„Desene dintr-o axă îndepărtată”, expoziție temporară la Muzeul Colecțiilor de Artă
https://www.ziarulmetropolis.ro/desene-dintr-o-axa-indepartata-expozitie-temporara-la-muzeul-colectiilor-de-arta/

Muzeul Naţional de Artă al României şi Institutul Cultural Maghiar organizează expoziţia „Desene dintr-o axă îndepărtată”, semnată de artistul Részegh Botond. Aceasta este deschisă publicului din 11 martie, la Muzeul Colecţiilor de Artă (Calea Victoriei nr. 111), şi va putea fi vizitată până pe 18 aprilie 2021.

Un articol de Liliana Matei|15 martie 2021

Artistul Részegh Botond, absolvent al Universității Naţionale de Artă din Bucureşti, la clasa de grafică a maestrului academician Mircia Dumitrescu, propune o incursiune în spațiul creator, cu provocările și constrângerile sale interioare, suprapuse peste cele de nouă factură.

Desene dintr-o axă îndepărtată reprezintă o serie de lucrări de grafică, în cea mai mare parte, dar și un număr de pânze de mari dimensiuni, elaborate în perioada lunilor de carantină.

Galeriile de siluete antropomorfice minimaliste compun, structurează și conferă traseului expozițional un tempo specific, narând vizual o experiență autobiografică definită de un context extrem de precis: carantina. Acestea au versatilitatea care le-ar permite să funcționeze asemenea unor cadre din storyboard-ul unui «thriller psihologic» despre «ce s-ar putea întâmpla într-un atelier, în pandemie».” dezvăluie Ana Negoiță, curatoarea expoziției.

„Deschidem anul expoziţional 2021 cu un proiect mult aşteptat de public. Am ales ca prima expoziţie din an să fie dedicată artei contemporane şi să arătăm publicului artă creată recent, în timpul pandemiei. Selecția lucrărilor pune accentul pe expresia diferitelor stări de spirit pe care artistul creator le-a resimţit în această perioadă de pandemie, de comunicare cu sine. Ne onorează să avem ca parteneri în acest curajos demers o instituţie de prestigiu, Institutul Cultural Maghiar, de care ne leagă, de-a lungul timpului, organizarea unor expoziții temporare importante”, declară Cristina Verona Tobi, manager interimar MNAR.

11 martie – 18 aprilie 2021

Muzeul Colecţiilor de Artă, Calea Victoriei nr. 111

Program de vizitare: miercuri-duminică, interval orar 10 – 18

Bilet acces: 12 lei

 

 

 

25
/07
/16

București Mall prezintă expoziția Instalart/ Obiect/ 004, ce reunește șase proiecte de design destinate mediului urban, realizate de cunoscuți designeri și arhitecți români. Expoziția, lansată în cadrul unui vernisaj pe 21 iulie, rămâne la București Mall până pe 9 august, când se va muta în Plaza România, pentru alte 3 saptamani.

22
/07
/16

O expoziţie de fotografii intitulată “Pe urmele eroilor din Primul Război Mondial” va fi organizată, în perioada 25-31 iulie, de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, în foaierul Sălii Eforie a Cinematecii Române. Evenimentul se înscrie în seria de manifestări prilejuite de aniversarea împlinirii unui secol de la intrarea României în prima conflagraţie mondială. Intrarea este liberă.

08
/07
/16

Sâmbată și duminică, pe 16 și 17 iulie, cele mai înverzite locuri din centrul capitalei, Grădina Verona, J’ai Bistrot și Grădina Sticlarilor, se deschid pentru publicul din oraș cu activități informative și reacreative, produse și meșteri care manifestă alternativa organică a vieții de oras: ORGANIC DAYS – festival de trai simplu, frumos și sănătos.

30
/06
/16

Două lucrări ale românului Adrian Ghenie au fost vândute, zilele trecute, cu o sumă totală care depășește 2 milioane de lire sterline, în cadrul unei licitații de artă contemporană organizate de Casa Sotheby's din Londra.

29
/06
/16

În campania de susținere a subscripției naționale pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși „Cumințenia pământului” se implică, începând de astăzi, trei celebrități de calibru din sportul românesc: Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi și Ilie Năstase. Celor trei legende li se alătură în acest demers vedeta de televiziune Virgil Ianțu

27
/06
/16

Noul proiect cinematografic al lui Radu Jude, un documentar dedicat colecției Costică Acsinte , combină aproximativ 2000 de fotografii din cele 7500 ale colecției lui Acsinte și diverse materiale din Arhiva Națională de Filme și din Arhiva Societății Române de Radiodifuziune. Născut la 4 iulie 1897, în comuna Perieți, județul Ialomița, Costică Acsinte este unul din eroii Primului Război Mondial.

27
/06
/16

În urmă cu un secol, în noaptea de 27 spre 28 iunie (1916), în camera-atelier de la parterul casei sale de pe actuala stradă Mendeleev, se stingea din viaţă pictorul Ştefan Luchian. Era casa pe care reuşise să o cumpere din banii câştigaţi de pe urma profesiei sale de „proletar al penelului” sau de „zugrav” după cum singur se definea.

24
/06
/16

"Femme Assise" (1909), una dintre primele picturi cubiste ale lui Pablo Picasso, s-a vândut, zilele trecute, cu suma de 43,2 de milioane de lire sterline (63,4 milioane de dolari) în cadrul unei licitații organizate de casa Sotheby's din Londra, cu aproape 20 de milioane de dolari mai mult decât estimarea inițială