Decembrie ca o sărbătoare cu artificii, la Teatrul Metropolis: 14 spectacole în 21 de reprezentații
https://www.ziarulmetropolis.ro/decembrie-ca-o-sarbatoare-cu-artificii-la-teatrul-metropolis-14-spectacole-in-21-de-reprezentatii/

Anul 2022 se încheie cu o abundenţă de spectacole la Metropolis: comedii spumoase, spectacole „hrană pentru gânduri”, producţii cerute intensiv de public dar şi câteva spectacole pe care nu le-aţi mai văzut de mult.

Un articol de Cristina Enescu Aky|22 noiembrie 2022

Ambele săli ale teatrului din Str. Mihai Eminescu nr. 89 vă așteaptă cu o bogăție de spectacole în ultima lună a anului: producții ale UNATC ghidate de mâini regizorale versate, comedii care umplu sala de voie bună dar lasă și frânturi de gânduri în urmă, povești în care se reflectă viața așa cum doar într-o sală de teatru ea se poate regăsi: cu detașare și relaxare, cu tihna spectatorului. Alegeți-vă așadar un cadou din cele cu care vă așteptăm, cu inima plină și scena vibrândă, la Teatrul Metropolis.

 

Joi 1 decembrie, ora 19:00 – Sala Olga Tudorache

BRAINSTORM

Adaptare după Ned Glaiser, Emily Lim și Company Three de Diana Mănăilă

Regia: George Lepădatu. Scenografia: Ana-Maria Mănăilă. Coregrafia: Teodora Velescu

Cu: Daniel Stănciucu, Andrei Marius Barbu, Alexandra Oiște, Adrian Ionescu, Kiki Simion, Diana Mănăilă, Irina Sibef, David Mandache, Răzvan Mîndruță, Sven Răducanu, Jawad Shahbazimoghadam

Durată: 2h

În regia semnată de George Lepădatu, „Brainstorm” vine în fața publicului cu mai multe tipuri de adolescenți. Sânzi, Aron, Elisa și toți ceilalți au însă în comun o serie de trăsături tipice perioadei prin care trec: dezordinea, confuzia, sentimentul de a nu fi înțeles, nevoia pronunțată de afecțiune, dorința de independență, dar și dorința de a fi în centrul atenției etc. Scenografia realizată de Ana-Maria Mănăilă creează un cadru sigur, pentru acești adolescenți nesiguri, aflați într-o etapă greu de înțeles și pentru cei din jur, și pentru ei înșiși. Pentru adolescenți, lumea abia prinde contur, sensurile se configurează greoi și ezitant, personalitatea are, în mod clar, tendințe egocentrice. Trăind un fel de prelungire a copilăriei ce nu se lasă înlocuită de o maturitate care aduce altă perspectivă, protagoniștii ilustrează cu umor și empatice comportamentul tipic adolescenților. (Bilete aici.)

 

Joi 1 decembrie, ora 20:00 – Sala Centenar

Duminică 4 decembrie, ora 20:00 – Sala Centenar

CALIFORNIA SUITE de Neil Simon

Regia: Andrei Huțuleac. Costumele: Ariana Miron Presan. Decorul: concept colectiv

Cu: Dan Rădulescu, Corina Moise, Nicoleta Hâncu, Sorin Miron, Ariana Miron Presan

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Durată: 1h 30min

Sejurul turiștilor din „California suite” nu a fost prea reușit, dar spectacolul nu este în aceeași categorie. Nici nu avea cum să fie altfel cu o asemenea distribuție, cu actori care lucrează împreună de ani de zile, iar ghidați de Andrei Huțuleac, au creat încă un spectacol de văzut, bifat, și poate de reîntors cândva cu alți prieteni. Pentru cine a văzut spectacolul la Buzău, în cadrul Festivalului „BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU” ne bucurăm, iar pentru cei care l-au ratat, nu le rămâne decât să ia trenul până la București și să-l vadă. (Citiți o cronică aici.)

 

Vineri 2 decembrie, ora 19:00 – Sala Olga Tudorache

Sâmbătă 3 decembrie, ora 19:00 – Sala Olga Tudorache

UN CUPLU CIUDAT de Neil Simon

Regia: Adelaida Zamfira

Cu: Teodora Moscal, Bianca Nițu, Mara Baboianu, Andrada Ionescu, Iasmina Crețoi, Robert Brage, Vlad Jora, Ionut Mircea Pandele, Toria Drăgulescu, Victoraș Matei, Georgiana Herciu

Durată: 1h 40min

Șase prietene se întâlnesc în fiecare vineri seară având ca pretext un joc de cultură generală, pentru a vorbi, de fapt, despre problemele lor, care gravitează în jurul bărbaților: căsnicie, divorț, relații eșuate sau șanse ratate. Subiectele dezbătute sunt tratate cu umorul specific lui Neil Simon, care surprinde întotdeauna comicul vulnerabilității naturii umane.

Spectacolul este o adaptare a variantei feminine scrisă de Neil Simon în 1985, dar spectatorul de azi se va regăsi cu siguranță în această variantă pusă în scenă la Teatrul Metropolis de Adelaida Zamfira. (Bilete aici.)

 

Vineri 2 decembrie, ora 20:00 – Sala Centenar

DUMNEZEUL DE A DOUA ZI de Mimi Brănescu

Dumnezeul de a doua zi

Regia: Claudiu Goga. Scenografia: Ștefan Caragiu

Cu: Mirela Oprișor și Vlad Zamfirescu

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani!

Durată: 1h 30min

Două personaje își spun alternativ povestile. Mărturisirile lor curg în mod paralel, fiecare fiind blocat în propria realitate: pentru El (Vlad Zamfirescu), aceasta cuprinde activități de rutină desfășurate în spațiul prozaic al unui apartament de bloc; pentru Ea (Mirela Oprișor), o dimensiune străină, abia sugerată de simboluri subtile – o fâșie ca un drum negru sau un troller bleu-ciel.

Monoloagele acestora compun cronica unei relații în care nu au fost implicați doar El și Ea, ci și prezențele nevăzute ale tuturor celor care le-au marcat existențele înainte să se cunoască cei doi. (Bilete aici.)

 

Sâmbătă 3 decembrie, ora 20:00 – Sala Centenar

Luni 12 decembrie, ora 20:00 – Sala Centenar

DOMNUL IBRAHIM ȘI FLORILE DIN CORAN după Eric Emmanuel Schmitt

Traducerea, dramatizarea și regia: Chris Simion Mercurian

Scenografia: Maria Miu

Cu: Marian Râlea, Vlad Logigan, Claudiu Bleonţ / Gavril Pătru, Alma Lascu, Magda Catone / Elena Penescu, Dana Rusu

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani!

Durată: 2h

„E o poveste despre prietenie și despre sufletele care nu se despart niciodată. Nu putem să pierdem acest respect pe care ni-l datorăm unul altuia. Pot să spun că este o poveste la fel de suavă ca șnurul nostru de mărțișor, motiv pentru care am și considerat că e bine să jucăm acest spectacol tocmai pe 1 martie. Va fi un teatru de prim-plan, ceea ce poate ne și sperie puțin pe noi, actorii, pentru că adevărul va trebui să iasă la lumină foarte mult prin expresiile noastre. Dar în orice caz este o poveste frumoasă despre viață și moarte ca o plecare spre necuprins, o poveste sensibilă, care trebuie văzută. (Bilete aici.)

 

Miercuri 7 decembrie, ora 20:00 – Sala Centenar

Joi 8 decembrie, ora 20:00 – Sala Centenar

LECȚII DESPRE IUBIRE ȘI CREIER de Alina Grigore

Coordonator:  clasa prof. univ. Mircea Gheorghiu, drd. Alina Grigore

Scenografie: Șteff Chelaru

Cu: Paul Tripon/ Alex Dediu, Ana-Maria Nicu/ Macrina Bârlădeanu, Valentin Gheorghe, Oana Zară, Ana Bumbac/ Anastasia Jinga, Cătălin Gheorghițoiu/ Silviu Bucătaru, Ana Bodea/ Mara Oprea, Valentin Sichim, Mihaela Aniței

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Durată: 1h 30min

„Încă și mai vizibil ca în viața de dincolo de scenă, personajele din „Lecții despre iubire și creier” se pierd și se regăsesc, mai mult sau mai puțin, își vindecă și își iartă reciproc rănile – sau, uneori, le adâncesc iremediabil -, și viața merge mai departe la fel, dar totuși cu totul altfel. Iar publicul iese de la acest spectacol cu cel puțin un zâmbet și sufletul ceva mai cald.

Vă recomand acest spectacol ca o gură de aer proaspăt de teatru și de viață. Aer poate la început neobișnuit, straniu de respirat, dar care vă poate arăta o față mai rară dar prețioasă a scenei: teatrul făcut de oameni absolut îndrăgostiți de el.” (Bilete aici.)

 

Vineri 9 decembrie, ora 19:00 – Sala Olga Tudorache

Duminică 18 decembrie, ora 15:00 – Sala Olga Tudorache

WEEKEND COMEDY de Janne și Sam Bobrick

 

Regie: Dragos Câmpan. Scenografie: Iulia Gherghescu

Cu: Florin Busuioc, Adelaida Zamfira, Ioana Marcoiu, Cristian Popa

Durată: 2h

O comedie savuroasă care ne reamintește, cu duioșie și înțelepciune, de lucrurile cu adevărat importante. Cu această piesă, Sam Bobrick – autorul a zeci de piesă de succes printre care „Cafeneaua” sau „Crima de la Howard Johnson” – demonstrează din nou de ce este considerat unul din părinții comediei moderne americane. (Bilete aici.)

 

Duminică 22 decembrie, ora 16:00 – Sala Olga Tudorache

DRAGOSTEA DUREAZĂ TREI ANI după Frederic Beigbeder

Traducerea, dramatizarea și regia: Chris Simion Mercurian

Cu: Tudor Aaron Istodor, Mirela Zeța, Andreea Șovan/Antoaneta Cojocaru, Vlad Logigan

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Durată: 1h 20min

9,99% dintre spectatori trăiesc povestea spectacolului deși nu au curajul să o recunoască.

Un spectacol cu multă ironie și umor. Râzi de mori 1 h 45 min, după care plângi o viață întreagă! Un spectacol care nu te lasă indiferent. Dacă esti căsătorit ai toate șansele să divorțezi. Dacă încă nu te-ai căsătorit… poate că nu o să o mai faci niciodată. Dacă ești divorțat îți reamintești cum a fost când erai căsătorit…. Iar dacă nu ești în nici una din cele trei situații… tot o să te regăsești cu siguranță în această piesă.

„Un spectacol postmodern, recomandat spectactorilor dezinhibați și lipsiți de prejudecăți, un spectacol neconvențional, care anulează limita dintre actori și spectatori. De fapt nu e un spectacol, e viața fiecăruia” – Chris Simion-Mercurian. (Bilete aici.)

 

Duminică 11 decembrie, ora 20:00 – Sala Centenar

TRANSPORT DE FEMEI după Steve Gooch  

Coordonator: Conf. univ. dr. George Ivașcu

Cu: Raluca Cornea, Anamaria Codiță, Diana Bălăucă, Mihaela Ducu, Sara Cuncea, Elena Moldovan, Tudor Bojin, Bogdan Gheorghe, Lorin Presecan, Dragoș Stoica, Isabela Chitosca, Ștefan Voicu

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 12 ani!

Durată: 1h 30min

O pledoarie pentru umanitate și, poate în primul rând, o meditație despre condiția umană, cunoscutul text al lui Steve Gooch, care continuă să-i atragă pe creatorii de teatru la decenii bune după ce a fost scris, reprezintă acum baza unei montări ce emoționează spectatorii. Pe de o parte, datorită poveștii, care ridică întrebări grave despre ființa umană, supraviețuire și solidaritate, pe de altă parte, grație realizării artistice, care pune în lumină, cu abilitate și generozitate, calitățile tinerilor artiști. (…) Se observă că, deși ne propune o poveste care se desfășoară în vremuri apuse, există un mesaj universal despre omenie și umanitate pe care artiștii îl păstrează tot timpul în prim-plan, subliniind fațetele sufletului omenesc și, deopotrivă, nedreptatea socială. Omul ca jucărie a destinului și, într-un fel sau altul, ca victimă a istoriei constituie una dintre temele grave pe care „Transport de femei”, producție a Teatrului de Tineret Metropolis, le pune în discuție prin mijloacele teatrului. (Bilete aici.)

 

Marți 13 decembrie, ora 19:00 – Sala Centenar

Joi 15 decembrie, ora 20:00 – Sala Centenar

ÎN REPUBLICA FERICIRII de Martin Crimp 

Regie: Vlad Massaci. Coregrafie: Silvia Călin. Muzica: Cristina Juncu. Scenografie: Cosmin Stancu

Distribuție: Alexandru Tudor / Ciprian Loghin, Oana Jipa, Adrian Ionescu, Teodora Dincă / Ruddy Nica, Ioana Brumar / Mădălina Borș, Ioana Beatrice Tănasă / Simona Pustianu, Diana Dănilă, Răzvan Mîndruță

Durată: 2h

(Bilete aici.)

 

Joi 15 decembrie, ora 20:00 – Sala Olga Tudorache

Sâmbătă 17 decembrie, ora 15:00 – Sala Olga Tudorache

ULTIMII de Mimi Brănescu

Regia: Mimi Brănescu. Scenografie: Maria Tache, Andreea Beșliu, Adela Pârvu. Costume: Maria Tache

Cu: Adrian Titieni, Emanuel Pârvu, Andreea Mateiu, Conrad Mericoffer

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani!

Durată: 1h 55min

„Ultimii” e un spectacol pe care probabil unii îl vor savura ca pe o comedie tivită cu fire de amărăciune și drame familiale, alții vor observa mai degrabă abundența limbajului frust, nu de puține ori destul de dur și momentele în care povestea și interpretarea celor trei actori mai tineri parcă nu se încheagă, alții poate vor aprecia combinația tuturor acestor elemente. Spectacolul este o bucată de viață transpusă pe scenă, așa cum e viața: cu umor și dramă, cu ratări și momente de triumf (ambele trecătoare), cu personaje și povești mai mult sau mai puțin credibile și atractive, în care cu siguranță fiecare poate regăsi măcar frânturi din sine. Câte sacrificii sau victime sunt permise și acceptabile pentru atingerea fericirii personale, cum se pot vindeca relațiile cu cei apropiați atunci când lucrurile scapă de sub control, ce contează mai mult – adevărul și dreptatea sau fericirea și liniștea interioară – la aceste întrebări și la multe altele cei patru nu reușesc să găsească răspunsuri clare de-a lungul spectacolului, lăsând această sarcină mai degrabă în seama publicului, fiecare putând răspunde de fapt doar pentru sine. (Bilete aici.)

 

Vineri 16 decembrie, ora 20:00 – Sala Centenar

Sâmbătă 17 decembrie, ora 20:00 – Sala Centenar

FAT PIG de Neil LaBute

Regia: Andreea Vulpe. Traducerea: Irina Velcescu.

Cu: Andrada Ionescu, Reka Kovacs, Miron Gheorghe, Mara Baboianu, Iasmina Crețoi, Grațiela Voicu, Valeriu Ilisie, Iulian Chelmu, Georgiana Herciu, Teodora Moscal, Bianca Nițu, Vlad Jora, Cristina Dănciulescu, Denisa Dutcovski, Miruna Soare.

Durată: 1h 40 min

O comedie excelentă care vorbeşte cu ironie şi umor despre obezitate şi prejudecăţi.

Bucharest Comedy WeekCu o distribuţie de excepţie din care fac parte Andi Vasluianu, Roxana Vermesan, Irina Velcescu şi Vlad Zamfirescu, spectacolul de teatru s-a bucurat întotdeauna de reacţii foarte bune, jucându-se de fiecare dată cu casa închisă. (Bilete aici.)

 

Duminică 18 decembrie, ora 20:00 – Sala Centenar

BAD JEWS de Joshua Harmon

Regie și scenografie: George Lepădatu

Cu: Adrian Ionescu, Cristina Simion, Răzvan Mîndruță, Diana Mănăilă

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Durată: 1h 40min

În noaptea de după înmormântarea bunicului, trei veri intră într-un conflict verbal (și, uneori, chiar fizic). Într-un colț se află Daphna, o „evreică adevărată”, dar cam schimbătoare, sigură pe sine și de neclintit. În celălalt colț se află vărul ei, Liam, un tânăr la fel de încăpățânat, dar lipsit de convingeri religioase, împreună cu iubita lui, o shiksa, Melody. La mijloc rămâne fratele lui Liam, Jonah, care încearcă să rămână în afara conflictului. Când Liam se autoproclamă moștenitorul medalionului chai al bunicului lor, se dă startul unei încăierări pline de orgoliu și situații comice, totul în numele familiei, credinței și moștenirii. (Bilete aici.)

 

 



18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]