Despre oameni si oi / Rams
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-oameni-si-oi-rams/

Să revenim la oile noastre! Transilvania Film aduce pe ecranele cinematografelor din România Despre oameni şi oi / Rams, o tragi-comedie islandeză despre doi fraţi care nu şi-au mai vorbit de patru decenii. Filmul regizat de Grimur Hakonarson a câştigat Un Certain Regard, la Cannes Film Festival 2015 şi premiul publicului la TIFF 2015.

Un articol de Petre Ivan|11 februarie 2016

Backgroundul de film documentar al regizorului islandez își spune cuvântul într-o poveste simplă, dar extrem de emoționantă, născută din încăpățânarea care îi caracterizează pe fermierii islandezii.

Viața bărboșilor mucaliți se desfășoară previzibil, într-o apropiere simbiotică cu prietenii și partenerii lor de viață, oile. Hakonarson povestește că ideea filmului a plecat din propria experiență cu oamenii din zonele rurale din Islanda.

Părinții lui fuseseră crescuți la țară, unde regizorul a lucrat vară de vară până la vârsta de 17 ani, timp în care și-a format o sensibilitate pentru genul de povești, personaje și limbaj vizual specifice Islandei rurale.

Despre oameni și oi  – SINOPSIS

Într-o vale izolată din Islanda, Gummi și Kiddi trăiesc unul lângă celălalt, împărțind o turmă de oi de rasă pură, considerată una dintre cele mai bune din țară. Cei doi sunt premiați constant pentru berbecii lor.

Cu toate că împart pământul și stilul de viață, frații nu și-au mai vorbit de patru decenii. Atunci când o boală incurabilă (scrapie – o afecțiune a sistemului nervos) infectează turma lui Kiddi, toată valea devine amenințată iar autoritățile decid să eutanasieze animalele pentru a opri răspândirea. Însă frații nu pot accepta asta așa că luptă, Kiddi cu pușca, Gummi cu mintea, să își salveze animalele.

Faptul că cei doi sunt atât de credibili în rolurile de fermieri de generații se datorează perioadei dinaintea filmării, când s-au făcut repetiții intense cu oile.

Castingul organizat pentru oi a fost o aventură în sine care a necesitat ceva pregătire și grijă, își amintește regizorul. Cele mai frumoase amintiri le am din perioada de preproducție, când am ținut audiții pentru oi, povestește el.

Absudul nordic, patosul chaplinesc și peisajele tulburătoare sunt doar o parte din șarmul filmului semnat și scris de Hakonarson, de fapt o poveste inteligentă despre diverse tipuri de pierderi. (Wall Street Journal)

Filmul va rula din 26 februarie pe marile ecrane.

Foto: Despre oameni si oi / Rams – Transilvania film

31
/07
/23

București, 27 iulie 2023 - Bucharest International Film Festival (BIFF) revine în capitala României pentru a XIX-a ediție care se va desfășura anul aceasta în perioada 15-22 septembrie, aducând în prim plan unele dintre cele mai captivante și inspirate filme din întreaga lume.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.