De ce eu?, filmul lui Tudor Giurgiu despre procurorul Panait – proiecţii speciale
https://www.ziarulmetropolis.ro/de-ce-eu-filmul-lui-tudor-giurgiu-despre-procurorul-panait-proiectii-speciale/

Filmul despre procurorul Cristian Panait „De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu, va fi prezentat într-o versiune de lucru în cadrul unor proiecţii speciale, care se vor desfăşura la Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Cluj, în perioada 10 – 13 noiembrie.

Un articol de Petre Ivan|6 noiembrie 2014

Tudor Giurgiu a anunţat, miercuri, pe blogul său că va organiza săptămâna viitoare patru proiecţii speciale ale filmului „De ce eu?” (work-in-progress) în Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Cluj.

„Sunt curios cum vi se va pare, ce vă place sau ce nu v-a convins. Să discutăm după film despre România anului 2002, despre ce trăim azi şi ce va fi de-acum încolo. Despre sacrificii şi speranţă”, a scris Tudor Giurgiu

El a precizat că va fi o singură proiecţie a filmului în fiecare oraş. „Alături de mine, la Iaşi, Timişoara şi Cluj va fi Emilian Oprea, interpretul rolului principal. Şi Ionuţ Caras, la Cluj”, a spus Tudor Giurgiu.

În anunţul său, Tudor Giurgiu spune că nu va da interviuri presei şi susţine că nu îşi doreşte mediatizare. „Vrem doar să ne întâlnim cu o seamă de oameni şi să discutăm liber despre film”, precizează Tudor Giurgiu.

Tudor Giurgiu

Tudor Giurgiu

Proiecţiile speciale vor avea loc luni, de la ora 21.00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român – Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) din Bucureşti, marţi, de la ora 20.00, la Teatrul Naţional – Sala Cub din Iaşi, miercuri, la Timişoara (spaţiul şi ora proiecţiei urmează să fie stabilite), şi joi, de la ora 20.00, la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, notează Mediafax.

Preţul unui bilet la aceste proiecţii este de 10 lei.

În anunţul său, Tudor Giurgiu nu face nicio precizare referitoare la decizia de programare a acestor proiecţii speciale ale filmului despre procurorul Panait chiar în săptămâna de dinaintea turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, care urmează să se desfăşoare pe 16 noiembrie.

Tudor Giurgiu a declarat că pelicula despre procurorul Panait va fi trimisă la festivalurile internaţionale de film de la Berlin şi Sundance, precizând că lansarea în cinematografele din România ar putea avea loc la sfârşitul lunii februarie sau, cel mai probabil, la începutul lunii martie, anul viitor.

Teaserul filmului „De ce eu?”, cunoscut până de curând sub titlul de „Cristian”, începe cu textul scris: „Înainte de 21 decembrie 1989, Securitatea, poliţia politică a regimului comunist, avea un efectiv de 15.312 angajaţi şi beneficia de serviciile a peste 400.000 de informatori”.

„Îmi doream foarte mult să spun o poveste despre dezintegrarea unui om, cum poate un om normal, sănătos şi deştept şi admirat de toată lumea, cum poate în 20 de zile să devină o epavă”, spune Tudor Giurgiu.

Filmul îi are în distribuţie pe Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Mihai Smărăndache, Liviu Pintileasa şi Alin Florea.

Foto: De ce eu, Tudor Giurgiu – cinemagia

 

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.