Cultură, alături de Artexim, organizează la Ateneul Român luni, 13 mai 2024, ora 19:00, Gala Puccini.