Despre familia tradițională cu actorii din „Secretul Fericirii” 
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-familia-traditionala-cu-actorii-din-secretul-fericirii/

În iureşul creat de Ordonanţa de Urgenţă privind redefinirea familiei în Constituţie, misiune eşuată de altfel, actorii din „Secretul Fericirii”, filmul românescce va intra în cinematografe pe 19 octombrie 2018, explică ideea de familie şi relaţiile de cuplu, în general, în viziunea lor.

Un articol de Petre Ivan|13 octombrie 2018

Interviu cu TheoMarton și Irina Velcescu

Din punctul vostru de vedere, de ce e atât de controversată ideea de familie tradițională?

Irina: Ce se întâmplă acum se numește Divide et Impera. Ia certați-vă voi între voi și nu vă mai gândiți un timp la problemele justiției, la grațieri, la alegerea unui procuror general… Și se pare că funcționează perfect, din păcate.

Theo:În primul rând, am convingerea că această controversă e o temă falsă. Iar în al doilea rând, cred că această pârghie este utilizată într-un loc foarte sensibil, şi anume în mijlocul unui concept cu semnificaţii diferite pentru mulţi dintre noi: familia poate fi cea în care te naşti, cea în care creşti, sau cea pe care o alegi.

Raportându-vă la voi, cât de multă liberate vă doriți în relația de cuplu?

Irina: Dacă simți că o relație îți îngrădește libertatea, atunci ceva nu e în regulă. Dacă fac sau nu fac un lucru, este pentru că iubesc, nu pentru că nu am voie.

Theo:O altă iluzie, noţiunea de libertate. Consider că suntem pe atât de liberi pe cât ne permitem să fim, în raport cu educaţiaşi convingerile noastre. Într-o relaţie, libertatea se negociază continuu, pentru că şi regulile se actualizează constant, iar acest „joc” poate avea sens atâta vreme cât există reciprocitate şi regulile sunt respectate de ambele părţi.

 Și cât de multă puteți să acordați?

Irina:Ofer toată libertatea. Nu îmi place să constrâng și nici să fiu constrânsă.

Theo:Cred într-o formă de reciprocitate. Cred că şi în „economia relaţiei” trebuie reglată cererea cu oferta.

 În opinia voastră, care acțiuni din cadrul unei relații demonstrează încrederea?

Irina:Să nu ai nevoie săîntrebi.

Theo:Ar trebui să existe un fel de bucurie, o anumită calitate a prezenţei în cuplu. Iar atunci simţi că faci parte din universul celuilalt şi nu mai ai nevoie de dovezi. Când această stare se alterează, face loc unor sentimente mai puțin plăcute, printre care și neîncrederea.

 Dar, infidelitatea cum o explicați?

Irina:Sper sa nu fie cazul să explic asta în relația mea. Și nici să primesc explicații.

Theo:Cauzele infidelităţii pot fi foarte diferite. Însă, de cele mai multe ori, cred că infidelitatea se naşte din dorinţa de a evada temporar dintr-o poveste pe care, de altfel, o construim pas cu pas, şi care răspunde nevoilor personale până într-un punct, după care începe să ne fie insuficientă, pentru că de fapt natura noastră ne împinge continu să ne depăşim limitele.

Merită să îți salvezi relația după infidelitate?

Irina: Am vazut relații distruse de infidelități. Pe de alta parte, am văzut relații care țin,în ciuda sau poate chiar datorită infidelităților. Depinde cât de mult iubești.

Theo:Din nou, acea dorință de a fi, de a construi împreună e indicat să existe în ambele „tabere”. Cred că depinde mult și de natura infidelităţii. În situația în care cuplul mai poate privi în aceeași direcție, poate că merită să fie salvat.

În spiritul acestei idei actorii „Secretul Fericirii” au realizat și o parodie:

Secretul fericirii”este o producție MovieProduction Entertainment, iar producător este Cristina Dobrițoiu. Filmul intră în cinematografe din 19 octombrie 2018.

„Secretul Fericirii”a fost prezentat în premieră mondială la TIFF 2018 (Selecție oficială, secțiunea Zilele filmului românesc, clasat pe locul 2 în preferințele publicului, după „Un pas în urma serafimilor”, regizat de Daniel Sandu, 2017) și a fost declarat câștigător la mai multe festivaluri internaționale de film.

Foto: „Secretul Fericirii” – facebook

10
/06
/21

„Hai, să vorbim despre viață!” de Ana Sorina Corneanu, desemnată Cea mai bună piesă a anului 2019, la Concursul de Dramaturgie organizat de UNITER, este viitoarea premieră a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, programată pentru seara de 13 iunie 2021, de la ora 20.00, la Sala Atelier.

10
/06
/21

„Întregalde”, cel mai nou lungmetraj regizat de Radu Muntean („Alice T.”, „Hârtia va fi albastră”, „Marţi, după Crăciun”) a fost selecționat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, ce are loc între 6-17 iulie 2021.

09
/06
/21

România este reprezentată în acest an la Festivalul de la Cannes de două lungmetraje şi două scurtmetraje, la care se adaugă prezenţa lui Cristian Mungiu în fruntea juriului secţiunii "Săptămâna Criticii". Un moment important pentru cinematografia română.

08
/06
/21

După mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și 10 ani de pre-producție, cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră, va fi lansat pe marile ecrane, în premieră absolută, în Piața Unirii open-air, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 23 iulie - 1 august), în prezența echipei.

08
/06
/21

În paralel cu cea de-a 14-a ediție a festivalului One World Romania, se va desfășura și o nouă ediție Kinedok, programul ce promovează filmul documentar în spatii neconventionale din șapte țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Norvegia, Bulgaria și România.

07
/06
/21

Apariția misterioasă a unui monolit tulbură liniștea unei comunități dacice în campania de imagine a celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021). Spotul semnat de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves, după un concept creat de echipa TIFF, surprinde un fenomen bizar petrecut în urmă cu mai bine de 2000 de ani în locul unde se află astăzi orașul Cluj-Napoca.

04
/06
/21

La Civil de Teodora Ana Mihai a fost ales în selecția oficială a Festivalului de la Cannes, 2021, în secțiunea ‘Un Certain Regard’. Director de imagine este românul Marius Panduru (autor al imaginii filmelor “Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, “Polițist adjectiv”, “Closer to the Moon”, “Aferim!” sau “Eu când vreau să fluier, fluier”).

04
/06
/21

Levente Molnár este nominalizat pentru premiul cel mai bun actor la Premiile Naționale de Film – Ungaria 2021 ( Magyar Mozgókép Díj ), pentru rolul Bálint Grassai, jucat în filmul Hasadék / Ravine, debutul regizoral în lungmetraj al regizorului maghiar Balázs Krasznahorkai. Decernarea premiilor și proiectiile de gala, vor avea loc în cadrul Magyar Mozgókep Fesztivál 2021 - Balatonfüred – Veszprém www.mozgokepfestival.hu

03
/06
/21

Bucuria revenirii la cinema s-a simțit din plin de 1 iunie, când un număr impresionant de părinți și copii au ales să își petreacă ziua liberă în fața marilor ecrane de la Cineplexx, unde au fost ocupate aproape toate scaunele disponibile la majoritatea filmelor din program, în condițiile restricțiilor în vigoare.

03
/06
/21

În 2021, One World România revine cu peste 60 de filme de lungmetraj și scurtmetraj din întreaga lume, majoritatea în premieră națională. Festivalul se va desfășura fizic, la București, între 11 și 20 iunie, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și alte locații indoor și outdoor din Capitală și online în toată țara, între 21 și 27 iunie. Tema principală din acest an surprinde instanțe diferite ale feminității și feminismului din întreaga lume, din diverse culturi, straturi sociale și epoci diferite.

03
/06
/21

Proiectul „Verde-n față”, implementat de asociațiile Bloc Zero și Mai Mult Verde și susținut de HeidelbergCement România, continuă în luna iunie cu o caravană de film și acțiuni de protejare a mediului. Proiecțiile de film vor avea loc în aer liber și vor fi dublate de evenimente de ecologizare și de amenajare a unor spații de colectare separată.

02
/06
/21

PREVIEW S-au redeschis cinematografele, s-au reluat premierele de filme româneşti şi străine şi reîncep festivalurile. Luna iunie e bogată în evenimente cinematografice, aproape ca în vremurile bune, de dinainte de pandemie, aşa că Ziarul Metropolis face câteva recomandări, pentru a vă ghida mai uşor.