Debut exploziv pentru JAZZ™ 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/debut-exploziv-pentru-jazz-2015/

Ediţia cu numărul 3 a festivalului timişorean de jazz, JazzTM, a început în forţă. De la artişti locali, până la nume mari din industrie, toţi au oferit publicului un spectacol pe cinste.

Un articol de Liliana Matei|5 iulie 2015

Vineri, la ora 20:00, timișorenii de la Brum au deschis spectacolul. Cu un sound ce îmbină armonios electroexperimentallive, muzică electronică, drum and bass și postdnb, pe alocuri presărat cu funk sau disco, cei trei i-au încântat pe cei prezenți cu patru dintre piesele prezente pe noul lor album, „Today”.

Publicul s-a entuziasmat când cei de la Aufgang au urcat pe scenă. Veniți pentru a doua oară în România, artiștii spun că apreciază multiculturalitatea Timișorei, pe care o consideră foarte aproape de ceea ce trăiesc în țările lor natale. „Nu ne place să fim etichetați. Eu am crescut 8 ani în Liban, după care m-am mutat, așa că sunt un mix de culturi. Ne plac clasicii, dar în același timp ne place și muzica electronică, hip hop-ul, avem și gusturi diferite. Totuși, am fost curioși și, de la muzica clasică am căutat și alte stiluri”, a spus Rami Khalifé, pianist și compozitor. Le place publicul român și își doresc să revină cât mai curând în țară.

Marcus Miller (foto sus), capul de afiș al serii, a prezentat albumul Afrodeezia, despre care spune că e o combinație a muncii lui de artist UNESCO pentru pace cu muzică. „Am încercat să găsesc muzicieni din diverse locuri de-a lungul Rutei Sclaviei: unii sunt din Africa, unii, din America de Sud, de exemplu. Am ajuns să colaborăm cu niște muzicieni din foarte multe părți ale lumii: Brazilia, de asemenea Trinidad, Caraibe. Am mai colaborat și cu muzicieni din sudul SUA. Așadar, multe călătorii, multă coordonare la programele tuturor dar, în final, recompensa a fost extrem de mare.Proiectul s-a concentrat, în principal, pe celebrarea puterii oamenilor de a trece peste situații dificile. Acesta e scopul! E uimitor, cum au trecut oamenii peste acea perioadă dificilă din viața lor (sclavia). Și nu doar africanii, fiecare rasă, fiecare om a experimentat opresiunea. Trebuie să fii puternic să treci peste asta, așa că este un mesaj foarte universal. Cred că asta e meseria noastră, ca muzicieni și artiști, să cunoaștem dificultățile noastre și să celebrăm schimbarea.” A fost primit în aplauzele tuturor, iar întreg spectacolul pe care l-a pus în scenă alături de trupa sa a fost de neuitat.

Așadar, iată că și cea de-a treia ediție a fetivalului JazzTM promite să fie una memorabilă, care va aduce în fața publicului cei mai îndrăgiți artiști din jazz.

JAZZ™ se desfășoară în Piaţa Victoriei din Timişoara în perioada 3-5 iulie 2015.
Accesul la JAZZ™ este gratuit.

FOTO: sebatataru.ro

07
/07
/16

Pentru a marca 260 de de la naşterea compozitorului W. A. Mozart, Centrul Cultural Casa Artelor organizează, la Bucureşti, prima ediţie a Festivalului Mozartissimo, în perioada 8-10 iulie. Evenimentul este cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile, şi se adresează tuturor bucureştenilor, iubitori ai muzicii clasice.

04
/07
/16

Între 23 septembrie și 1 octombrie 2016 Radio România organizează ediția a III-a a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo, singurul eveniment muzical internațional care își propune, din 2012, la fiecare 2 ani, să aducă în atenție profilul unic și excelența artistică a ansamblurilor simfonice radio din întreaga lume.

30
/06
/16

Summer Music Academy Sinaia, organizat de jmEvents, este un program internațional, constând într-o serie de master-classes la cele mai înalte standarde pentru vioară, violă, violoncel, flaut și muzică de cameră cu artiști de elită și profesori de la academii europene de prestigiu. A 5-a ediție, desfășurată la Sinaia, are loc în perioada 14 - 26 iulie.

27
/06
/16

Cu un program impresionant – Concertul nr.5 « Imperialul » și Simfonia nr. 7 de Bruckner -, Orchestra simfonică a Filarmonicii bucureștene, dirijorul german Gerd Schaller și pianistul israelian Alon Goldstein închid, joi 30 iunie și vineri 1 iulie, o stagiune care a cunoscut multe momente de vârf.

26
/06
/16

A fost idolul unei țări întregi. Adolescentele de la pension dormeau cu poza lui sub pernă, visând să devină artiste. „Prințul operetei românești” are astăzi bust în parcul Kisellef. O stradă din Bucureşti se numește „Nae Leonard” și un teatru din Galaţi îi poartă numele: Teatrul Muzical „Nae Leonard”.

24
/06
/16

Al Pacino, actorul în vârstă de 76 de ani, devenit o legendă a cinematografiei americane prin rolurile sale din filme precum "Nașul" sau "Scarface", se numără printre laureații celei de-a 39-a gale anuale a Kennedy Center Honors, cele mai prestigioase distincții culturale din Washington.

23
/06
/16

Am ascultat în ultimul timp mai multe discuri, semnate de nume dintre cele mai importante ale lumii interpretative contemporane. Și mi se pare esențial că fiecare dintre acești mari muzicieni spun prin înregistrările lor și o poveste interesantă pentru oamenii de astăzi; muzica, mai ales muzica clasică, nu este doar un prilej pentru clipe de liniște, ci și un pretext pentru a intra într-un univers destul de îndepărtat de obișnuitul nostru cotidian.

23
/06
/16

Omar Sosa va prezenta la Jazz Night Out cel mai nou disc al său, Ilé, o revenire muzicală la rădăcinile afro-cubaneze, pe scenă fiindu-i alături Leandro Saint-Hill -saxofon și flaut, Childo Tomas- bas și vocal, Ernesto Simson la tobe. Joi, 30 iunie, de la ora 20.00, la Sala Radio.