Dem Rădulescu, Jean Constantin şi Gheorghe Cozorici, de ziua României, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/dem-radulescu-jean-constantin-si-gheorghe-cozorici-de-ziua-romaniei-la-tvr/

Televiziunea Română programează, în această seară, două filme autohtone – un prilej pentru cinefili de a revedea „la lucru” o serie de mari actori dispăruţi. Astfel, pe TVR 2, de la ora 19.00 puteţi vedea comedia Expresul de Buftea-România (1978), pentru ca două ore mai târziu, pe TVR 1, să ruleze Capcana Mercenearilor, un film regitaz de Sergiu Nicolaescu în anul 1981.

Un articol de Petre Ivan|1 decembrie 2014

Dem Rădulescu, Jean Constantin, Puiu Călinescu, Gheorghe Cozorici, Sergiu Nicolaescu şi mulţi alţii, în această seară, la TVR.

De la ora 19.00, pe TVR 2, puteţi vedea filmul Expresul de Buftea, o comedie românesc din 1979, regizată de Haralambie Boroș. Filmul este unul neconvenţional, fiind alcătuit din conversațiile unor călători cinefili în drum spre studiourile cinematografice de la Buftea. Acestea sunt întrerupte de prezentarea mai multor secvențe din pelicule românești realizate în perioada 1927-1977.

De la ora 21.10, pe TVR 1, începe Drama “Capcana mercenarilor”, o producţie 1981, în regiu lui Sergiu Nicolaescu.

În iarna lui 1918, cu puţin timp înaintea Marii Uniri de la 1 Decembrie, ţăranii unui sat din Ardeal sunt acuzaţi pe nedrept de incendierea fabricii şi depozitului de cherestea aparţinând baronului von Görtz.

Mercenarii angajaţi de acesta urmează să împuşte câte un om din fiecare casă a satului şi singurii care îndrăznesc să-i înfrunte sunt soldaţii unui mic detaşament al armatei române, condus de maiorul Andrei. După o luptă crâncenă, pe viaţă si pe moarte, mercenarii sunt decimaţi.

Foto: Dem Rădulescu, Jean Constantin, Expresul de Buftea şi Capcana mercenarilor – cinemagia

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.